Predstavitve

Naraščajoče vznemirjenje

Ford Focus: slovenska predstavitev

Po zagotovilih zastopnika naj bi trgovci v slovenski trgovski mreži znamke Ford komaj dočakali prihod novega Focusa, saj naj bi šlo za odličen, celo najboljši izdelek do zdaj. Tudi mi smo se kar načakali, preden smo si ga lahko prvič ogledali, ampak verjetno je nekdo dobro premislil, kako poskrbeti za stopnjevanje vznemirjenja pred prihodom tako pomembnega modela kompaktnega razreda.

Dve desetletji Focusa

Ford Focus 2018 (18)Malo starejši bralci se verjetno še spomnite prvega prihoda Focusa, ki je malo pred prelomom tisočletja kar lepo premešal segment kompaktnih modelov. Ne glede na to, da mnogim ni bilo jasno, zakaj bi prepoznavnost Escorta pri znamki zamenjali z modelom imena, ki je močno spominjalo na lončnico, se je Focus kmalu dokazal ter v prihajajočih posodobitvah postal znan po svoji napredni tehniki in dinamičnih voznih lastnostih.

Za četrto generacijo, ki bo na trgu na voljo kot klasična limuzina, petvratna kombilimuzina ali karavan, pri znamki zagotavljajo, da gre za najbolj inovativno in vznemirljivo izvedbo Focusa doslej. Ne glede na vse s pridevniki obogatene trženjske tekste je brez dvoma res, da se je za model v dvajsetih letih ogromno spremenilo. Med drugim bo na primer prodajno paleto v začetku naslednjega leta dopolnil križanec Focus Active s terensko navdahnjenim zunanjim oblikovanjem (strešni nosilci in dodatne zaščitne obloge) in nekoliko povečanim odmikom od tal.


Focus v številkah – dolžina: 4.378 mm (karavan 4.668 mm), širina: 1.825 mm, višina: 1.471 mm (karavan 1.494 mm), medosna razdalja: 2.700 mm, prostornina prtljažnika: 375-1.354 litrov (karavan 608-1.653 litrov).


Ker se vse začne pri osnovi, je na tej točki pomembno, da je Focus sestavljen na novi globalni platformi C2, ki mu je prinesla več prostornosti v potniškem in prtljažnem delu (medosna razdalja +53 mm), hkrati pa je deležen prednosti z vidika varnosti, dodatno izboljšane vozne dinamike, zmanjšanja lastne mase ter možnosti uporabe najsodobnejših tehnologij.

Ford Focus 2018 (6)Iz kinetičnega oblikovanja so se pri Fordu preusmerili na filozofijo, ki v središče postavlja uporabnika, da bi zagotovili čim bolj navdušujočo uporabniško izkušnjo. Pri tem naj bi inženirji tesno sodelovali s kupci avtomobilov in upoštevali njihove predloge, kako jim je uspelo, pa bo moral seveda vsak presoditi zase.

Več premier

V novem Focusu si lahko uporabniki prvič izberejo individualno prilagodljiv projicirni zaslon (490 evrov, serijsko pri Vignale), ki je dobro viden tudi z očali s polariziranimi lečami. Naslednja novost je panoramsko strešno okno z možnostjo odpiranja (1.280 evrov), ob katerem so lahko nameščeni tudi osnovni strešni nosilci. Za manj strahu pred pretečimi nevarnostmi izpraznjenih pametnih telefonov je v sredinskem predalu za 380 evrov doplačila lahko pripravljena podlaga za brezžično polnjenje. Prvič pa je petvratni Focus na voljo tudi s prilagodljivim vzmetenjem CCD, ki serijskim trem prednastavljenim voznim načinom dodaja še dva (Comfort in Eco Comfort).

Izboljšani in razširjeni asistenčni sistemi 

Ford Focus 2018 (12)Fordov model kompaktnega razreda je bil že zdaj znan po številnih vozniških pomagalih, ki so v četrti izvedbi še učinkovitejša. Med njimi pri znamki izpostavljajo prilagodljiv tempomat (ACC) s funkcijo Stop & Go in prepoznavo prometnih znakov (prilagodi hitrost vozila omejitvam), usmerjanje v sredino voznega pasu, pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavo pešcev in kolesarjev, pomoč krmiljenja pri izogibanju, sistem za nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem na prečni promet za vozilom, širokokotno vzvratno kamero, opozorilo za napačno smer in zaviranje po trčenju, sistem prilagodljivih žarometov z osvetlitvijo ovinkov (predvidevanje in osvetlitev glede na oznake) ter izboljšan aktivni parkirni pomočnik za povsem samodejno parkiranje.

Novost in optimizacija

Ford Focus 2018 (5)Bencinska stran je pri Fordu povezana z izvedenkami 1,0-litrskim in 1,-5 litrskega agregata EcoBoost, ki dajejo na voljo od 74 kW do 134 kW moči, medtem ko sta za privržence dizlom pripravljena 1,5-litrski (8 kW) in 2,0-litrski (110 kW) EcoBlue. Izhodiščna kombinacija vključuje ročni 6-stopenjski menjalnik, ki ga v večini primerov lahko za doplačilo nadomesti 8-stopenjski samodejni menjalnik. Medtem ko so litrski EcoBoost za novi Focus le optimizirali (obrnjen položaj glave motorja in druge prilagoditve), gre pri 1,5-litrskem EcoBoostu s tehnologijo izklopa valja za nov agregat ponudbi modela.

