Predstavitve

Ohranja praktično prostorsko zasnovo

Mercedes-Benz razred B: slovenska predstavitev

Najbolj prodajan Mercedes-Benzov model na našem trgu je dobil atraktivnega naslednika. Tretja generacija razreda B ohranja enoprostorsko zasnovo, hkrati pa lahko nastopi izjemno sodobno in dinamično ter s tem lažje nagovarja mlajšo in bolj zahtevno publiko.

Prostor in njegova izraba

Kot sem zapisala že v prvih vtisih z mednarodne predstavitve, je ob poudarjeno dinamičnem in očiščenem videzu novega razreda B v ospredju pozornosti njegova prostorska zasnova – od prirasta osnovnih dimenzij do še izboljšane ergonomije in povečane praktičnosti, ki ju lahko povzamemo v naslednjih točkah:

  • visok položaj sedenja voznika (90 mm višje kot v razredu A);
  • spremenjena geometrija sedežev (dovolj prostora nad glavami vseh potnikov);
  • preoblikovani notranji paneli vrat in mehanizmi za odpiranje (več prostora v širino);
  • optimizacija namestitve stebričkov (boljša preglednost);
  • naslon zadnje klopi deljiv v razmerju 40:20:40;
  • opcijski vzdolžni pomik zadnjih sedežev za 140 mm s prilagoditvijo kota naslona (od sredine 2019);
  • prilagodljiva višina prtljažnega dna (ravna podlaga ob zlaganju naslona zadnjih sedežev);
  • opcijski preklopljiv sovoznikov sedež (od sredine 2019).

MercedesBenz razred B (6)Glede na to, da smo o oblikovnih značilnostih novega razreda B že precej pisali, le še informacija, ki sicer pri znamki ni novost, a jo velja še enkrat ponoviti: glede na izbrano nadgradnjo osnovnega paketa opreme – AMG Line, Progressive ali Style – so razlike v videzu zunanjosti in notranjosti precejšnje in dajejo izbranemu avtomobilu želen estetski pečat.


Razred B v številkah – dolžina: 4.419 mm, širina: 1.796 mm, višina: 1.562 mm, medosna razdalja: 2.729 mm, prostornina prtljažnika:  455-705-1.540 litrov.


Sodobno delovno okolje

MercedesBenz razred B (15)Voznik v razredu B ni prikrajšan a nobeno izmed najnovejših tehničnih rešitev, ki jih je znamka pripravila za svojo modelno paleto, pa če govorimo o zaslonih in funkcionalnostih infozabavnega sistema MBUX, ki bo sredi letošnjega leta razširjen še za upravljanje s kretnjami, ali pa za bogat nabor vozniških pripomočkov za večje udobje in varnost v vožnji. Tudi razred B z nekaj opcijskimi dodatki omogoča delno avtonomno vožnjo, med novostmi pa so zanimivi še serijski asistent za bočni veter, opcijska 360-stopinjska kamera in inteligentni žarometi Multibeam LED s 16 prilagodljivimi diodami LED.

Med dodatki, ki jih še pred kratkim v avtomobilu njegovega velikostnega razreda zagotovo ne bi našli, je zagotovo tudi velnes program Energizing Comfort, ki zdaj postaja še bolj uporaben za uporabnike pametnih Garminovih ur, saj bodo njihove zaznave dopolnile nabor podatkov o psihofizičnem stanju voznika.

Najraje s samodejnim menjalnikom

MercedesBenz razred B (17)Zase že vem, da imam samodejni menjalnik na seznamu prioritet, vse bolj pa se zdi, da postaja njihova širša raba veliko bolj smiselna tudi z vidika brezšivnega delovanja različnih asistenčnih sistemov. V pogonskih različicah razreda B bodo na voljo tri alternative, ročni 6-stopenjski menjalnik, 7-stopenjski menjalnik 7G-DCT  ali 8-stopenjski menjalnik 8G-DCT, pri čemer ob začetku prodaje prednjačijo kombinacije s samodejnimi menjalniki.


