Predstavitve

Radikalne spremembe za nov začetek

Nissan Micra: slovenska predstavitev

Celo največji poznavalci Micre bi vnaprej težko napovedali, v kaj se bo prelevil mali mestni avtomobil, ki je bil poln oblin in kot nalašč za ženske voznice.

Skok navzgor

Nissan Micra slovenska predstavitev 3Nissan je z Micro pričel pisati zgodbo že leta 1983 ter, po treh uspešnih generacijah, s četrto zašel v težave. Prodajne številke so strmo padle, nekdaj priljubljena izbira mestnih kupcev pa je, zaradi neizrazitega videza in neuporabne potniške kabine, ostala spregledana. Pri Nissanu so zato poslali Micro na novo pot z radikalnimi spremembami. Slednje so tako revolucionarne, da se je Micra na prvi pogled prelevila v atraktivno izbiro segmenta.

Kot so povedali pri uvozniku, se je zaradi številnih sprememb pomaknila po lestvici navzgor in želi mešati štrene predvsem premijskim tekmecem. Kljub temu, da Micra prihaja iz istega francoskega obrata kot Renault Clio, si z njim ne deli praktično ničesar, zato naj si tudi ne bi skakala v zelje. Olajšana balasta preteklosti si želijo odvzeti delež kupcev predvsem Audiju A1, tri in petvratni različici Minija, Citroënu DS3 in Mazdi 2.

Evropa, Evropa in še enkrat Evropa

Peta generacija je bila izdelana po evropskem okusu, saj so jo tukaj oblikovali, jo proizvajajo, pa tudi tipajo prve odzive kupcevNissan Micra slovenska predstavitev 10.

Pri oblikovanju nove generacije so največ pozornosti namenili trem področjem – dinamiki videza, kvaliteti potniške kabine in samozavestnim voznim lastnostim.

Dinamičen videz je po mnenju znamke najpomembnejši, saj ima veliko vlogo v segmentu, kjer večina kupcev išče atraktiven, mladosten dizajn. S prepoznavno masko hladilnika v obliki črke V, žarometi v tehnologiji LED v obliki bumeranga, črnima stebričkoma B in C, skritimi zadnjimi kljukami in zašiljenimi zadnjimi žarometi je nedvomno eden najbolj svežih igralcev v izredno konkurenčnem segmentu. Velik poudarek namenjajo personalizaciji, zato je mogoče Micro obleči v deset različnih barv (od tega so tri na voljo izključno za Micro) in tri personalizacijske pakete. Skupaj omogočajo več kot 100 različnih kombinacij, ki pa se razširijo še v potniško kabino.

Tudi tam so na voljo trije personalizacijski paketi – modra Power, oranžna Energy in rdeča Invigorating. Središče potniškega prostora je armaturna plošča v obliki razprtih kril ali črke T. Pomik v premijske vode nakazujejo bistveno izboljšani materiali ter uporaba na dotik mehkih materialov v dveh odtenkih, vključenih kot del serijske opreme pri vseh nivojih Micre. Prva stvar, ki sem jo opazil in je izjemno dobrodošla, je tudi po višini in globini nastavljiv volan, s katerim je Micra pridobila na ergonomiji in prijaznosti do voznika.

Večja v vse smeri

Nissan Micra slovenska predstavitev 13V primerjavi s predhodnico je Micra zrasla za neverjetnih 17,4 centimetrov in zdaj meri razmeroma velikih 3.999 milimetrov. Kljub temu, da je na voljo le kot petvratna kombilimuzina, svoje dimenzije odlično skriva. Je za 7,8 centimetrov širša in ima 7,5 centimetra daljšo medosno razdaljo. Ker želi ugajati tudi športnim voznikom, je za 5 centimetrov bližje vozni podlagi. Po zunanjih merah se tako Micra usmerja v sredino segmenta, s 300 litri prtljažnika pa v sam vrh med tekmeci.

