Predstavitve

Maserati Ghibli: slovenska predstavitev

Že čez nekaj dni bo božič; če še danes zvečer napišem kakšno izjemno prepričljivo pismo, se morda zgodi čudež in me pred vrati preseneti čudovit Maserati Ghibli. Ne bi se ga branila niti z dizelskim niti z bencinskim motorjem, pa vi?

Čeprav Ghibli prinaša v Maseratijevo ponudbo svežino, nosi s seboj tudi velik del tradicije znamke. Ime Ghibli izvira iz libijske besede za mediteranski veter sirocco, ki ga pri nas bolje poznamo kot jugo. Prvi model Ghiblija so trgu predstavili že davnega leta 1966, njegova proizvodnja je trajala do leta 1973. Po skoraj dveh desetletjih predaha je leta 1992 na tržišče prišel njegov naslednik, ki so ga izdelovali pet let. Tretja generacija Ghiblija, ki je za razliko od prejšnjih dveh dobila obliko štirivratne športne limuzine s kupejevskim pridihom, je bila predstavljena na letošnjem salonu v Šanghaju. Z njo želi znamka v okviru povečanih proizvodnih kapacitet tovarne Avv. Giovanni Agnelli v mestu Grugliascu (Torino) skupaj z modelom Quattroporte do leta 2015 doseči zastavljeni cilj letne proizvodnje 50.000 enot.

Maserati kupce Ghiblija išče med uspešnimi posamezniki, ki se bojijo, da bi bili enaki kot ostali, preveč običajni in neopaženi. Stvari želijo delati in jih tudi delajo na svoj, edinstven in neponovljiv način. Novi Ghibli je krajši, lažji, bolj dinamičen, cenejši in bolj ekonomičen kot vodilni model Quattroporte (50 kg lažji, 291 mm krajši ter s 173 mm krajšo medosno razdaljo), ki je še vedno rezerviran za tiste z najglobjimi žepi, a je kljub temu drugačen in izstopajoč v primerjavi z nemško konkurenco v E segmentu prestižnih limuzin. Ghibli si z modelom Quattroporte deli glavnino svoje zasnove, vključno z varnostjo v primeru trka, šasijo, vzmetenjem, pogonskimi agregati in žarometi z LED tehnologijo.

V iskanju tehnične popolnosti je Maserati Ghibli zasnovan z optimalno razporeditvijo teže v razmerju 50:50 med prvo in zadnjo osjo vozila, k izjemni vozni izkušnji pa naj bi prispevalo še podvozje s sistemom multilink s petimi vrstami povezave, ki omogoča tako udobje kot tudi dobro bočno togost. Ghibli je opremljen z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom ZF, ki obljublja tekočo in športno vožnjo, sistem pa ima vgrajen samodejno prilagodljiv program, ki je sposoben prepoznati slog vožnje in razmere na cesti ter v skladu s tem prilagoditi način prestavljanja. Voznik lahko izbira med petimi načini: Auto Normal, Auto Sport, Manual Normal, Manual Sport ter I.C.E. (Increased Control & Efficiency).

Ob dveh šestvaljnih 3-litrskih turbobencinskih različicah z močjo 243 kW oziroma 301 kW, je Maserati prvič v svoji 99-letni zgodovini v ponudbo vključil model s turbodizelskim šestvaljnim 3-litrskim motorjem (202 kW), ki so jo pri znamki uglasili, da je slišati kot – bencinska. Verjeli ali ne, njegova poraba v normiranem kombiniranem ciklu znaša 5,9 litra na prevoženih sto kilometrov, premierno pa je v njem vgrajena tudi tehnologija Start&Stop.

Ghibli je na voljo z zadnjim ali naprednim štirikolesnim pogonom Q4 z aktivnim nadzorom navora, ki zagotavlja kombinacijo odzivnosti in dodane varnosti. Sistem v praksi potrebuje le 150 milisekund za prehod iz 100 % prenosa navora na zadnji kolesni par na enakomerno porazdelitev med obema osema, čeprav je po zagotovilih proizvajalca v praksi redko potrebno več kot 35 % prenosa na prednji kolesni par.

