Predstavitve

Opel Vivaro: slovenska predstavitev

Opel je danes v Železniškem muzeju predstavil drugo generacijo lahkega gospodarskega vozila, ki bo na ceste zapeljal izrazito spremenjen ter z učinkovitimi turbo dizelskimi motorji z najmanjšo porabo in izpustom CO2 v razredu.

Lahko bi rekli, da je leto 2014 leto gospodarskih vozil, saj so se, poleg današnje predstavitve novega Opel Vivara, slovenski publiki letos že predstavili Peugeot BoxerCitroen JumperFiat DucatoFord Transit ter Renault Trafic in Master.

Po 600.000 izdelanih primerkih je najbolj priljubljeno Oplovo lahko tovorno vozilo doživelo temeljito prenovo. Očem najbolj vidna novost je spremenjena zunanjost, ki se lahko pohvali z drugačno masko in novima prednjima žarometoma. Nespremenjena ostaja izrazita stranska linija in velike steklene površine v potniški kabini, s čimer Opel Vivaro povzema oblikovalske smernice drugih Oplovih vozil.

Poleg ostalih tehnoloških rešitev ima novi Vivaro posodobljene turbodizelske motorje. Kot so se pohvalili na današnji predstavitvi, ima Vivaro najmanjšo povprečno porabo goriva in najmanjši izpust CO2 v razredu lahkih gospodarskih vozil. Motorno paleto sestavlja 1,6-litrski dizelski agregat, ki je na voljo v štirih različno močnih izvedenkah. Osnovna turbodizelska različica 1.6 CDTi ponuja 66 kilovatov in 260 Nm navora, močnejša 85 kilovatov in 300 Nm navora. Na voljo sta tudi dve različici biturbo dizelskega motorja – najbolj varčna različica s povprečno porabo 5,7 litra in 147 g/km CO2 postreže z 88 kilovati in 320 Nm navora, druga, močnejša verzija pa ima 103 kilovate in 340 Nm navora. Pri Oplu pravijo, da novi rod turbodizelskih agregatov v povprečju porabi liter goriva manj kot v prejšnji generaciji.

Vivaro je na voljo v  dveh dolžinah in dveh višinah, obe izvedbi pa sta v primerjavi s prejšnjo generacijo daljši za 216 mm. S tem se je podaljšala nakladalna dolžina za 100 mm na 2.500 mm (L1), oziroma 2.900 mm (L2). Za prevoz posebej dolgih predmetov se lahko desno krilo vrat zatakne odprto pod kotom 90 stopinj. Posebna odprtina pod prednjim sopotnikovim sedežem in pregradi med kabino in tovornim prostorom dodatno podaljša tovorni prostor. Kupci bodo lahko izbirali med tremi izvedbami opremljenosti in 11 barvami karoserije.

Spremenjen je tudi voznikov prostor, ki ponuja uporabniku bolj prijazno vožnjo. Med največje novosti sodi multimedijska enota IntelliLink z navigacijskim sistemom, osrednji sprednji sedež, ki ga je mogoče hitro in preprosto spremeniti v majhno delovno mizo, in 42 litrov velik sovoznikov predal. Na voljo je tudi samodejna klimatska naprava in sistem za odklep/zagon vozila brez ključa.

Cena za osnovni Opel Vivaro Furgon L1H1 s 66 kilovati in šeststopenjskim ročnim menjalnikom je 15.267 evrov brez DDV. Potniška različica bo kupca olajšala za 22.042 evrov z DDV.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Opel Vivaro: slovenska predstavitev"


mare69
4 leta 6 meseci nazaj

Mene pa zanima, ali opel izdeluje turi terensko različico kombija, ki bi bil uporaben tudi za prezpotja?

Hvala!

 
Peugeot 508 in 508 SW: slovenska predstavitev
Jeep Cherokee: slovenska predstavitev