Predstavitve

Jeep Grand Cherokee: regionalna predstavitev

Ameriška terenska ikona, znamka Jeep, je zanimiva. Tako so Američani že med drugo svetovno vojno s pomočjo Jeepov lovili Nemce, dandanes pa želijo tudi s pomočjo prenovljenega Grand Cherokeeja zopet uloviti … Nemce.

Ameriški Jeep, ki je pod skupnim okriljem Chryslerja in italijanskega Fiata, prav presenetljivo doživlja v zadnjem času pravi razcvet (in to ne le na ameriških tleh!). Tako so v lanskem letu dosegli celo rekord v prodaji svojih vozil na globalni ravni ter s 701.626 prodanimi avtomobili celo presegli prejšnji rekord iz leta 1999. Veliko zaslug pri uspešni prodaji pa ima tudi njihov paradni konj – Grand Cherokee. Slovenski trg je pri tem (zopet) rahla izjema …

Grand Cherokee četrte generacije (WK2), ki je na trgu prisoten že od leta 2010, na Slovenskem pa ga poznamo od jeseni 2011, doživlja v letošnjem letu prvo detajlnejšo kozmetično prenovo, ki je še najbolj opazna v notranjosti, dotaknila pa se je tudi tehnike. Vse z namenom ustvariti prepričljiv avtomobilski paket, ki bi konkuriral (kako bogoskrunsko!) pretežno nemški konkurenci, ki se kaže v Mercedesovem ML-u, BMW-jevi X5 ter Volkswagnu Touaregu.

Zunanja prenova modelnega leta 2014, ki se je očitno bolj poslužila nemškemu načelu »manj je več«, kot italijanskemu »nikdar ni preveč«, se je Grand Cherokeeja dotaknila tako nežno kot rahel jadranski vetrič. Prenovljenega Granda je tako moč spoznati po rahlo retuširanemu sprednjemu delu, z ožjimi in novo oblikovanimi serijskimi biksenonskimi žarometi z dnevnimi LED diodami, spremenjenimi LED zadnjimi žarometi, novimi platišči, ki so že od srednjega paketa Limited dalje v 20-palčni izvedbi, ter z novimi barvami karoserije.

Notranjost se ponaša z oblikovno prečiščenostjo, ki se je ne bi sramovali niti pri BMW-ju, ter izdatno serijsko opremo, ki se je ne bi sramovali niti pri Volkswagnu. Italijanski Američani so se odločili, da zgolj kupcem osnovnega opremskega paketa Laredo ne privoščijo sedežnega usnja, se pa vsi Grandi ponašajo z novim 8,4-palčnim zaslonom na dotik Uconnect (audio, telefonija, serijska navigacija od paketa Overland dalje, …) ter osrednji 7-palčni kontrolni zaslon med merilniki. Najbolje opremljena in najbolj eksluzivna različica Summit (ki je pred prenovo sicer ni bilo moč dobiti na slovenskem trgu) ter športna različica SRT pa ponujata še blagozvočno ozvočenje Harman Kardon s kar 19 (!) zvočniki skupne moči 825 W.

Še največja novost se kaže v novem, 8-stopenjskem menjalniku proizvajalca ZF (ne le po rahlo “audijevski” obliki prestavne ročice, da ne bo pomote!), ki nadomešča dosedanjega 5-stopenjskega. V tem prestižnem cenovnem rangu se menda pač ne spodobi, da imaš v sortimanu tako zastarel menjalnik z le 5 stopnjami, četudi je le ta deloval povsem zadovoljivo. A se je že na krajši predstavitveni vožnji izkazal za precej hitrega in uglajenega, ob kick-downu pa ga je moč prestaviti iz 8. prestave celo v 2.

Novi menjalnik je sparjen z bencinskima različicama V6 in V8 (na voljo zgolj ob individualnem povpraševanju) ter prodajno daleč najbolj zanimivim 3.0 CRD motorjem, proizvajalca WM Motori, ki je po prenovi pridobil dodatnih 9 konjičev (250 KM), ima malenkost večji navor (570 Nm), normna poraba pa se je zmanjšala za 9%. Novost v slovenski ponudbi je tudi šibkejši 3.0 CRD z »le« 190 konji. Enako kot pred prenovo vrh motorne ponudbe predstavlja model SRT z V8 HEMI motorjem, ki se ponaša s kar 468 konji (257 km/h končne hitrosti ter zgolj 5,0 sekundni pospešek do 100km/h). Ter hkrati predstavlja zanimiv downsizing, ki med običajnimi voznimi pogoji odklaplja polovico valjev, voznik momentalnega štirivaljnega SRT-ja pa je lahko ob tem toliko navdušen, da se bo zaradi svoje »ekološke osveščenosti« brez slabe vesti vozil tudi v nacionalnem parku Paklenica, kjer je potekala tokratna predstavitev.

V ostalo tehniko – kot je štirikolesni pogon Quadra Trac II z reduktorjem (pri osnovnejših različicah Laredo, Limited), Quadra Drive II z reduktorjem (pri različicah Overland, Summit) ter Quadra Trac brez reduktorja za SRT; sistema za krmiljenje delovanja pogonskih koles Select Terrain in Select Track (ki je podoben Land Roverjemu sistemu Terrain Response); zračno vzmetenje Quadra Lift (serijski od opreme Overland dalje), pri katerem je avto moč dvigniti na konkretnih 28 centimetrov od tal in pri katerem se znajdemo v rahli nevarnosti, da bo potrebno plačati 220 evrsko vinjeto – pa se niso pretirano spuščali. Saj so vsi omenjeni sklopi že pred prenovo delovali dovolj prepričljivo.

Grand Cherokee modelnega leta 2014, pri katerem želijo najti vsaj 50 kupcev letno (večina trenutnega povpraševanja je po izdatno opremljenem modelu Overland), je na voljo v naslednjih različicah:

• 3.0 CRD (190 KM) Laredo: 54.800 eur
• 3.0 CRD (190 KM) Limited: 57.450 eur
• 3.0 CRD (250 KM) Limited: 58.460 eur
• 3.0 CRD (250 KM) Overland: 65.990 eur
• 3.0 CRD (250 KM) Summit: 71.070 eur
• 3.6 V6 (286 KM) Overland: 63.950 eur
• 5.7 V8 HEMI (352 KM) Overland: 71.070 eur
• 5.7 V8 HEMI (352 KM) Summit: 77.170 eur
• SRT (468 KM): 84.390 eur

Zaradi dokaj konkurenčne cene, ki je od primerljivo opremljenih SUV / terencev nižja za konkreten odstotek, pa Američani zopet kličejo: »Germans, be prepared!

Več o prenovljenem Grand Cherokeeju pa na uradni strani.

Tekst: Chan
Foto: Chan, Jeep

*Nemci, bodite pripravljeni! (angl.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Jeep Grand Cherokee: regionalna predstavitev"


6 leta 5 meseci nazaj

Avto vozim sedaj dva tedna, prej imel možnost daljše vožnje še s testnim… kaj na rečem, fantastično je kaj so naredili s tem novim modelom, od opreme pa ni da ni 🙂 sem pa po dolgem tuhtanju izbral opremo Summit in motor 3.0 CRD V6.

Nixxon
6 leta 11 meseci nazaj

Samo fotke so pa totalno neuporabne. Še posebej tista notranjosti. Hvalabogu za press fotografije, da se vsaj vidi kako avto izgleda. PS: Lepši avto od predhodnika.

 
Suzuki SX4 S-Cross: slovenska predstavitev
Škoda Rapid Spaceback: mednarodna predstavitev