Predstavitve

Ford Mondeo: mednarodna predstavitev

Sočasno s Focusom nam je Ford v Grčiji predstavil tudi novega Mondea, ki v Evropo prihaja z rahlo zamudo. A kot pravijo pri Fordu, so v vmesnem času dodobra preučili trg in ga pripravili, da se bo aktivno spopadel s konkurenco. Z atraktivnim videzom stopa v velike čelje, a je s številnimi bonbončki in varnostnimi sistemi ‘evropski’ Mondeo dobro pripravljen.

Na razmočenih grških cestah je, poleg Focusa, precejšnje število radovednih pogledov mimoidočih ukradel novi Mondeo. Še sam sem se nekajkrat zalotil, ko sem pogledoval v vzvratno ogledalo in se navduševal nad njegovim videzom. Kljub temu, da si 75 odstotkov svojih komponent deli z ameriško različico, so pri modrem ovalu poskrbeli za številne novosti, ki bodo pogodu predvsem kupcem na stari celini.

V dveh letih, kolikor časa smo vsi nestrpno čakali na novega Mondea, so se pri Fordu odločili za drastičen preskok. Zaradi premajhne kapacitete so zapustili tovarno v belgijskem Genku in v Valencii v obstoječi tovarni zgradili nov oddelek, kjer bodo izdelovali Mondea. Proizvodnja se pohvali z najnovejšo tehnologijo, laserskim varjenjem karoserije in kapaciteto 100.000 izdelanih Mondeov letno.

Na stari celini bo Ford prvič ponudil tudi hibrida, ki bo na voljo le v štirivratni različici. Bencinsko-električni hibridni pogon v Mondeu sestavljajo dvolitrski bencinski motor in električni motor s trajnim magnetom. Poganja ga brezstopenjski CVT samodejni menjalnik, energija pa se hrani v 7,6-kilovatni litij-ionski bateriji.

Pravo tehnološko čudo sta sprednja prilagodljiva žarometa, ki sta sestavljena iz 450 sestavnih delov. V različnih situacijah se aktivno prilagajata razmeram na cestah in poskrbita, da nikoli ne zaslepimo nasproti vozečih vozil. S prilagajanjem snopa delujeta v številnih načinih, ki se spreminjajo tudi glede na vremenske razmere. S svojim pametnim delovanjem uporabniku olajšata preklop med zasenčenimi in dolgimi lučmi ter obenem poskrbita za čim boljšo vidljivost.

V Evropo prihaja tudi Mondeo Vignale kot znanilec nove podznamke, ustvarjene za petične kupce. Z najvišjo ravnjo kvalitete, ekskluzivnosti in prestiža želijo pri Fordu voznikom ponuditi nekaj več. Kar 60 odstotkov kupcev Mondea se odloči za najvišjo stopnjo opreme Titanium, zato je logično, da se bodo številni odločili za naslednji korak z nakupom modela Vignale. Petičnim kupcem bo na voljo tudi salon, v katerem si bodo, v posebnih luksuznih oddelkih, izbrali svojega bogato opremljenega Mondea Vignale.

Motorno paleto sestavljajo številni bencinski in dizelski motorji. Vstopni je že poznani litrski trivaljni EcoBoost, sledita še 1,5 in 2,0-litrski bencinski motor. Dizelsko paleto sestavlja novi 1,5-litrski TDCi in močnejši 2,0-litrski TDCi, poleti prihodnje leto pa naj bi prišel tudi dizelski agregat s preko 200 ‘konjskimi močmi’ in dopolnil dizelsko ponudbo. Za ekološko osveščene je seveda tukaj tudi hibridni Mondeo, ki se pohvali z emisijo le 99 g CO2/km.

Prvi vtis je zagotovo pozitiven in Passat, kot najbolje prodajano vozilo v segmentu, je dobil primernega konkurenca. Mondeo je, resnici na ljubo, eden lepših predstavnikov svojega razreda in težko je ostati hladen ob dolgih linijah in atraktivnih LED lučeh. Z voznimi lastnostmi ostaja odličen, na prvi vožnji je najbolj bodel v oči le nekoliko agresiven sistem za nadzor nenamerne menjave voznega pasu, ki se je aktivno vključeval v vožnjo. K sreči sem ga lahko popolnoma izključil ali pa izbral možnost, da me na menjavo pasu opozori le z rahlim vibriranjem na volanskem obroču.

Mondeo je zrasel za nekaj milimetrov in predvsem pridobil na prostoru na zadnji klopi. Poleg ogromnega prtljažnega prostora bodo sedaj zadaj udobno sedeli tudi najbolj zahtevni. Med vožnjo se je izkazal kot udoben in zanesljiv, vse skupaj pa nagradi z odlično zvočno izolacijo. Nov 8-palčni Sonyjev multimedijski sistem je občutno izboljšan, vendar v praksi še malce počasen in nepregleden.

Mondeo bo v Evropi na voljo v treh karoserijskih različicah, med njimi je tudi karavan, ki ponuja izdaten prtljažni prostor. Lično oblikovan zadek in njegova uporabnost bosta poskrbeli, da bo karavanska izvedenka najbrž med največkrat izbranimi v trojici.

Cene za slovenski trg še niso znane, na ceste pa naj bi zapeljal v začetku prihodnjega leta.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Ford Mondeo: mednarodna predstavitev"


zoranv12
5 leta 5 meseci nazaj

mislim, da je 125KM za 90% voznikov, ki jih srečujem na AC vsaki dan, preveč, ne premalo. Gre za moč in navor, ne koliko kubikov ima zadeva; Tako da ne sanjajte in razpravljajte o ostalem. Sodelavec ima ta isti motor v Focusu in verjemite, prekaša 1,2T 105 KM v octaviji za vsaj en konreten občutek pri pospeševanju, ki ga tam ni.
Sicer pa, kaj naj rečem, res je lep, že na prvi pogled. In potem je normalno, da se išče dlaka v jajcu. Zadek je sicer precej podoben aktualnemu modelu, pa vseeno, deluje precej bolj dinamično in zaobljeno. Lep avto, ni kaj. Odlična konkurenca novemu passatu.

Matey_
5 leta 5 meseci nazaj

V Mondeotu je 125KM premalo, v Octaviji in Passatu pa se vsi slinijo po 1.6 TDI 105KM.
Ce bi pa Holksvagen naredu litrsti bencinski motor z 125KM bi se pa vsi mastili okol tega kolk je uber ales ….
Če je pa to Ford, Opel, Mazda ipd je pa premal …. jej jej …

LP

RedBaron
5 leta 5 meseci nazaj

Pa kaj če je 1.0 osnovni motor… saj če ti ne paše, pač vzameš večji motor… nekdo pa hoče avto ranga moneda in mu zadostuje 125KM, pa še 1.0 motor ga pride ceneje pri registraciji. Je pa lepo, da je ford končno dal na trg te dvoje napihljive zadnje pasove…sicer škoda da ni serijsko, ampak vseeno pohvalno 🙂

pskoda
5 leta 5 meseci nazaj

Važen, da bo dizel z +200hp bo vsaj nekaj za pogledat če bo cena prava

xxl
5 leta 5 meseci nazaj

Pa kaj potem?Saj je v novem passatu tudi 125 KM osnova.

 
Ford Focus: mednarodna predstavitev
Opel Corsa: slovenska predstavitev