Predstavitve

Je Renault pripravil novo slovensko prodajno uspešnico?

Renault Megane: slovenska predstavitev

Megane, ljubljenec slovenskega občinstva, bo z velikimi pričakovanji javnosti in Renaulta kmalu zapeljal na naše ceste. Oblikovni posebnež štrli iz povprečja, hkrati pa samozavestno stopa novim uspehom naproti – po dvodnevnem druženju in reakcijah mimoidočih lahko to nedvomno potrdim.

Slovenija ga je sprejela odprtih rok

Renault Megane mednarodna_6
Glavni adut je prepoznaven svetlobni pečat.

Slovenija je že od leta 1996, ko se je predstavila prva generacija, Renault Megane sprejela z odprtimi rokami. Priljubljen predstavnik najbolj konkurenčnega segmenta se je pri nas prodajal kot vroče žemljice, do sedaj so prodali preko 46 tisoč vozil, s tem pa Slovenija po tržnem deležu (gledano relativno in ne absolutno) zaostaja le za Francijo, kjer je Megane doma.

V treh generacijah se je izoblikoval in z vstopom v četrto generacijo odrasel. Po oblikovno posebni drugi generaciji, ki je s svojim izstopajočim zadk pridobila simpatije ali pa je preprosto sprožila zgražanje, se je tretja generacija predstavila v povsem drugi luči. Neizrazit videz, pomanjkanje prostora znotraj in tekmeci so Megana hitro potisnili na stranski tir. A z današnjim dnem se to konča. Po prvih odzivih mimoidočih je prvi vtis neverjeten, največ pohval je letelo ravno na oblikovno prepoznavnost, ki prinaša nekaj posebnosti iz različnih svetov.

Oblikovno revolucijo je začel Clio

Renault Megane mednarodna_8
Zadnja žarometa se raztezata preko celotnega prtljažnega pokrova.

Med najbolj prepoznavne elemente nedvomno sodi nos vozila, kjer sta nameščena nova žarometa in prepoznavna dnevna žarometa LED v obliki črke C. Svetlobni pečat je izrazit in v trenutku prepoznaven, v živo pa ne preveč vsiljiv ali agresiven. LED tehnologija krasi tudi zadnja žarometa, ki se raztezata preko prtljažnih vrat, uspešno razbijata monotonost in, zopet, poskrbita za prepoznaven svetlobni podpis, ki je prepoznaven že od daleč.

Brez kančka dvoma je glavni adut novega Megana njegov dizajn, a kot smo kar nekajkrat slišali prinaša nova generacija tudi propocionalne spremembe. Najbolj razveseljiva novost je za 26 milimetrov daljša medosna razdalja in kar 64 milimetrov daljša skupna dolžina vozila. S tem so popravili eno večjih napak predhodnika in za 179 milimetrov povečali prostor za kolena na zadnji klopi. Zaradi 25 milimetrov nižjega podvozja, širših kolotekov in krajših previsov deluje bolj dinamično, všečno. Nikakor ne morem mimo večjega prtljažnega prostora, s 434 litri je med bolj prostornimi, vanj pa sva z novinarskim kolegom zlahka spravila dva kovčka, dva fotograska nahrbtnika in nekaj malenkosti.

Športni konec (zaenkrat) predstavlja le Megane GT

IMG_0561
To je trenutno najbolj nabriti Megane.

Ker zaenkrat o kralju voznih lastnosti, Meganeu RS, ni nobenih novic, je Renault za bolj zahtevne pripravil izvedenko GT. Slednja nudi ravnovesje med običajnim bencinsko gnanim Meganeom in najbolj divjim RS-om. Poleg nekaterih zunanjih posebnosti je glavni adut zmogljiv 1,6-litrski prisilno polnjen agregat s 151 kilovati in 280 njutnmetri navora. Nad razvojem so bdeli mojstri pri oddelku Renault Sport, zato so pričakovanja velika. Žal smo ga tokrat videli le v mirovanju, a izboljšano in znižano vzmetenje, večje zavore in sistem 4 Control vzbujajo apetite in optimizem.

