Predstavitve

O majhnem avtomobilu in veliki priložnosti

Kia Rio: mednarodna predstavitev

Ves času predstavitve nove generacije Kie Rio sem imela občutek, da si predstavniki mlade in uspešne korejske znamke želijo na evropskem trgu tudi v segmentu malih kombilimuzin doseči bistveno več kot do sedaj. Po prvih kilometrih se zdi, da imajo za preboj med številne uveljavljene tekmece pripravljen dovolj dober izdelek, a ostaja odprto vprašanje, kaj bo potrebno dodati v formulo, da bi prišli do želenega uspeha.

Tkanje vezi

Zagotovo se še spomnite, v katerem modelu ste opravljali obvezne vožnje pred izpitom. Pa vašega prvega avtomobila. Po zatrjevanju Kiinih strokovnjakov naj bi imela prav v segmentu manjših avtomobilov precejšnjo vlogo pri nakupnih odločitvah zvestoba določenemu modelu. In prav tukaj se, v primerjavi s Kio, kaže precejšnja prednost evropskih proizvajalcev – Renaulta s Cliom, Forda s Fiesto, Volkswagna s Polom – ki imajo na trgu modele z nekaj desetletji tradicije. Jasno je, da so evropske družine z njimi bolj povezane in jim je odločitev o nakupu novejše generacije enakega modela precej bližja.

Kia Rio (19)Pred četrto generacijo Ria, ki bo v Evropo iz Koreje prišla le kot 5-vratna kombilimuzina, sta torej tako priložnost kot tudi izziv, da v enem najstarejših in največjih evropskih segmentov najde svoje kupce. Ambiciozna Kia svoje upe tokrat polaga v mlajše uporabnike in ženske. Prav oni naj bi najbolj znali ceniti ključne lastnosti Ria: atraktiven videz, praktičnost, varnost in izboljšane vozne lastnosti.

Na mokro stezo Estorila

Niti na konec pameti mi ne bi padlo, da bom prve kilometre z novim Riom naredila po stezi v Estorilu, kjer so nam za demonstracijo rezultatov razvoja pripravili poligone za Kia Rio (7)preizkus dinamičnih voznih lastnosti. Verjemite, pri Kii se ne šalijo, ko gre za odzive voznikov, nekdo vedno kaj sprašuje in zapisuje.

Tako smo z njim odločno zavirali in vijugali med stožci, da bi dobili prve občutke o nastavitvah volanskega mehanizma in podvozja. Glede na izboljšave zadnjega vzmetenja so nam namreč na račun boljšega blaženja obljubili več udobja v vožnji, zaradi prilagoditev sprednjega vzmetenja in volanskega sistema pa boljšo odzivnost, agilnost in izboljšan občutek pri upravljanju. K že naštetemu lahko med izboljšave dodam še večjo strukturno togost in nekoliko nižjo maso na račun povečane uporabe jekla visoke trdnosti. Po občutku bi rekla, da je novi Rio sicer povsem igriv in dovolj dobro vodljiv, a še vedno ni namenjen zahtevnejšim uporabnikom ali bolj dinamičnim podvigom.

Seveda mi je povsem jasno, da se bo morda le eden na vsakih sto Riov na cesti sem ter tja vozil pod podobnimi pogoji, kot smo jih imeli na stezi. Ni pa odveč vedeti, da so se razvojniki ukvarjali tudi s tem, da mora biti vožnja z njim bolj zabavna. In je bila, vsaj do določene mere. Ko smo ga po Estorilu zapeljali še po običajnih cestah proti portugalski obali, je postalo jasno, da kljub precej načetim voznim površinam zagotavlja potnikom dovolj udobja, da ga mirne vesti zapeljejo celo daleč izven mestnih meja. Če že govorim o udobju, zraven spada bolj umirjen zvok, ki se z vozišča in iz motornega prostora v potniško kabino na račun izboljšane izolacije prenaša v manjši meri, zato je nenaporen tudi na daljših vožnjah.

Zrelejša podoba

K videzu Ria so prispevali kar trije oblikovalski centri, v Nemčiji, Kaliforniji in domači Koreji. Ker po njihovi oceni ni bilo potrebe po drastično drugačnem videzu, so iskali podobo, ki bi izražala zrelost modela ter hkrati uspela vzbuditi zanimanje bodočih kupcev. Ožja prednja maska, daljši pokrov motorja, krajši zadnji previs, spremenjeni žarometi, bolj ravne in čiste linije ter ožji stebriček C za boljšo preglednost nazaj so le nekatere izmed najbolj opaznih sprememb, s katerimi so Kiini oblikovalci že na prvi pogled sporočili, da nas v notranjosti čaka bolj odrasel model.

zunanje dimenzijePotniška kabina četrte generacije Ria po prvih občutkih deluje večja, voznikov prostor je dokaj enostaven in pregleden, medtem ko horizontalna zasnova armaturne plošče daje občutek prostornosti. V skladu z aktualnimi oblikovalskimi smernicami je očiščena odvečnih gumbov in linij, medtem ko je v središču pozornosti t.i. lebdeči sredinski visokoresolucijski 7-palčni zaslon na dotik (HMI), ki je nekoliko usmerjen proti vozniku. Sistem podpira povezavo s pametnimi telefoni (Apple CarPlay in Android Auto) ter omogoča storitve povezljivosti, ki med drugim skrbijo za obveščenost uporabnika o prometu in vremenu v okolici.

Več prostora je tudi v prtljažniku, kjer se Rio lahko pohvali s 325 litri prostornine (37 litrov več od predhodnika, 980 litrov ob podrtem naslonu zadnje klopi), praktičnost pa povečujeta deljivost zadnje klopi v razmerju 60:40 in možnost izravnave preklopljivega prtljažnega dna z nameščanjem njegove višine.

