Predstavitve

Prestižni mišičnjak

Lexus RX: slovenska predstavitev

RX je najuspešnejši model japonske prestižne znamke Lexus, ki se pri oblikovanju ne zadržuje, temveč vedno znova snuje drzne in dinamične avtomobile, s katerimi izziva čustva javnosti.

Še bolj izrazit 

Pri Lexusu pravzaprav ni prostora za neodločne – kot sem že pogosto komentirala, se večina opazovalcev precej jasno in enostavno odloči ali jim je avtomobil oblikovno všeč ali ne. Slednje se mi zdi za znamko, ki se na trgu najpogosteje kosa s prestižnimi nemškimi tekmeci, prava usmeritev, saj ne bi imelo nobenega smisla zgolj slediti, temveč morajo z nečim izstopati.

Četrta generacija modela RX s svojo zunanjo podobo sledi manjšemu NX, ki je sicer s svojo kompaktno in drzno obliko praviloma usmerjen k nekoliko mlajši publiki. Velika vretenasta maska in ostri prednji žarometi na sprednjem delu ne puščajo nikakršnega dvoma o izvoru, bočna linija zaradi steklene izvedbe stebrička C daje vtis plavajoče  strehe, medtem ko na zadku kraljujejo ostre zadnje luči, ki se zajedajo globoko v bok vozila.

Eleganca in prestižno udobje

Lexus RX-16Novi RX uporabnika brez težav prepriča z notranjostjo, kjer se tudi najbolje pokaže nadgradnja v primerjavi z “malim” NX-om. Materiali  v notranjosti so izbrani v skladu s pričakovanji v tem segmentu, elementi pa izdelani s primerno pozornostjo do vsake najmanjše podrobnosti. V središču armature je nameščen velik 12,3-palčni multimedijski zaslon, ki ga upravljamo s pomočjo drsne površine za ročico menjalnika, kjer je tudi izbirni gumb prednastavljenih voznih načinov. Pred voznikom je nameščen še projicirni zaslon, kjer so vidne številne najpomembnejše informacije o poti oziroma delovanju vozila.

Lexus RX-11V primerjavi s predhodnikom je RX nekoliko daljši in širši, potniki v notranjosti pa so deležni prednosti daljše medosne razdalje ter drugačne postavitve stebrička C, ki daje nekoliko več prostora za glave potnikov. Za optimalno prilagodljivost je tu še sistem električnega preklapljanja zadnjih sedežev, ki ga lahko sprožimo tudi s pomočjo gumbov v prtljažniku ali na boku sedalnega dela druge vrste na vsaki strani vozila. Uporabniki bodo znali ceniti še “pametna” vrata prtljažnega prostora s samodejnim odpiranjem, ko se z roko ali komolcem približajo znački Lexus.

Večja togost in prilagodljivo vzmetenje

Razvojni inženirji so ob prehodu v novo generacijo želeli zagotoviti, da bo RX bolj odziven z minimalnim nagibanjem, da bo vozniku na krmilu dajal natančne povratne informacije ter potnikom zagotavljal stabilno ter udobno vožnjo.

Rezultat ojačitev karoserije in dodatnih varov je povečanje njene trdnosti za skoraj tretjino. Poskrbeli so še za zmanjšanje hrupa in vibracij v notranjosti, uporaba sistema variabilnega vzmetenja (AVS) pa pripomore k boljši vodljivosti, udobju in stabilnosti na cesti, saj nadzira dušilno silo blažilnikov v vsakem kolesu posebej – glede na razmere na cesti in voznikov slog vožnje.

Običajno je hibrid

Lexus RX-19Večina uporabnikov Lexusa RX se odloči za model 450h s 3,5-litrskim šestvaljnikom, ki je del hibridnega pogonskega sklopa z direktnim vbrizgom. Po novem je izboljšana njegova učinkovitost (zmanjšane emisije CO2 ob višji skupni moči sistema in navoru), kar so dosegli z novim sistemom vbrizgavanja D-4S, programiranjem računalnika in kontrolne enote hibridnega dela, uporabo lažje, zmogljivejše električne vodne pumpe in novega hladilnika olja menjalnika, bolj kompaktne hibridne baterije ter zmanjšanjem mase za približno 26 kilogramov.

Drugi model v ponudbi nosi oznako 200t, ki predstavlja dvolitrski turbo motor s sistemom Stop & Start, turbopolnilnikom z dvojno vztrajnostjo in direktnim vbrizgom. Motor deluje tako v Atkinsonovem kot tudi v Ottovem ciklu ter je na razpolago tudi v modelu NX.

Lexusovi varnostni sistemi so združeni v varnostnem paketu LSS+, ki vključuje dinamični radarski tempomat, sistem za preprečevanje trčenja, sistem za opozarjanje na nenamerno zapuščanje voznega pasu, samodejni preklop med dolgimi in zasenčenimi žarometi ter sistem prepoznavanja prometnih znakov. V pomoč pri manevriranju sta še posnetek kamer s 360-stopinjskim panoramskim pregledom okolice vozila ter sistem za zaznavanje zadaj vozečih vozil ter vozil v mrtvih kotih.

Za debelejše denarnice

Za zaključek bom bolj kratka, saj bo govora o cenah, ki si jih, skupaj s kratkim opisom opreme, lahko natančneje ogledate tudi na zadnji sliki v galeriji. Razpon med modeli je precejšen, tako pri nas vstopni dvokolesno gnani model 200t z opremo Finesse stane 59.200 evrov, medtem ko je na ceniku najdražja izvedba 450h F-Sport Premium za 91.200 evrov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Prestižni mišičnjak"


Ivan36
6 leta 9 meseci nazaj

Tole stransko lebdeče okno ej prvi imel ADAM od Opla pa se že kar pojavla na vozilih tako, da bojo v 3 letih vsi novi modeli imeli podobne C/D stebričke.

6 leta 9 meseci nazaj

jap, še prej je pa range rover evoque naredil zadnji stebriček “neviden”. Jaz če bi imel 90k bi si raje kupil jadrnico in še za navaden avto bi ostalo.

 
Mercedes-Benz je C Coupe oborožil z eleganco in športnostjo
Hibridni terenec v ospredje postavlja varčnost in zmogljivost