Rdečo nit predstavlja R-link druge generacije

V iskanju sonca smo se odpravili proti morju, kjer sem v eno smer preizkusil dodobra založeno GT-Line, nazaj pa sem presedlal v različico Intense. V grobem sta si dokaj podobni, športno naravnana prinaša športne sedeže, nekaj lepotnih popravkov in običajno ročno zavoro. Se pa je dobro odrezal tudi slabše opremljeni Intense, sedeži so naravnost odlični, zgradba armaturne plošče daje pozitiven občutek, počutje v potniški kabini pa v primerjavi s predhodnikom bistveno izboljšano. Manj je hrupa in vibracij, podvozje pa ravno prav čvrsto in nudi  kompromis med dinamiko in vsakodnevno uporabnostjo.

R-Link druge generacije sem spoznal že pri enoprostorskem Espaceu, kjer se je predstavil z nekaterimi prednostmi, a tudi s slabostmi. Ker gre za identičen sistem, ostajajo prednosti in zamere enake – nekaterim bo všeč, nekaterim pač ne.

10 barv, 6 paketov opreme in 8 agregatov

Renault Megane mednarodna_16
Glavni element na novo zasnovane notranjosti je večopravilna enota R-Link2.

Že po ogledu motoriziranosti testne flote je postalo jasno, da v Sloveniji glavno vlogo igra dizelski agregat. Prav vsak Megane, ki je bil namenjen predstavitvi, je imel v nosu nameščen 1,5-litrski dizelski agregat z 81 kilovati. Slednji je obenem najbolj prodajan motor v Sloveniji, zanj se odloči preko 50 odstotkov kupcev. Drugi ljubljenec je prav tako dizelski agregat, 1,6-litrski štirivaljni s 96 kilovati. Bencinsko ponudbo začenja atmosferski SCe agregat s 84 kilovati, zaključi pa jo seveda 151-kilovatni štirivaljnik.

Med šestimi paketi opreme je vredno izpostaviti športno nastrojeni paket GT-Line, ki prinaša športne elemente, a omogoča, da se kupec odloči tudi za kakšno šibkejšo različico motorja. Poleg omenjenega paketa naj bi bil v Sloveniji najbolj popularen še srednji paket Intense, manj kupcev pa naj bi se odločilo za osnovna dva paketa Life in Zen.

Renault Megane mednarodna_14
Megane se vrača na pota stare slave.

Še za večino najbolj pomembni podatki – številke. Atmosferski agregat na začetku še ne bo na voljo, a predstavlja vstopno točko s ceno 13.990 evrov. Ne bom vam našteval vseh cen, izpostavil bom le najbolj priljubljene pakete. Za dizla z 81 kilovati in stopnjo opreme Intense je potrebno pripraviti 18.490 evrov, še stopničko višje je 96-kilovatni dizel, zanj bo potrebno odšteti 19.990 evrov. Za model s fotografij, ki se ponaša s stopnjo opreme GT-Line in že omenjenim 1,5-litrskim dizelskim agregatom z 81 kilovati pa vsaj 19.890 evrov. Za športne navdušence je različica GT je ocenjena na 24.890 evrov. Bo pa ob začetku prodaje, 24 februarja, pri prvih kupcih upoštevan popust v višini 1.000 evrov.

Več kombinacij in cen najdete na zadnji fotografiji v galeriji.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

29 komentarjev za "Je Renault pripravil novo slovensko prodajno uspešnico?"


pskoda
6 leta 9 meseci nazaj

Moderen… haha dobra

6 leta 9 meseci nazaj

V ponudbi imajo dvojno turbino in pomična zadnja kolesa, to je moderno. Zanima pa me če bodo mogoče ponudili dcc, radarski tempomat in kakšen napredek so naredili na podvozju.
Sicer pa kdor je vozil Pulsarja približno ve kako je voziti novega Megana 😉

pskoda
6 leta 9 meseci nazaj

Dvojne turbine so še od leta 2008 če ne še prej (opel ima že 8 let) in tudi pomična zadna kolesa so zgodovina. Vse to ni nič novega in radiski tempomat,… nekateri imajo še več stvari kot megan in so bolj moderni ali kako temu zdaj rečete.
Megan ni noben presežek oz men je grd zunaj spredaj in zadaj in noter z tistim prevelikim ekranom na sredini pa še kaj se najde

6 leta 9 meseci nazaj

Golf 7 nima niti pomičnih zadnjih koles, niti dvojne turbine. Je pa res kar praviš, da to ni novost na tržišču, je pa novost za ta segment oziroma za Megana.

pskoda
6 leta 9 meseci nazaj

No zdaj pa se razumeva, ampak jaz nisem govoril kaj ima golf in kaj ne ker mi je čisto vseeno, čeprav bitdi (dvojna turbina) že ima vw ne vem pa, če ima renault laserske led luči, ki jih ima vw, ali pa seat že leta 2012 full led.

