Predstavitve

Frajer ali avanturist?

Fiat 500X: slovenska predstavitev

V skladu z osvežitvijo, ki so jo v koncernu FCA namenili Jeepu Renegade, je na svoj račun že pred časom prišel tudi Fiatov 500X.

Maska, odbijači in svetlobni podpis

Fiat 500X (7)Trije zgoraj našteti elementi so verjetno najpogostejše točke zunanjosti, ki so v medgeneracijskih osvežitvah deležne sprememb. Fiat 500X, ki pred svojo publiko nastopa v vlogi trendovskega mestnega nastopača Urban, nekoliko bolj robustnega City Cross ali avanturistično nastojenega Cross, ima po prenovi spremenjena prednji in zadnji odbijač, masko, stranska stekla so dobila kromirano obrobo, med najbolj uporabnimi posodobitvami pa je nedvomno dodatna tehnika LED (prednji žarometi opcijsko v polni tehniki LED, dnevne luči LED, zadnje luči LED z novo obliko, meglenke LED pri Crossu), zaradi katere bodo vozniki po zatrjevanju znamke uživali v kar 50 % boljši vidljivosti v primerjavi s halogensko tehniko oziroma 20 % v primerjavi s ksenonkami. Izvedenka Cross ima poleg tega dodano zaščito pred odbijačem ter strešne nosilce v sivi barvi.


Fiat 500X v številkah – dolžina: 4.264 mm Urban / 4.269 mm Cross, širina: 1.796 mm, višina: 1.595 mm (1.603 mm s strešnimi nosilci), medosna razdalja: 2.570 mm, prostornina prtljažnika:  350-1.000 litrov.


Fiat 500X (11)V notranjosti je 500X dobil na predrugačeni armaturni plošči še spremenjene merilnike in volanski obroč. Za vse uporabnike, ki so željni digitalizacije in povezave z zunanjim svetom, je med pomembnimi novostmi tudi to, da je model lahko opremljen z novo generacijo infozabavne enote UConnect s 7-palčnim zaslonom na dotik, ki ob povezljivosti preko aplikacij Apple CarPlay in Android Auto prinaša nabor storitev UConnect Live, s katerimi lahko ostanete v stiku s svojim avtomobilom preko pametnega telefona, še pomembneje pa je, da lahko enostavneje prikličete pomoč na cesti ali ste opozorjeni na krajo vozila.

Fiat 500X ima v serijskem naboru varnostnih vozniških pomagal med drugim sistem za prepoznavo prometnih znakov, sistem za nadzor hitrosti (enostavna prilagoditev hitrosti glede na prepoznane prometne znake) ter sistem za opozarjanje na nenamerno spremembo voznega pasu. Kar precej asistenčnih sistemov pa se na ceniku najde za doplačilo.

Za vse okuse

Fiat 500X (9)Ponudbo pogonskih sklopov sestavlja pet različnih agregatov, dve različici prenosa pogona (sprednji ali štirikolesni) in štirje menjalniki (5-stopenjski ročni, 6-stopenjski ročni, 6-stopenjski samodejni TCT in 9-stopenjski samodejni).

Fiat 500X je kot prvi član družine opremljen z motorji FireFly Turbo s filtrom trdnih delcev za bencinske motorje, ki so grajeni iz aluminijeve zlitine in temeljijo na modularni strukturi z 0,33-litrski valjem. Litrski trivaljnik premore 88 kW (120 KM) moči v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko 1,3-litrski motor proizvede 110 kW (150 KM) moči, združen pa je lahko s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko TCT. Obe različici imata prednji pogon.

Tri dizelske izvedenke s tehnologijo MultiJet II so posodobljene s sistemom selektivne katalitične redukcije (SCR), na voljo pa so kot 1.3 MultiJet II s 70 kW (95 KM) moči in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom (prednji pogon), 1.6 MultiJet II z 88 kW (120 KM) moči v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko TCT (prednji pogon) ali kot 2.0 MultiJet II s 110 kW (150 KM) moči, v kombinaciji z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom (štirikolesni pogon).

Prenovljeni Fiat 500X je kupcem na voljo po cenah od 17.590 evrov dalje, več podrobnosti pa si lahko ogledate v priloženem uradnem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Frajer ali avanturist?"


enstot
2 meseci 14 dni nazaj

1.6 Mjet je itak najboljša izbira. Najmanjša poraba glede na zmogljivosti, zraven pa eden najboljših malih dizlov na svetu, z velikim navorom in praktično brez turbo luknje. Potegne že malo nad 1.000 obrati, je prijetno tih in skoraj žameten.
Zelo prijeten avtomobilček za vsakdanje potrebe in prijeten na pogled.

megane16v
3 meseci 4 dni nazaj

Pri tehničnih podatkih nekaj ne štima:
Skupna masa, vsi motorji, 1.320 kg
Največja dovoljena masa: 1.395 kg
Jaz potemtakem ga ne smem peljati 🙂

Firediver
3 meseci 5 dni nazaj

Zadnji in edini Fiatov adut…potem gre v bankrot.

3 meseci 5 dni nazaj

Ne hvala. Definitivno prej vzamem dacio.

xxl
3 meseci 6 dni nazaj

Ali lahko verjamete, da, ko sem sicer na hitro, preverjal konfiguracijo in ga primerjal z mojim T-Rocom, je 500X dražji za vsaj 1500 evra? Hm, za podobno Alfo, katero napovedujejo za Ženevo, sem pripravljen plačat več, za tole pa ne.

enstot
2 meseci 14 dni nazaj

Povsem lahko ti verjamemo, saj itak samo nakladaš. Sicer pa je Fiat 500X itak 5-x bolj frajerski avto od tvoje fau-ve škatle.

 
Ohranja praktično prostorsko zasnovo
Nov val elektrifikacije