Dva bencinska trivaljnika in en dizel

Motorno paleto sestavljajo trije agregati, dva bencinska in en dizelski. Osnovno opcijo predstavlja litrski trivaljni atmosferski agregat z 52 kilovati moči in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Drugi bencinski motor je 0,9-litrski trivaljni prisilno polnjen agregat s 66 kilovati in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Februarja prihodnje leto bo bencinsko ponudbo dopolnil še litrski prisilno polnjen trivaljnik s 120 ”konji”. Dizelsko stran predstavlja le 1,5-litrski prisilno polnjen štirivaljnik s 66 kilovati moči in 5-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Avgusta Nissan Micra slovenska predstavitev 2bo v ponudbi še neskončnostopenjski samodejni menjalnik CVT.

Vse bolj zahtevne kupce bo Micra vabila s štirimi paketi, serijskim zaviranjem v sili in opcijsko petimi zvezdicami EuroNCAP. Zakaj opcijsko? Micra je namreč s prvimi tremi paketi opreme osvojila štiri zvezdice, z najboljšim paketom opreme, ki ima vključena vsa najnovejša varnostno-asistenčna pomagala, pa pet. A pri Nissanu ponujajo dodaten paket Safety (300 do 350 evrov doplačila), ki tudi pri ostalih treh paketih poskrbi za podlago za najboljšo varnostno oceno. V paketu Safety so nameščeni pametni sistemi preprečevanja nenamerne menjave voznega pasu, za zaviranje v sili, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, avtomatsko upravljanje dolgih luči, Around View Monitor ter opozorilo za območje mrtvega kota.

Od 12.700 evrov dalje

Nissan Micra slovenska predstavitev 9Privlačna Micra je na voljo od 12.700 evrov dalje. Vsaj toliko bo namreč potrebno odšteti za vstopni litrski motor in osnovni paket opreme Visia. Cena se pri izbiri 0,9-litrskega agregata dvigne za 1.300 evrov, za dizelsko različico pa bo potrebno pripraviti vsaj 15.500 evrov. Najdražji izbiri na ceniku sta 0,9-litrski motor s paketom Tekna in ceno 17.300 evrov in dizelski agregat z enakim paketom za ceno 18.800 evrov. Naj omenim še trenutno akcijo, ki vsakemu kupcu prinaša tri leta brezplačnega vzdrževanja in dodatno 5-letno jamstvo. Več cen in ostale doplačilne opcije pa najdete tukaj.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Radikalne spremembe za nov začetek"


chad
2 leta 9 meseci nazaj

v tem razredu bi gledal izključno novi citroen c3 v dvobarvni izvedbi.

Ivan36
2 leta 9 meseci nazaj

(Avto je res lep, edino kar je velik minus, da so zadnja okna na “vinto” in ne gredo do konca dol. To so ga pa res posrali, mislim da to ni tak strošek da nebi to uredili.) Saj piše, da grejo v PREMIUM RAZRED! Torej boš zadaj gonil vinto na polento in dal lep kupček € za RENOME znamke.

2 leta 9 meseci nazaj

Danes sem jo gledal v salonu, je lepa čeprav manjša kot izgleda na slikah, je pa predraga in vsaj zaenkrat mislim , da je clio v prednosti ravno zaradi cene, ki pa jo bodo sigurno kmalu spustili, saj dobiš že skoraj megana za ceno malo bolj opremljene micre.

xxl
2 leta 9 meseci nazaj

Včeraj bil in sem enakega mnenja.

Firediver
2 leta 9 meseci nazaj

Micra je bila dolga leta oblikovalski posebnež, sedaj pa čisto nič več ne izstopa.

mrtwelvetrees
2 leta 9 meseci nazaj

Avto je res lep, edino kar je velik minus, da so zadnja okna na “vinto” in ne gredo do konca dol. To so ga pa res posrali, mislim da to ni tak strošek da nebi to uredili.

 
Vse bolj prepričljiva
Majhen avto z velikim potencialom