Glede zavijanja zadnjih koles (za moje pojme brezveze in tudi voznik ima slab občutek) dvomim, da ga bo imela različica RS, ker so bile zelo slabe izkušnje z tem že pred leti in si se zaradi tega pri športni vožnji lahko prebrnil

Fenix_
6 leta 9 meseci nazaj

GT različica s 205hp je predraga, za enak denar se dobi novega Focusa ST z 250hp

skopusnik
6 leta 9 meseci nazaj

Focus ST je skoraj 4000€ dražji po ceniku. Pa ne zdaj s popusti, ker jih ima tudi Renault.

frgo
6 leta 9 meseci nazaj

megane gt ni noben dirkalnik, je pa precej bolj moderen avto od focusa

a_sist
6 leta 9 meseci nazaj

Zelo skladen. Še scenica počakam, pol se bo potrebno pa odločit 🙂

6 leta 9 meseci nazaj

Se bodo pri meganu premikala zadnja kolesa skupaj z volanom?

Cefizelj
6 leta 9 meseci nazaj

Pride še 1.6 twin turbo dCi z 165 konji (380 nm navora) in EDC menjalnikom, ki naj bi tudi imel 4control. Kdaj, ti pa ne bi znal povedat….

Cefizelj
6 leta 9 meseci nazaj

Ja, pri 205 konjskem bencinarju.

6 leta 9 meseci nazaj

Potem bo imel tako ko novi ferrari ff. Veš mogoče če bodo ponudili še kakšnega močnejšega dizla kot 130PS in kakšno kubituro bo imel.

Polo78
6 leta 9 meseci nazaj

Zanimivo kako avtomobilistični novinarji skoraj pri vsakem novem modelu avta (bilo katere znamke) napišejo, da je pa sedaj “odrasel”. Verjetno, ko bo zunaj 5. ali 6. gen. Megana oz. kakorkoli se bo že imenoval, bodo skoraj sigurno ponovno uporabili to zguljeno frazo. Vprašanje je le, kaj bodo takrat rekli za danes predstavljeno 4. gen. Megana… Oblikovni (ne)posebnež? Prodajna (ne)uspešnica? 😛

5cenic
6 leta 9 meseci nazaj

Prejšnji model sploh 4-vratna različica ni bil oblikovalski presežek. Pa se je kljub temu zelo spodobno prodajal, predvsem v Sloveniji kjer Meganov III kar mrgoli.
Fraza je tako na mestu, saj je Renault naredil lep korak naprej v oblikovalskem smislu kar se pri temu Meganu lepo vidi, Espace, Talisman in sedaj Megane so vsaj po mojem mnenju med najlepšimi v svojih konkurencah.
Prav tako je kvaliteta v notranjosti veliko boljša čeprav po pravici rečeno se mi tudi pri prejšnjih generacijah ni zdela tako slaba kot nekateri trdijo.
Prepričan sem, da bo tale Megane prodajni hit, vsaj po odzivih na različnih avtomobilističnih forumih in Megane V bo imel težko nalogo prekositi tega, ki sedaj prihaja ven.
Me pa zanima kakšen bo nov RS, ker prejšnji je bil noro dober in ali bodo EDC za novega RS-a kaj izboljšali ali celo ponudili RS-a z navadnim menjalnikom (v kar pa dvomim).

5cenic
6 leta 9 meseci nazaj

Ja saj je logično glede na to, da je že Clio RS samo EDC, pa da je GT izvedenka tudi samo v navezi z EDC menjalnikom. Nevem no, vozil sem testnega Clia RS pa so mešani občutki glede tega EDC menjalnika, saj je fajn prvih x kilometrov, ker je nekaj novega ampak se pa občuti, da bi lahko blo bolje, sem pa vozil lepo počasi, tako, da mnenja iz dirkaškega stališča nebi znal povedati. Je pa res, da so baje že pri Cliu RS Trophy izboljšali ta menjalnik.

 
Poskočno srce malega italijanskega škorpijona
Vsota, ki presega seštevek delov