Pri znamki velja, da je Quattroporte sinonim luksuzne športne limuzine ter vedno znova postavlja standarde v tem segmentu, medtem ko ima Ghibli vse lastnosti Quattroporta, združene v še bolj dinamično in dostopno celoto. V notranjosti tako kraljuje dvobarvna armaturna plošča s poudarjenimi usnjenimi deli, sredi katere je nameščen 8,4-palčni zaslon na dotik. Za ljubitelje kakovostnega zvoka pa ne bo odveč podatek, da je v Ghibliju nameščen sistem ozvočenja proizvajalcev Bowers & Wilkins, ki so med drugim opremili tudi slavne Abbey Road Studios.

Za konec še podatki s cenika: Ghibli 3.0 V6 diesel je v Sloveniji moč kupiti za 80.600 EUR, Ghibli 3.0 V6 (243 kW) za 87.300 EUR, Ghibli 3.0 V6 S (301 kW) za 107.000 EUR, najdražji Ghibli 3.0 V6 S Q4 (301 kW) pa vas bo olajšal za 110.900 EUR.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Maserati.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Maserati Ghibli: slovenska predstavitev"


Daedalus
3 leta 8 meseci nazaj

Ker ima dometa cca. 10x toliko, kot ga ima Tesla S? Potovalni avto, potovalni avto, potovalni avto…Tesla je eksperimentalni športni avto. Je še daleč od (v praksi uporabnega) potovalnega avta.

3 leta 8 meseci nazaj

Kakšne cene… zakaj bi si nekdo za tak denar vzel ghilbija namesto Tesle S? 🙂

Daedalus
3 leta 9 meseci nazaj

Prvič – Audija še vedno ne vidim. Nič. Ne zunaj, ne noter.

Drugič – vem da je bil Ghibli nekoč športni kupe. Ampak zdaj očitno ni več. In v skladu s tem ima v ponudbi tudi dizelski motor. Nevem, a je zgodovina res tako pomembna, je res tako težko sprejet spremembe?

plinas
3 leta 9 meseci nazaj

dedalus – malo bolj si poglej – čisti audi …no prznam da ima blag pridih citroena .. izbira? glede dizla pa tako – če bi kaj poznal maseratije bi vede DA GHIBLI NIKOLI NI BIL ŠTIRIVRATNA LIMUZINA TEMVEČ COUPE !!! se ne derem – samo povdarjam , da v čistokrvnega italijanskega žrebca ne paše dizel mašina … in ghibli je bil zmeraj dirkač…l.1970 je bil to maloserijski coupe z najvišjo končno hitrostjo 276km/h.. a ti še kaj povem o zgodovini maseratija ali mi boš verjel ?

Daedalus
3 leta 9 meseci nazaj

Nemške oblikovalne smernice? Jaz tukaj ne vidim nič, za kar bi lahko rekel, da je nemško. Tudi drugačen je od ostalih, torej tudi iz tega vidika ni nemški!

Glede dizla pa: Ghibli je potovalna 4-vratna luksuzna športna limuzina, ne pa dirkalc – malo bolj kot Quattroporte, pa vendar ni avto za na pisto. Če hočeš dirkalca si umisliš GranTurismo, ali pa še bolje, sploh ne Maseratija. Ker pač niso namenjeni za na pisto.

Lahko jočeš kolikor hočeš, ampak dizel je smiselen tudi za tak avto in pika. Važna je IZBIRA. Pizdi se takrat, ko bodo samo dizli. Takrat pa te bom razumel.

 
Mazda3 sedan: slovenska predstavitev
Renault Megane: slovenska predstavitev

Več vsebin

Novice

PRIMA prestižna limuzina srednjega razreda je …

Novice

Prenova Maseratijevega Ghiblija

Novice

Maserati je osvežil Granturismo

Novice

Po šestih letih razvoja prihaja Kiina športna limuzina

Novice

Maserati od 2019 izključno z elektrificiranimi pogoni

Novice

Porsche Panamera, najhitrejša prestižna limuzina na svetu, predčasno razkrita

Predstavitve

Sredozemski vetrič s potencialom

Maserati Levante: slovenska predstavitev
Frankfurt

Zanimiva zbirka