Predstavitve

Ford Mondeo: slovenska predstavitev

Ford Mondeo navdušuje kupce že od leta 1993. Po treh generacijah je, v primerjavi s konkurenco, četrta zamudila za tri leta, vendar so pri ameriškem proizvajalcu vozil odločni, da z naprednimi varnostnimi sistemi, odličnimi voznimi lastnostmi in prestižno potniško kabino že ob začetku prodaje izničijo zaostanek.

Z novo generacijo Mondea sem se spoprijateljil na mednarodni predstavitvi in že takrat me je očaral s svojim elegantnim videzom. V Grčiji so Fordovi inženirji zagotavljali, da so v zadnjih letih dodobra preučili trg, razvili pomembne tehnologije in spretno počakali, da je vrhunec ekonomske krize zaobšel novo generacijo Mondea. Ob začetnem skepticizmu sem se danes še drugič lahko prepričal, da so imeli popolnoma prav – Ford Mondeo je resen konkurent z nekaterimi ključnimi prednostmi, med katerimi velja izpostaviti pametne LED sprednje žaromete, inovativne napihljive zadnje varnostne pasove, asistenta za samodejno pravokotno parkiranje in novo večopravilno enoto Sync II.

Ford Mondeo je prvi model, opremljen s hidroformiranih čvrstim jeklom, iz katerega so izdelali A in B stebrička in strešna vodila. Pri izdelavi karoserije so uporabili tudi magnezij in s tem za polovico znižali težo prtljažnih vrat, a ohranili trdnost in togost. Slednji lastnosti sta bistveno izboljšani tudi zaradi uporabe hidroformiranega jekla, celotna karoserija pa je lasersko varjena in zato bolj varna ter predvsem lažja. Za večjo varnost potnikov poskrbijo še številni varnostni sistemi, med najbolj pomembnimi so zagotovo sistem za zaviranje v sili, izboljšan sistem za samodejno pravokotno in bočno parkiranje, bolj natančen sistem za prepoznavanje prometnih znakov in pametni LED žarometi. Kupci v vozilu najdejo tudi novo generacijo večoopravilne enote, ki deluje v kombinaciji z 8-palčnim zaslonom na dotik, sistem MyKey pa poznamo že z ostalih Fordovih vozil.

Za naskok na premium razred so, s pomočjo debelejših stekel, boljšo izoliranostjo kolotekov in manjšim številom odprtin v sami karoseriji zmanjšali hrupnost v potniški kabini . V letošnjem letu se želijo s prodajo zavihteti na tretje mesto v segmentu, v Sloveniji pa naj bi se za novega Mondea  v karavanski izvedbi odločilo kar 65 odstotkov vseh kupcev, pri čemer jih bo velika večina izbrala stopnjo opreme Titanium.

Pisano motorno paleto sestavlja pet različnih agregatov, med njimi trije bencinski in dva dizelska. Sredi leta se bo v prodajni ponudbi znašel najmanjši in najšibkejši litrski trivaljnik EcoBoost z 92 kilovati, za njim pa še dvolitrski dizelski agregat s 154 kilovati. Na ceste bo proti koncu leta zapeljala tudi hibridna različica Mondea.

motor moč menjalnik
bencinski motorji
1.0 EcoBoost 92 kW (125 KM) 6-st. ročni,
1.5 EcoBoost 118 kW (160 KM) 6-st. ročni, 6-st. samodejni
2.0 EcoBoost 149 kW (203 KM) 6-st. ročni, 6-st. samodejni
2.0 EcoBoost 177 kW (240KM) 6-st. ročni, 6-st. samodejni
dizelski motorji
2.0 TDCi 110 kW (150 KM) 6-st. ročni, 6-st. Powershift
2.0 TDCi 132 kW (180 KM) 6-st. ročni, 6-st. Powershift
2.0 TDCi 154 kW (210 KM) 6-st. ročni

.

V Sloveniji bo za štirivratnega Mondea s stopnjo opreme Trend in 1,5-litrskim EcoBoost agregatom potrebno odšteti vsaj 21.170 evrov, za identično konfiguracijo s stopnjo opreme Titanium pa bo potrebno pripraviti vsaj 23.390 evrov. Najcenejši dizelski agregat, s paketom opreme Trend, znaša po ceniku 23.080 evrov. Pri vseh navedenih cenah je že upoštevan akcijski popust.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Ford Mondeo: slovenska predstavitev"


RedBaron
5 leta 3 meseci nazaj

Všečen avto, mi je lepši od passata, všeč so mi napihljivi pasovi zadaj.

Polo78
5 leta 3 meseci nazaj

Oblika je stvar okusa, meni je recimo lepši od Passata. Glavni adut bo pa očitno res cena, ki bo upam dala razmišljat tudi razredni konkurenci…

denis099
5 leta 3 meseci nazaj

super produkt 😉

xxl
5 leta 3 meseci nazaj

Dobre cene,ni mi pa preveč všeč,ampak,cena bi to pripombo lahko izničila 😉

 
Premrl in Brešer v novo sezono z visokimi cilji
Mazda2: slovenska predstavitev