Predstavitve

Jeep Cherokee: slovenska predstavitev

Letošnjo sezono smučanja na Krvavcu sem nameraval odpreti 26. decembra, a so me prehiteli pri znamki Jeep, saj so na priljubljenem smučišču pripravili slovensko predstavitev novega Cherokeeja. Poleg predčasnega začetka ”sezone” sem se tudi prvič, skoraj do vrha, pripeljal z avtomobilom. Jeep Cherokee je kljuboval blatu, mrazu in megli.

Ob vožnji čez strme klance, polne kamenja in blata, so se mi oči od navdušenja neprestano svetile. Megla, veter in blato so bili idealen spremljevalec današnje predstavitve. Vedno stremim k popolni čistoči fotografiranih vozil, tokrat pa sem v umazanemu Cherokeeju užival in bi, kljub precejšnjemu mrazu, lahko naredil na stotine fotografij.

Bogata zgodovina

Cherokee se lahko pohvali z bogato zgodovino, ki jo ustvarja že vse od leta 1984. Tokrat smo bili priča predstavitvi že četrte generacije tega ameriškega terenca, ki je v vsej svoji zgodovini napredoval in vztrajno izboljševal uporabniško izkušnjo. S prevzemom Fiata so se močno dvignile tudi prodajne številke in Jeep je tudi na evropskem tržišču v prodajnem zagonu. Z novim Cherokeejem znamka Jeep cilja predvsem na premožno moško populacijo, ki ceni bogato dediščino, sodobnost in najboljšo varnost v segmentu.

Oblikovalske smernice ostajajo tradicionalne

Jeep Cherokee združuje sodoben videz, ki ga dopolnjujejo elementi, prevzeti z legendarnega Willysa. Poleg precejšnjega odmika od tal je podedoval tudi prednjo masko s sedmimi režami in velik vstopni ter izstopni kot, vse skupaj pa zaključijo moderna aerodinamična oblika in LED žarometi. S trapeznimi blatniki, velikimi steklenimi površinami in športnim videzom predstavlja revolucijo v obliki.

Udobna in kvalitetna notranjost

Z zunanjosti so se trapezne oblike preselile tudi v notranjost vozila. Osrednjo konzolo poleg osnovne linije krasi še zaobljena oblika orlovih kril, ki daje celotni notranjosti svojstven značaj. Funkcionalno notranjost krasijo številne odlagalne površine in udobno sedenje spredaj in zadaj. Za še večje udobje poskrbi vzdolžno pomična zadnja klop. Serijsko je v Cherokeeju vgrajen 5-palčni zaslon na dotik uConnect, ki ga je posebej za skupino Fiat razvilo podjetje Harman.

V stopnji opreme Limited in Trailhawk je na voljo tudi 8,4-palčni zaslon na dotik, preko katerega med drugim lahko nadziramo delovanje klimatske naprave. Na voljo je tudi 1.340 x 913 mm velika panoramska streha, Alpine ozvočenje z devetimi zvočniki in večfunkcijski potovalni računalnik. Prvi, manjši, ponuja 3,5-palčni TFT zaslon, drugi, večji, pa 7-palčni TFT zaslon s številnimi informacijami o radiu, stanju vozila in hitrosti vožnje.

Najbolj varen v  segmentu vozil s štirikolesnim pogonom

Cherokee se lahko pohvali z osvojenimi vsemi petimi zvezdicami na varnostnem testu Euro NCAP, ki si jih je zaslužil na osnovi vgrajenih preko 70 aktivnih in pasivnih varnostnih elementov. Njegovo konstrukcijo sestavlja 65 odstotkov visoko kvalitetnega jekla, ki jo nadgradi 7 zračnih varnostnih blazin, tipalo za preprečitev trka, sistem za nenamerno zamenjavo voznega pasu in številni drugi varnostni sistemi (ESP, PBA, BLD, ERM, TSC, RAB, RBS). Na voljo je tudi sistem za samodejno parkiranje, radarski tempomat, kamera za vzvratno vožnjo in opozorilna lučka za vozila v mrtvem kotu.

Prednje MacPherson vzmetenje (17 centimetrov hoda) sodeluje z zadnjo večvodilno premo (20 centimetrov hoda). Cherokee se pohvali tudi z največjo vlečno silo v svojem segmentu – 2.475 kilogramov.

Tri stopnje opreme, dva motorja

Slovenskim kupcem so na voljo tri stopnje opreme. Osnovna je Longitude, sledita Limited in najbolje opremljeni Trailhawk, ki je primarno namenjen voznikom, ki več časa preživijo na brezpotjih. Za drugačnost poskrbi 10 različnih barvnih odtenkov in tri vrste oblazinjenja.

