Predstavitve

Nov val elektrifikacije

Honda CR-V Hybrid: slovenska predstavitev

Honda v Sloveniji v drugi fazi po prenovljenem modelu CR-V predstavlja še njegovo hibridno različico, ki ob prostorni notranjosti nudi tudi možnost izbire štirikolesnega pogona.

Na zunaj skoraj identičen

Ne tako dolgo nazaj smo vam lahko najavili začetek prodaje pete generacije Hondine globalne uspešnice pri nas, slabega pol leta kasneje pa se je “običajni” bencinski različici pridružila še hibridna izvedenka, ki v enačbo uvaja prednosti tehnologije, ki so jo pri znamki označili s kratico i-MMD (Intelligent Multi Mode Drive).


CR-V Hybrid v številkah – dolžina: 4.600 mm, širina: 1.855 mm, višina: 1.679 mm (1.689 mm 4WD), medosna razdalja: 2.663 mm (2.662 mm 4WD), minimalna oddaljenost od tal: 190 mm (200 mm 4WD), prostornina prtljažnika: 497-1.697 litrov.


Honda CR-V Hybrid (3)Pri opazovanju zunanjosti bo hibridno izpeljanko pravzaprav izdal le napis Hybrid na bokih in zadku, saj sta izpeljanki na pogled skoraj identični. Nekaj več sprememb je v notranjosti, še posebej, ko govorimo o prtljažnem prostoru, ki ga v primeru hibrida za okvirno 60 litrov zmanjšuje baterijski sklop.

Razlika je še v odmiku od podlage, a je to bolj vezano na izbiro pogona. Sicer pa v primeru izbire hibridnega pogona odpade tudi možnost namestitve sedmih sedežev, a so zato vsi nivoji opreme serijsko opremljeni z naborom asistenčnih sistemov in svetili v tehniki LED (prednja žarometa z dnevnimi lučmi, prednji meglenki, zadnje luči).

Kako deluje hibridna tehnika v CR-V

Pri slovenskem zastopniku so za svoje stranke pripravili informativno brošuro, ki odlično povzema odgovore na najpogostejša vprašanja, ko je govora o hibridih, ki se polnijo sami (med vožnjo). Sicer pa so na kratko osnovne značilnosti nove generacije Hondinega hibrida zapisane spodaj.

Pogonski sklop sestavljajo:

  • generatorski in pogonski elektromotor z največjo močjo 135 kW (184 KM) in  315 Nm navora;
  • bencinski motor z Atkinsonovim ciklom 2.0 DOHC i-VTEC največje moči 107 kW (145 KM) pri 6.200 vrt/min in 175 Nm pri 4.000 vrt/min;
  • litij-ionska pogonska baterija, ki  se uporablja kot vir energije za elektromotor in hkrati zagotavlja shranjevanje električne energije (266 V, 6 modulov po 12 celic);
  • premostitvena sklopka (OD clutch), ki omogoča tudi neposreden prenos motorja na kolesa in
  • PCU enota (Power Control Unit) za nadzor prenosa električne energije ter upravljanje hibridnega sistema.

Hibridni sistem omogoča tri načine vožnje, izključno električno, hibridno ali vožnjo z bencinskim motorjem. V prvem elektromotor črpa energijo iz litij-ionske baterije, običajno pa je v uporabi pri speljevanju in vožnji pri nizki hitrosti. V drugem delujeta tako bencinski kot tudi elektromotor ter se dopolnjujeta glede na značilnosti vožnje (pospeševanje, vožnja navkreber), pri čemer bencinski motor preko generatorja napaja elektromotor. V tretjem načinu bencinski motor ob vključeni premostitveni sklopki neposredno poganja avtomobil, kar se običajno zgodi pri vzdrževanju visokih hitrosti. Polnjenje baterije med drugim omogoča tudi regenerativno zaviranje, ki ga upravljamo z obvolanskima ročicamama.

hibridni sklop

Ob menjalniku desno ima hibridni CR-V nameščene tipke za izbiro enega od treh prednastavljenih voznih programov –  EV, Sport ali Econ. Velja pa še poudariti, da je za večjo varnost pešcev model opremljen s sistemom zvočnega opozarjanja na vozilo (ob nizki hitrosti v načinu električne vožnje).

Cene za slovenski trg se začenjajo pri 32.900 evrih za dvokolesno gnano različico s paketom opreme Comfort (ob upoštevanju popusta v višini treh evrskih tisočakov). Za raziskovanje podrobnosti vam je na voljo priložen uradni cenik.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Shema: Honda.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Nov val elektrifikacije"


Novinec1968
2 leta 6 meseci nazaj

Koliko ta Honda lahko prevozi samo na baterije, se pravi brez da bi se vklopil bencinski agregat?

J.McLane
2 leta 6 meseci nazaj

Zakaj naj bi bilo to pomembno? V ta avto točiš samo bencin, na koncu je pomembno samo koliko porabi in kako se pelje. Baterija je majhna (1 kWh), moč v EV je močno omejena, pri majhni hitrosti baje lahko prevoziš malo manj kot 2 km, ampak še enkrat ne vem kakšno merilo naj bi bilo to?

J.McLane
2 leta 6 meseci nazaj

Na prvi pogled zelo podoben paket kot RAV4 hybrid. Po rednem ceniku je Honda dražja, Honda lahko vleče samo 750 kg prikolico, ima pa Android Auto in Apple CarPlay v srednjem paketu opreme.

chad
2 leta 6 meseci nazaj

Očitno boš moral h okulistu.

J.McLane
2 leta 6 meseci nazaj

Nisem mislil na obliko pleha, oblika me niti približno ne zanima. Pisal sem o tehniki in vozniški izkušnji, sicer sta tehnično različna pogona ampak dosegata zelo podoben cilj in uporabniško izkušnjo. No vsaj tako je videti na prvi “pogled”.

 
Frajer ali avanturist?
Za sproščeno vožnjo