Predstavitve

Električna invazija za vsak okus

Hyundai Ioniq Hybrid in Electric: slovenska predstavitev

Hyundai z modelom Ioniq stopa na novo pot, ki so jo uhodili že nekateri tekmeci, zato želijo z inovativnim pristopom spremeniti električno mobilnost. Kot prvi v eni obliki ponujajo tri različne elektrificirane pogonske sklope, od tega sta za zdaj pri nas na voljo dva – hibridni in električni, tretjega pa lahko pričakujemo jeseni.

Funkcionalna oblika

Hyundai Ionic Electric_20Oblikovalci so imeli tokrat polne roke dela, saj so morali ustvariti učinkovito in funkcionalno zunanjo obliko ter upoštevati vse pomembnejše Hyundaijeve prepoznavne oblikovalske elemente. Nastala je družina Ioniq, ki se med seboj razlikuje le po manjših podrobnostih.

Hibridna različica ima spredaj nameščene bi-ksenonske žaromete in dnevne luči LED v obliki črke C. Prepoznavna šesterokotna maska se razteza čez celoten sprednji del in se konča ob zaključkih prednjih žarometov. Njegov videz zaključijo posebna aluminijasta platišča, ki zmanjšujejo zračni upor ter tako aktivno pripomorejo k večji učinkovitosti.

Od električne različice se razlikuje po prednjih lučeh, ki so tukaj v tehnologiji LED, prednja maska je popolnoma zaprta, drugačni so tudi zadnji žarometi. Dodatno se med seboj razlikujeta po barvni črti – pri hibridu je modra, pri električni različici pa bakrene barve. Osnovne barve so enake, ima pa hibridna različica posebni dve barvi laka (sivo in rjavo), medtem ko ima električna različica eno (rumeno).

Celotna družina se pohvali z najmanjšim količnikom zračnega upora (0,24) v svojem razredu. Poleg Hyundai Ionic Hybrid_2aerodinamične oblike so za lažji pretok zraka namestili popolnoma zaprto dno avtomobila, v hibridni izvedenki so v maski hladilnika aktivne lopute, vse linije se dopolnjujejo in izboljšujejo pretočnost zraka. K izboljšani aerodinamiki pripomorejo še prednji in zadnji usmerjevalnik zraka, bočne obrobe in zračne zavese pri prednjih kolesih.

 Uporaba naravnih materialov

Ena izmed ključnih značilnosti modelov Ioniq je inovativna uporaba recikliranih in do okolja prijaznejših materialov. Notranje obloge vrat so izdelane iz naravne plastike, kombinirane z lesnim in vulkanskim prahom. Za večjo mehkobo vgrajene plastike so uporabili formulo z manjšo vsebnostjo nafte. Surovine, pridobljene iz sladkornega trsa so uporabili pri oblogah podov, prav tako pa so uporabili barve z obnovljivimi sestavinami iz sojinega olja.

Hyundai Ionic Hybrid_8V potniški kabini ne moremo mimo novega 7-palčnega voznikovega informacijskega zaslona s prikazom  različnih podatkov (hitrost, izbrani program, stopnja napolnjenosti baterije, nivo goriva in drugi pomembni podatki). Večopravilna enota je velika 8 palcev ter podpira sistema Apple CarPlay in Android Auto.

V imenu učinkovitosti

Pri Hyundaiju so veliko časa namenili prihranku mase. Z uporabo aluminijastega pokrova motorja in prtljažnika so prihranili 12 kilogramov, za 25-odstotkov zmanjšali težo zadnjega pokrivala prtljažnega prostora, sorazmerno povečali uporabo aluminija za elemente vpetja prednjih in zadnjih koles, s čimer so prihranili 10 kilogramov in dodatno zmanjšali maso prednjega podvozja za 4,6 kilograma ter zadnjega za 7Hyundai Ionic Hybrid_6 kilogramov.

Hibridno različico Ioniqa poganja 1,6-litrski bencinski agregat GDI s 77 kilovati moči in 147 njutnmetri navora. Nameščeno ima litij-ionsko polimerno baterijo kapacitete 1,56 kWh, ki je vgrajena pod zadnjimi sedeži, razvije sistemsko moč 103 kilovatov moči in ima 265 njutnmetrov sistemskega navora. Za prenos navora na prednji kolesni par skrbi 6-stopenjski dvosklopkovni menjalnik.

Ioniq Electric poganja litij-ionska polimerna baterija večje kapacitete – 28 kWh. Ob deklarirani porabi 11,5 kWh na 100 prevoženih kilometrov ima maksimalni doseg 280 kilometrov. Hipni navor električnega motorja 295 njutnmetrov dopolnjuje največja moč 88 kilovatov. Še nekaj besed o polnjenju: na hitri 100 kW polnilnici se do 80 odstotkov napolni v 23 minutah, ob priklopu na domačo vtičnico preko kabla ICCB pa polnjenje traja med osmimi in devetimi urami.

Podaljšana garancija

Hyundai Ionic Electric_25Hyundai pričakuje več od prodaje hibridne različice, kjer se cene pričnejo pri 22.990 evrih. Za srednji paket bo potrebno pripraviti 25.490 evrov in za najbolje opremljeno različico vsaj 28.490 evrov. Najbolj ekološko usmerjeni kupci bodo morali za električnega Ioniqa pripraviti vsaj 35.000 evrov in za bolje opremljeno različico vsaj 37.500 evrov.

Na naštete cene vam pripada še 7.500 evrov državne subvencije, saj so pri uvozniku za električno različico že pridobili vsa potrebna potrdila in certifikate ter z uspešno pridobljeno subvencijo registrirali prve primerke. Za nagrado Hyundai kupcem običajno petletno garancijo brez omejitve kilometrov dopolnjuje z osemletno garancijo na baterijo (z omejitvijo 200.000 kilometrov).

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Električna invazija za vsak okus"


Bucko99
4 leta 1 mesec nazaj

Boste naredili vzporedni test s Priusom?

Gosic
4 leta 1 mesec nazaj

Prius Hybrid od 27.000€ – 32.000€.

mrtwelvetrees
4 leta 1 mesec nazaj

Meni se zdijo cene še vedno prevelike kljub subvenciji.

 
Popolna spremljevalka
O majhnem avtomobilu in veliki priložnosti