Predstavitve

Globalna uspešnica

Honda CR-V: slovenska predstavitev

Dve leti je minilo, odkar so čez lužo predstavili peto generacijo Hondinega udobnega vsestranskega vozila, kar je dobeseden prevod kratice, ki označuje model CR-V. Že kmalu smo izvedeli, da bo nekoliko zamujala s prihodom na evropske trge, a si takrat nismo mislili, da bo trajalo tako dolgo.

Pomembne novosti

Honda CR-V (9)CR-V je za Hondo že nekaj let globalno najbolje prodajan SUV, kar seveda pomeni, da je za njih izjemno pomemben. Oblikovno so ga v peti generaciji sicer posodobili, da deluje časom primerno in pusti vtis dinamičnega in športnega avtomobila, a sama zunanja podoba vendarle ni dramatično drugačna od predhodnice.

Je pa zato precej drugačna zasnova in vse, kar je z njo povezano. Novo arhitektura je razvita iz Civicove in prinaša ob enaki skupni dolžini daljšo medosno razdaljo (+30 mm), sicer pa je v peti generaciji CR-V tudi nekoliko širši (+35 mm) in prvič omogoča opcijsko postavitev tretje vrste sedežev. Povečana prostornost notranjosti se odraža tako v več prostora za kolena potnikov v zadnji vrsti kot tudi v nekoliko prostornejšem prtljažniku.


CR-V v številkah – dolžina: 4.605 mm, širina: 1.855 mm, višina: 1.679mm, medosna razdalja: 2.663 mm, minimalna oddaljenost od tal: 201 mm, prostornina prtljažnika: 561-1.756 litrov.


Včasih pride prav kakšen dodaten centimeter za prevoz daljših predmetov, v Hondi CR-V lahko prepeljemo do 183 cm dolg (tudi težji) tovor na ravni podlagi, ki ga skupaj z višinsko nastavljivim dnom prtljažnega prostora tvorijo nasloni druge (in tretje) sedežne vrste. Preurejanje zadnjih sedežev je enostavno izvedljivo s potegom za vzvod v prtljažnem prostoru. Dostop do šestega in sedmega sedeža močno olajša vzdolžnih 15o mm pomika druge sedežne vrste, ki jo je mogoče poleg tega še enostavno preklopiti za naslona prednjih sedežev.

HOnda CR-V sedeži

Vsi premium

Zdaj smo se že nekoliko navadili, da se s prehodom v nove generacije mnogi proizvajalci radi pohvalijo, da je notranjost v njihovih modelih ne le kakovostna, ampak celo prestižna. Po prvem stiku s CR-V bi rekla, da se zdita tako izbira materialov kot njihova končna obdelava izbrani in dodelani, seveda pa bo svoje pokazala šele daljša uporaba. Po drugi strani se zdi, kot da proizvajalci (namerno) pozabljajo, da se tudi mejnik t.i. premijskega razreda nenehno premika naprej.

Honda CR-V (22)Armaturno ploščo krasita dva nova zaslona, ki dajeta vedeti, da je tudi CR-V prestopil v digitalno dobo, uporabnikom pa bo verjetno zelo pri srcu tudi vrnitev fizičnega stikala za nastavljanje glasnosti. Med pomembnejše sisteme, ki lajšajo uporabo vozila in ga naredijo nekoliko bolj varnega, so prostoročno odpiranje vrat prtljažnika, projicirni zaslon, infozabavni sistem Honda Connect ter serijski paket varnostno-asistenčnih tehnologij Honda Sensing.

Zaenkrat z bencinskim agregatom

Kljub temu, da lahko v kratkem pričakujemo tudi bližnje srečanje s hibridno pogonsko izvedbo CR-V, je zaenkrat na voljo le (dodelan Civicov) 1,5-litrski bencinski agregat (127 kW / 173 KM) s serijsko nameščenim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali doplačljivo opcijo menjalnika CVT. Prehod na štirikolesni pogon stane dva evrska tisočaka, enaka je cena za menjalnik CVT, malenkost nižja (1.800 evrov) pa je cena za 6. in 7. sedež. Podroben cenik si lahko ogledate na tej povezavi, tukaj pa zapišem le, da znaša redna cena za vstopni paket opreme Comfort 27.900 evrov. Zaenkrat so dobavljive količine za CR-V, ki ga za naše kraje izdelujejo na Japonskem, še precej omejene.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

 

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Globalna uspešnica"


Bucko99
8 meseci 2 dni nazaj

Hibrid bo prava kombinacija za tak avto… samo ne vem zakaj čakajo, Toyota jim jemlje pogačo…

xxl
8 meseci 2 dni nazaj

Ne vem no, od zadaj karikatura Volva. Poraba bo, po moje, od 6 naprej.

mrtwelvetrees
8 meseci 2 dni nazaj

Bencinski motor 1.5 ima turbino ? 173KM

frgo
8 meseci 3 dni nazaj

pravzaprav mi je kar všeč

koliko pa požlampa bencinar pri 4×4 z avotmatikom pa raje ne sprašujem…

frgo
8 meseci 2 dni nazaj

hvala. cifre niso ravno prijetne 🙂

whitee
8 meseci 2 dni nazaj

Zgleda pa da so vsaj realne, kar se tudi pričakuje glede velikosti vozila in motorizacije.

 
Vsako leto več
Naraščajoče vznemirjenje