Predstavitve

Praktična in drznejšega videza

Kia Picanto: slovenska predstavitev

Mali Picanto je eden od modelov, ki bi ga pretežno namenili mestnim vožnjam, a brez težav zmore tudi daljše poti.

Pričakovanja

Kia Picanto (1)Kia je konec lanskega leta s stiliziranimi računalniško generiranimi slikami napovedovala drzno podobo tretje generacije Picanta, ki so mu poleg tega napovedali več sodobnih vozniških pomagal in optimalnejšo izrabo prostora. Ko smo januarja končno videli prve fotografije, je bila podoba že nekoliko bolj umirjena, kljub temu pa je bil viden premik v oblikovanju. Picanto ima še vedno tipično znamkino masko, a je nameščena nekoliko nižje, skrajšanje prednjega previsa pa je razlog, da na prvi pogled s strani deluje bolj stabilno in večje kot v pretekli generaciji.

Odraščanje

Jasno je, da avtomobil izjemno kompaktnih zunanjih dimenzij v notranjosti ne more ponuditi več kot toliko prostora. Kljub temu modeli v tem razredu odraščajo in dozorijo v produkte, ki kupcem – starim in novim – ponujajo več kot prej, predvsem v smislu videza, udobja in praktičnosti uporabe. V primeru Picanta je skupna dolžina 3.595 ostala enaka, prerazporeditev pa je poskrbela za 15 mm daljšo medosno razdaljo (2.400 mmm), ki med drugim prinaša več prostora za kolena in noge potnikov. V prtljažnem prostoru ima po novem za četrtino več prostora (255-1.010 l), kar naj bi ga uvrščalo v vrh razreda.

Kia Picanto (3)V tretji generaciji bo Picanto uporabnikom na voljo le v karoserijski različici s petimi vrati, v notranjosti pa bo zadnja klop razdeljena na dva (vstopni model) ali tri sedeže. Potniška kabina deluje bolj sveže in kvalitetno, vodoravne linije pa dajejo občutek prostornosti. Med prednja potnika je nameščen sredinski naslon za roke, ki ima 55 mm vzdolžnega pomika.

Prav videz je med najbolj izpostavljenimi področji pri razvoju malih avtomobilov. Tako tudi Picanto prihaja na trg z bogato izbiro živahnih karoserijskih barv in platišč (14-16 palcev), prvič pa je v naboru modelov na voljo tudi različica GT Line. Standarno črno ali sivo notranjost lahko uporabniki nadomestijo s kontrastnimi barvnimi kombinacijami, ki so usklajene z barvami zunanjosti.

Med sodobnimi vozniškimi pomagali izstopa 7-palčni zaslon na dotik, ki je nameščen sredinsko nad armaturno ploščo ter je na voljo v najboljšem paketu opreme EX Luxury, skupaj z navigacijo, prostoročno povezavo ter sistemi za integracijo s pametnim telefonom (Apple CarPlay in Android Auto). V istem paketu opreme je uporabnikom na voljo tudi kamera za vzvratno vožnjo. Boljše opremljeni modeli (od EX Urban dalje) imajo serijsko vgrajen sistem za samodejno zaviranje v sili (AEB).

Dovolj poskočno

motorji Kia PicantoPicanto bo na voljo s tremi bencinskimi motorji, od predhodnika bo nasledil izboljšani 1,0-litrski (49,3 kW) in 1,25-litrski (61,8 kW) motor MPI, proti koncu leta pa naj bi v ponudbo dodali še novi litrski turbobencinski agregat T-GDI (73,5 kW). Vsi trije motorji so v kombinaciji s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Vstopna cena za Kio Picanto znaša 9.990 evrov, medtem ko je za trenutno najdražji model v ponudbi potrebno odšteti 12.990 evrov; obe navedeni ceni vključujeta gotovinski popust v višini 1.000 evrov. Celoten cenik si lahko ogledate na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

 

 

 

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Praktična in drznejšega videza"


srcnik
3 leta 21 dni nazaj

Kar pomeni v praksi +2l, torej slabih 6l

Blinder
3 leta 21 dni nazaj

3.9 deklarirane porabe za benzinca, rekord

 
BMW-jev prikaz naelektrenih mišic
Prijetno presenečenje