Motorno paleto sestavljata dva motorja, ki sta pripravljena na prehod v razred Euro 6. Dizelski 2,0-litrski Multijet je na voljo v dveh različno močnih izvedenkah, šibkejša ponuja 103 kilovate in sodeluje izključno z ročnim šeststopenjskim menjalnikom in dvokolesnim ali štirikolesnim pogonom. Močnejša izvedenka ima 125 kilovatov, z njo pa prihaja tudi devetstopenjski samodejni menjalnik. Bencinski 3,2-litrski motor ponuja 200 kilovatov in je na voljo le s stopnjo opreme Trailhawk.

Oba dizelska agregata sta posodobljena ter prihajata iz Alfe Giuliette. Močnejši motor ima nov senzor temperature, ki varuje turbino pred previsokimi temperaturami, in novo oljno korito, v katerega so dodali umirjajoči gredi in s tem zmanjšali vibracije v vozilu. Nove so tudi glava motorja in povezave za EGR ventila.

Pri štirikolesnem pogonu ima kupec na izbiro tri možnosti. Najenostavnejši in povsem elektronsko nadzorovani je Jeep Active Drive I, sledi Jeep Active Drive II z vektoriranim navorom in reduktorjem ter Jeep Active Drive Lock. Ta ponuja enake funkcije kot Jeep Active Drive II, vendar sta mu dodana še zapora zadnjega diferenciala in nadzorni sistem Selec-Terrain, ki je na voljo samo pri modelu Trailhawk.

Cene za opremo Limited z vgrajenim šibkejšim dizelskim agregatom se pričnejo pri 29.990 evrih, za močnejši dizelski agregat je potrebno doplačati okroglih sedem tisočakov. Najbolje opremljeni Trailhawk z bencinskim agregatom po ceniku stane 52.990 evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Jeep Cherokee: slovenska predstavitev"


tha_man
3 leta 1 mesec nazaj

Meni je zelo hud, eden lepših SUV-ov. Jeepova 4×4 tehnika je dodaten plus. Res pa ni pa za tradicionaliste, nikakor ne.

Daedalus
3 leta 1 mesec nazaj

1.) Tako neskladnega in nerodno oblikovanega zadka zlepa ne vidiš drugje.
2.) Nissan in Citroen imata TRADICJIO odbitega in netradicionalnega oblikovanja. Jeep ima TRADICIJO svoje markantne oblike oz. oblikovalskih potez in značilnosti. S tem modelom so poteptali prav VSE te značilnosti in šli praktično za 180° navzkriž z vsemi svojimi preostalimi modeli.

Zdaj ali je nekomu všeč ali ne je pač stvar okusa, ampak sem skoraj siguren, da veliki večini preteklih kupcev ne bo všeč in ga ne bodo kupili. Še posebej zato ne, ker je Amerika razmeroma zaplankan trg (in hkrati DALEČ najpomembnejši) in pro-ameriški ljubitelji ameriške klasike Jeep-a ne bodo navdušeni nad instant prehodom na Citroen/Nissan/Ssangyong styling. Kupovale ga bodo še vedno “football” mame ki so itak neobčutljive na obliko in to bo pomoje to.

Meni je grd in sila neskladen. Nekomu je lahko všeč in nekateri bodo zagovarjali, da je treba bit oblikovalsko raznolik. Jaz sem pri takšnih znamkah, ki imajo tradicijo in uveljavljeno/ustaljeno oblikovanje precej bolj pristaš evolucije in ne revolucije.
Z zanimanjem bom spremljal prodajne številke. Pomoje bodo pri Jeepu obžalovali to potezo, kar je pod črto najbolj važno. Kaj ima veze, če si pogumen in odbit, če se potem kopaš v rdečih številkah.

xxl
3 leta 1 mesec nazaj

Verjetno ta isti oblikovalec dela še pri Nissanu,Citroenu pa še kje ga najdemo.

dask
3 leta 1 mesec nazaj

A po novem SsangYong-ov oblikovalec dela tudi za Jeep? Čeprav glede na trenutno oblikovno stanje SsangYongov in Jeepa je verjetno kar prestopil k Jeepu. Katastrofa.

xxl
3 leta 1 mesec nazaj

Odličen in nenavaden.

 
Opel Vivaro: slovenska predstavitev
Kia Soul in Soul EV: slovenska predstavitev

Več vsebin

Novice

Znamka Jeep: Great Wall bi, FCA zanika

Novice

Oglejte si novi Jeep Wrangler

Novice

Sedemsedežni Jeep za kitajske ljubitelje terenske vožnje

Novice

Indijska kopija Jeepa Wrangler

Novice

Bi skupina FCA lahko prešla v kitajske roke?

Testi

Dovolj samosvoj

Jeep Renegade 1.6 Multijet TCT Limited
Novice

Jeep Compass končno tudi na tej strani Atlantika

Novice

Največji Jeep prihaja leta 2019