Med pogonskimi agregati je na voljo dvolitrski dizelski motor prečne vgradnje (OM 654q), ki na račun razširjenega sistema za selektivno katalitično redukcijo SCR že zdaj zadovoljuje zahtevam standarda Euro 6d (za nove modele stopa v veljavo z letom 2020). Gre za pogonski agregat kompaktne gradnje z jeklenimi bati v aluminijastem bloku. Na račun zmanjšanja razmaka med valji s 94 mm na 90 mm so inženirji omogočili vgradnjo elementov za naknadno obdelavo izpušnih plinov neposredno na motor, kjer so zaradi višje temperature izpušnih plinov bolj učinkoviti. Za dodatno zmanjšanje škodljivih emisij je vgrajen drugi sistem SCR v izpušnem sistemu vozila, ki med drugim poskrbi za razgradnjo ostankov amoniaka (iz sečnine) ter je po zagotovilih proizvajalca najbolj koristen ob hitrih spremembah temperature v izpušnem sistemu, na primer ob prehodih iz mestne vožnje v avtocestne hitrosti.


Ob obstoječih bencinskih in dizelskih kombinacijah, ki so že navedene na priloženem ceniku, še podatek, da lahko od sredine letošnjega leta pričakujemo vstopni različici B 160 in B 160 d, od septembra letos  izvedenko B 250 e Plug-in Hybrid ter ob koncu leta B 200 d 4Matic oziroma B 220 d 4Matic. Začetna cena za bencinske izvedenke trenutno znaša 25.870 evrov, za dizelske pa 28.410 evrov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Ohranja praktično prostorsko zasnovo"


1 leto 7 meseci nazaj

Vozim sicer C klaso enih 7 let in sem super zadovoljen. Užitek v vožnji na daljše relacije in zadovoljen z zanesljivostjo, ter ceno servisiranja pri dobrem nepooblaščenem serviserju. Ta B klasa mi deluje zanimivo ampak v 4Matic izvedenki z C220 CDI motorjem (ta novi dizel iz C-klase od 2 litra, ki ima 194KM in 9-Tronic menjalnik) in v AMG style izvedbi. Nov bo stal okoli 40k, pomeni da ga čez 2 leti kupim za nekaj malo več od 20k in potem imam spet 10 let mir. Bolj verjetno je da bom ostal zvest C-klasi (pride najbrž najnovejši model naslednje leto).

Polo78
1 leto 7 meseci nazaj

Če pustimo ob strani znamko in cene dodatne opreme je razveseljivo to, da sploh še kakšna znamka hoče / upa narediti avto v segmentu kompaktnih enoprostorcev, ki zaradi poplave SUV-ov ter črednega nagona kupcev počasi izumira. Škoda, ker tovrstni avti so precej bolj praktični in prostorsko izkoriščeni kot pa modni križanci.

frgo
1 leto 7 meseci nazaj

Torek 50 jurjev za spodobnega. Na rednem servisu te bojo pa gledali, kot da si jih prišel nadlegovat, ker nisi pripeljal vsaj S klase.

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Nemci in njihovi dolgi spiski dodatne opreme. Da se ti zmeša od preveč podatkov. Brez njih pa je avto običajno pust, cene pa rastejo v nebo.

mrtwelvetrees
1 leto 7 meseci nazaj

Zakaj imam občutek, da tvoj naslednji avto ne bo več nemški 🙂

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Sicer je težko sodit po enem avtu, ampak, res, malo je možnosti. 😉

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Najnovejša novica, Alfa predstavlja manjši crossover v Ženevi. Da, definitivno naslednji ne bo več nemški.

1 leto 7 meseci nazaj

V vsakem primeru je Troc zgrešen nakup, zdej je pa še bolj 😀 No vsaj prodal ga boš kot nič v balkanistanu. haha

 
Novodobni hibridni junak
Frajer ali avanturist?