Predstavitve

Vse bolj prepričljiva

Mazda CX-5: slovenska predstavitev

Mazda CX-5 se je slovenskim voznikom približala že v prvi generaciji, v drugi pa je postala še nekoliko lepša, bolj izpopolnjena in udobna.

Filozofija

Lahko vam je blizu ali pa povsem odveč. Osebno menim, da ni dobre oblikovalske zgodbe brez globjega ozadja. Pri Japoncih običajno pričakujemo, da črpajo navdih iz preteklosti in tradicionalne filozofije, ki še danes v precejšnji meri vpliva na njihov pristop k življenju in delu.

Mazda CX-5 (2)Druga generacija Mazde CX-5 v tem smislu nadgrajuje Mazdina ključna koncepta Jinba Ittai (avtomobil in voznik kot eno) in Kodo (duša gibanja, ki jo navdihuje gibanje divjih živali) ter ju dopolnjuje z razširjenim naborom tehnologij Skyactiv, z enim samim namenom: doseči in preseči pričakovanja uporabnikov.

Žareča rdeča

Čeprav smo na naših cestah še vedno preplavljeni z belimi, črnimi in nešteto srebrnimi odtenki avtomobilske pločevine, si tipično novodobno Mazdo vedno predstavljam v rdeči barvi. Seveda imajo v ponudbi še druge barve, kot je razvidno iz fotografij. A očitno se jim je med drugim obrestovalo tudi to, da so se pred časom na mednarodnih razstavnih salonih odločili celo za uniformno barvo vseh razstavljenih vozil. Nova različica rdeče barve Soul Crystal na CX-5 je še bolj opazna, saj so ji namenili dodatno globino in več živahnega bleščanja, za kar bo potrebno, v primerjavi z bolj običajnimi kovinskimi barvami, odšteti še 280 evrov.

Zunanjost CX-5 je zrelejša, bolj prečiščena. Prednja žarometa LED sta ožja ter postavljena nekoliko nižje, prepoznavna maska je umeščena pod nekoliko izstopajoče krilo. Bočna linija kaže v primerjavi s predhodnico podaljšan nos, tudi na račun zamika stebričkov A proti zadnjemu delu vozila. Zadnji del deluje široko in stabilno, medtem ko imata zadnja žarometa prepoznaven podpis v LED tehniki.

Nešteto podrobnosti za boljše počutje

Mazda CX-5 (15)Po pregledu številnih izboljšav, ki so namenjene občutku v vožnji in udobju potnikov, se zdi, da je CX-5 doživela v notranjosti še večji preskok, kot je to zaznati iz zunanje podobe. Posebno poglavje so namenili zvočnemu udobju, kjer bi za naštevanje vseh prilagoditev potrebovali več prstov, kot jih imamo ljudje običajno na rokah in nogah skupaj. Med najpomembnejše zagotovo spadajo akustična stekla prednjih vrat, debelejše vetrobransko steklo, kopica novih tesnil in precej dodatnih izolativnih materialov, ki so hkrati eden od razlogov, da je nova CX-5 od predhodnice težja za 40-45 kilogramov.

Ob omembi izboljšanih materialov notranjosti velja še omeniti, da bodo zadovoljni tudi potniki na zadnjih sedežih, saj si bodo lahko prilagodili kot sedežnega naslona (24-28 stopinj), se naslonili na nižji sredinski naslon z dvema priključkoma USB in lažje zadihali zaradi zračnikov na zadnjem delu sredinske konzole (od opreme Challenge dalje), pri najbolje opremljenih različicah pa bodo po novem deležni tudi ogrevanja sedežev.

Med praktične novosti sodita še električni pomik prtljažnih vrat z brezstopenjskim nastavljanjem višine odpiranja in funkcija odmrzovanja brisalcev.

Več, bolj napredno

Čeprav je bila prav prva CX-5 leta 2012 tisti Mazdin model, ki je združeval vse sklope takrat povsem svežih tehnologij Skyactiv, se je od takrat že marsikaj spremenilo, seveda na bolje. Morda je še najpomembnejša novost s tega področja sistem vektorskega nadzora GVC, ki je del tehnologij Skyactiv za dinamičen nadzor vozila ter smo ga podrobneje spoznali že v novi Mazdi3 in Mazdi6. Skyactiv karoserija nove generacije CX-5 je bolj vzvojno toga (+15 %), izboljšave podvozja pa prinašajo več okretnosti ter manj hrupa in vibracij v vožnji. Vozno izkušnjo za najbolj zahtevne dopolnjuje sistem  prilagodljivega štirikolesnega pogona i-Activ AWD, ki pri svojem delovanju usklajuje podatke 27 različnih tipal, s katerimi vozilo nadzira vozne razmere.

Ko je govora o motorjih Skyactiv, je najpomembnejša novost bencinski 2,5-litrski agregat Skyactiv-G (143 kW/194 KM) s tehnologijo izklopa valja, ki ga po napovedih lahko pričakujemo jeseni. Pri manjših obremenitvah v vožnji (v razponu med 1.200-1.400 vrt./min) se pri njem izklopita zunanja od štirih valjev, kar omogoča manjšo porabo goriva. Trenutno ponudbo sestavljata dvolitrska bencinska agregata G165 (121 kW) in G160 (118 kW) ter 2,2 litrska dizelska agregata CD150 (110 kW) in CD175 (129 kW).

i-Activsense Mazda CX-5Področje sodobnih vozniških varnostno asistenčnih tehnologij pri Mazdi predstavlja sklop sistemov i-ActivSense, ki v najboljši opremi uvaja prilagodljiv radarski tempomat MRCC z možnostjo popolne zaustavitve za spredaj vozečim vozilom ter naknadnega speljevanja. Med napredne tehnologije spadajo še prilagodljivi žarometi v tehniki LED (ALH) z natančnejšim nadzorom osvetlitve v 12 samostojnih blokih, kar je vozniku v pomoč pri različnih voznih situacijah (vožnja po avtocesti, zaznava pešcev izven naselja). Dodatke v vrhu ponudbe opreme (Revolution Top) zaokrožuje barvni projicirni zaslon, ki prikazuje podatke neposredno na vetrobranskem steklu (v paketu Revolution prikaz na ploskvi nad merilniki).

Nove Mazde CX-5 lahko že najdete pri Mazdinih trgovcih, kjer pa boste zaman iskali zalogo predhodnega modela. Vstopna cena za model Emotion z bencinskim motorjem G165 znaša 23.990 evrov, medtem ko je trenutno najdražja različica Revolution Top s panoramsko streho, belim usnjenim oblazinjenjem, štirikolesnim pogonom, samodejnim menjalnikom in dizelskim motorjem CD175 za 39.790 evrov. Cenik najdete na koncu galerije fotografij, pakete opreme pa si lahko ogledate v spletni brošuri na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Brezmejne ambicije
Radikalne spremembe za nov začetek