Vse za varnost

Ko govorimo o lastnostih, je Kia veliko pozornosti posvetila opremljanju Ria s sodobnimi asistenčnimi pripomočki, s katerimi bo med najvarnejšimi v svojem segmentu. Ob tem ne skrivajo, da ob preizkusu trčenja EuroNCAP pričakujejo odličen rezultat.


Asistenčni sistemi: samodejno zaviranje v sili (AEB) z zaznavanjem pešcev – deluje s podporo kamere in radarja dolgega dosega do hitrosti 30 km/h, sistem za preprečevanje nenadzorovanega zapuščanja voznega pasu (LDWS), od julija 2017 pa še sistem za nadzor mrtvih kotov in prečnega prometa za vozilom ter sistem za preverjanje zbranosti voznika.

Aktivna varnost: sistem za pomoč pri speljevanju na klancu, sistem nadzora stabilnosti, nadzor stabilnosti ob zaviranju v ovinkih ter pri vožnji naravnost (CLC in SLS).

Udobje v vožnji: vstop in zagon vozila brez ključa, ogrevani sedeži in volan, senzor za dež, elektrokromatsko vzvratno ogledalo, prilagodljivi tempomat, samodejna klimatska naprava, zadnja tipala za pomoč pri parkiranju ter kamera za vzvratno vožnjo, od julija 2017 tudi sistem za samodejni preklop med zasenčenimi in dolgimi lučmi.


Kia Rio (28)

Računajo na litrski trivaljnik

V naboru agregatov se je med že znanimi motorji znašel prisilno polnjen litrski bencinski trivaljnik v dveh različicah moči, ki ga je Kia prvič predstavila v modelu Cee’d in naj bi pri manjšem Riu prevzel levji delež prodaje. Bencinski 1,25-litrski motor in šibkejša izvedenka litrskega bencinskega trivaljnika sta serijsko na voljo s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, ostali motorji pa s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

motorji

Rio naj bi po napovedih v naslednjem letu dobil paket opreme GT Line in imel predvidoma tudi možnost izbire močnejšega agregata.

Bolj opremljen in ne dosti dražji

V Sloveniji lahko novi Kiin Rio pričakujemo po začetku koledarske pomladi, cene zanj pa naj bi se v primerjavi z obstoječimi zvišale za približno štiri evrske stotake.

Zanimivo bo videti ali mu bodo slovenski kupci v četrti generaciji posvetili več pozornosti kot do sedaj, ko je bil s približno desetino skupne prodaje za Sportageom in Cee’dom znamkin tretji najbolje prodajani model. Ob tem se bo ob bolj uveljavljenih konkurentih v segmentu, kjer pri nas kraljuje Renault Clio, za pozornost moral spopasti tudi s prihajajočimi novimi različicami modelov Volkswagen Polo in Ford Fiesta. Pred Riom je torej leto, polno izzivov …

Besedilo in foto: Urška Radolović. Infografike: Kia.

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "O majhnem avtomobilu in veliki priložnosti"


Polo78
3 leta 3 meseci nazaj

Ne vem a sem čuden ampak meni oblika sploh ni napačna, res da je oblikovan zadržano, a tudi skladno in brez nepotrebnih gub ter baročnih linij. Kje je pa rečeno, da bi morala KIA delat neke vesoljske oblike? Itak pa je oblika najbolj subjektivna stvar pri avtu. Odločilna bo bolj kot ne cena oz. kaj bo avto v primerjavi s konkurenco za določen denar nudil. Sam osebno bi ga imel rajši kot npr. clia, ki jih je po cesti kot smetja…

chad
3 leta 4 meseci nazaj

Jah to je poseben oblikovalski jezik. Isto kot pri novem Q7, prejšnji je lepši. Ampak zdej ko je ta model že par mescov na cesti, v bistvu tudi ne izgleda slabo. Al pa ko je prišel novi ML 2013..sploh ni izgledal ok, zdej zgleda ok. Včasih je treba kakšen avto 20x videti, da se navadiš in je všečen.

mrtwelvetrees
3 leta 4 meseci nazaj

Pa ne vem kaj se dogaja, pri večini znamk. Prenovljena Škoda Octavija je grša, Suzuki Sx4 Scross je grši, tudi ta Kia ni lepša po prenovi, ne vem ali jim je zmanjkalo idej ?

xxl
3 leta 4 meseci nazaj

Meni je SX4 zdaj lepši, vsaj bolj izrazit je.

3 leta 4 meseci nazaj

Sem jih videl na kamijonu pa mi ni tolk svoh izgledal tale avto.Je pa mogoce prejsni model res lepsi od tega.

pleomax
3 leta 4 meseci nazaj

Prejšnji model mi izgleda bolj svež in je veliko lepši. Najgrši predstavnik tega razreda. Pa so včasih znali zelo soliden avto oblikovat,zdaj se pa grejo neke resnosti ampak žal polo je veliko lepši pa mi sploh ni pri srcu. Sem bral malce komentarje v tujini in praktično nobenemu ni všeč,sploh v primerjavi s starim kar sigurno ni dobra popotnica za prodajo.

xxl
3 leta 4 meseci nazaj

Prejšnji model, pred FL, je bil kar lep: Meni najlepša Kia, je še zmeraj prvi model pro_ceeda, pred FL, lep je tudi stari Sportage, tudi Optima ni slaba.

 
Električna invazija za vsak okus
Vladar visokozmogljivih pnevmatik