Osnovne cene novega Focusa se (z upoštevanjem enotnega popusta v višini 1.500 evrov) začnejo pri 16.990 evrih za petvratni model s paketom opreme Trend in litrskim agregatom EcoBoost 74 kW), nadaljujejo pa vse tja do 34.540 evrov za karavanski paket opreme Vignale z dvolitrskim dizelskim EcoBlue (110 kW) in samodejnim menjalnikom. Več podrobnosti najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

29 komentarjev za "Naraščajoče vznemirjenje"


2 leta 11 meseci nazaj

Nevahafner,najlažje je pljuvati čez Forda.Jaz osebno pa imam same dobre izkušnje z Fordi.Trenutno imam ta četrtega Forda,skupaj jih vozim že več kot 20 let,pa nisem do sedaj imel tudi ene slabe izkušnje.
Žena ima Forda Mondeo 1.6 atmosferca letnik 2011 tudi žarnica še ni crknila.Jaz imam pa Ford Mondea 2.0 tdci 120kw. 190.000 km 2012 letnik totalno brez težav.Tako da je vse relativno……

VW-T4
2 leta 11 meseci nazaj

no ja, ona očitno govori čez 1.0 ecobost motor, s katerim pa pri vas očitno nimate izkušenj (1.6 atmosferc in 2.0diesel). Sicer pa nimam forda, ampak na splošno, bi me misel na tako majhen motor v katerem koli vozilu tega segmenta močno odbijala…

2 leta 11 meseci nazaj

Meni osebno je všeč,v svojem razredu eden izmed lepših……..

3 leta 17 ur nazaj

18 let smo imeli v družini forde. Lahko pa rečem., da naj vsak dobro premisli, preden bo kupoval forda. Imajo ecoboost motorje, ki niso preverjeni, čeprav večkrat mednarodno nagrajeni. Moj focus je letnik julij 2012, ecoboost 1.0 in ima že tretji motor. Prvič je zatajil pri borih 48 000 km, ko je počila neka cev, ki naj bi imela konstrukcijsko napako, avto pa takrat ni bil star niti 3 leta. Prvič so motor brezplačno zamenjali na Fordovem servisu v Kopru. V dobri veri, da bo poslej v redu, sem vozilo obdržala. Ponovno pa je zatajil po borih 43 000 km – brez opozorila, samo lučka za motor je posvetila, zaradi česar sem ga takoj odpeljala na servis. Končni rezultat je bila ugotovljena napaka pri vžigu, zaradi česar so ponovno menjali motor. Končni strošek je bil 6150 eur in to pri komaj 6 let starem vozilu, na števcu je imel 92 000 km- Vozilo je bilo vmes redno servisirano in je sicer odlično delovalo, ko pa se je pojavila lučka, so ugotovili – na fordovem servisu, da ne bo pomote – da na enem batu ni kompresije. Vozilo pa je bilo že izven garancije in kljub manjšemu popustu je bil strošek sanacije velik. Na spletu si lahko ogledate tudi forum Ford ecoboost nightmare, kjer Angleži poročajo o podobnih in še hujših težavah z ecoboosti, kot sem jih imela sama. In o visokih stroških. Nekdo je celo posnel video, ko se mu je focus vžgal. Vsi pa poročajo podobno – vozilo zataji nekako pri 30 000 miljah, torej cca 50 000 km, brez predhodnih težav – rezultat pa je menjava motorja. Na spletu so tudi objavili, da je propadlo 1200 fordovih ecoboost motorjev, združenje ima že preko 3000 članov. Na Tajskem je Ford že plačal velike odškodnine. Jaz sem imela v preteklosti ford KA -ja, 2 fiesti, focusa – seveda noben ni bil ecoboost, pa ni bilo posebnih težav, zato sem Fordu zaupala. Sedaj, po teh izkušnjah pa res ne več in tudi na fordu ne mislim vztrajati. Ga bom prodala, preden zataji še tretji motor. Si ne morem vsaki 2 leti privoščiti takih stroškov in stresa. Sicer: avto je prostoren , udoben, velik prtljažnik, ima odlične pospeške, brez težav vžiga – vse super, motor je pa poden. Krasno dela do cca 50 000 km, potem pa – lučka za motor in menjava celotnega sklopa. Ecoboosti se niso obnesli niti pri drugih znamkah, tako poročajo. Znanec mi je tudi povedal, da so tudi njemu 2 krat menjali motor pri B – maxu. Seveda ga je prodal. Jaz bi z veseljem ostala pri fordu, če ne bi sedaj vsi imeli ecoboostov. Iz lastne izkušnje lahko rečem, da je nakup forda ecoboost tveganje in avantura, ki je zlasti po poteku garancije zelo draga. Glede na dokaj visoko ceno, naj vsak premisli, v kaj se spušča pri nakupu forda in pogleda na spletu, kaj se dejansko z njimi dogaja. Ne vem pa, kako se obnesejo dizelski motorji, morda je kaj bolje. Delim svojo izkušnjo med druge uporabnike, ker ne želim nikomur take izkušnje. In naj se Ford zaveda, da še zdaleč nisem osamljen primer.

ban
3 leta 23 ur nazaj

Saj ima medosno 270, poglej tehnične podatke. Ampak prtljažnik je pa na dolžino avta majhen.

Ivan36
3 leta 1 dan nazaj

V CytiPrark LJ pred Šparom imajo model STLine moder in sem se vsedel not pa glej zlomka, do sedaj edini NOV model, da ima dovolj prostora spredaj za glave po višini ( brez panorame ja ) in še bolj presenečen sem bil pa zadaj, kjer ima kar 10 cm prostora do prednega sedeža ob moji nastavitvi sedeža voznika, moja višina 190 cm in tudi zadaj je kar še 4 cm višine do strehe! To ima sigurno medosno 270 cm!

 
Globalna uspešnica
Za nove dogodivščine