Predstavitve

Majhen avto z velikim potencialom

Suzuki Swift: slovenska predstavitev

Suzuki je zelo upešno prevetritev modelne palete kronal s prihodom nove generacije Swifta. Oborožen s številnimi bonbončki se je dobro pripravil na tekmece, ki so do sedaj obladovali segment kompaktnih mestnih avtomobilov.

Z Madžarske na Japonsko

Suzuki Swift 1.0 BoosterJet SVHS slovenska predstavitev 6Swift je imel v prvih tridesetih letih življenja kar precej zanimivih imen. Pod takim imenom smo ga dolgo časa poznali le Evropejci, vmes pa se je javnosti, na različnih svetovnih trgih, predstavil z imeni Cultus, Sprint, Metro in Firefly. Leta 2004 ga je svet spoznal z enotnim imenom, za proizvodnjo pa so do letošnjega leta skrbeli v obratu na Madžarskem. Ker je Suzuki potreboval kar dolgo časa, da je pripravil tretjo generacijo, je vmes zazijala nekakšna praznina. V tem času so preselili proizvodnjo na Japonsko in Swift pripravili na dvoboj v enem izmed najbolj ”gosto poseljenih” segmentov v Evropi.

Ostaja zvest prvotni zasnovi

Swift od prve generacija ostaja približno zvest zastavljenim dimenzijah. Njegovo razmerje med Suzuki Swift 1.0 BoosterJet SVHS slovenska predstavitev 3dolžino in širino je ostajalo zelo podobno, zato je eden bolj kompaktnih primerkov v segmentu. V primerjavi s predhodnikom je celo izgubil centimeter, na račun izražene športnosti je centimeter in pol nižji, vendar ima dodatne štiri centimetre v širino.

Zunanjost podrejena učinkovitosti

V primerjavi z modelom, ki se prodaja na japonskem trgu, je Swift širši za štiri centimetre, kar odločno pripomore k njegovi pojavnosti na cesti. Oblikovno je podoben predhodniku, vendar obogaten z nekaterimi novostmi. Maska hladilnika se zajeda v odbijač, vizualno ga popestrita črna stebrička, ki ustvarita videz ”plavajoče” strehe, in sprednji ter zadnji žarometi v tehniki LED. Oblikovna novost sta še vratni kljuki za zadnja vrata, ki sta skriti v stebričku C.

Orientacija na voznika

Suzuki Swift 1.0 BoosterJet SVHS slovenska predstavitev 9V potniški kabini je vidnih nekaj znanih elementov. Večopravilna enota druge generacije je, zaradi lažjega pregleda, za 5 stopinj nagnjena k vozniku ter podpira oba najpopularnejša sistema povezljivosti s pametnimi telefoni Android Auto in Apple CarPlay. Nekoliko športno vzdušje ustvarita na dnu prirezan volanski obroč in rdeče obarvana obroba števcev.

Blagi hibrid in štirikolesni pogon

Motorno paleto sestavljata dva agregata. Na začetku ponudbe je 1,2-litrski štirivaljni atmosferski agregat DualJet s 66 kilovati moči in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Opcijsko je na seznamu dodatne opreme še štirikolesni pogon prve generacije AllGrip in neskončnostopenjski samodejni menjalnik CVT. Nekoliko močnejši in novejši je litrski trivaljni prisilno polnjen agregat BoosterJet z 82 kilovati moči in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Slednjega ni mogoče kombinirati s štirikolesnim pogonom, vendar je na seznamu opcijske opreme 6-stopenjski samodejni menjalnik.

Suzuki Swift 1.0 BoosterJet SVHS slovenska predstavitev 10

Oba motorja pa sta lahko dopolnjena s sistemom blagega hibrida SHVS. Gre za kombinacijo bencinskega motorja in pomožne litij-ionske baterije. Smart Hybrid Vehicle by Suzuki oziroma krajše SHVS pomaga motorju s kompaktnim in lahkim integriranim zaganjalnikom-generatorjem, ki opravlja funkcijo električnega motorja, in visokozmogljivo litij-ionsko baterijo z odlično zmožnostjo polnjenja in napajanja. Gre za optimalni hibridni sistem za kompaktne avtomobile, ki po zagotovilih proizvajalca omogoča racionalen in učinkovit izkoristek goriva in prostora.

Od 10.350 evrov dalje

Suzuki Swift 1.0 BoosterJet SVHS slovenska predstavitev 12Najnovejši član Suzukijeve družine, edini v segmentu s štirikolesnim pogonom, se pohvali z vsemi varnostno-asistenčnimi sistemi, ki jih ponujajo ostali. Kupci se lahko odločijo za tri pakete, najcenejši Comfort je z 1,2-litrskim agregatom na voljo od 10.350 evrov dalje. Ob izbiri litrskega trivaljnika BoosterJet se cena dvigne na 12.800 evrov. Če želite štirikolesni pogon, boste morali pripraviti vsaj 15.250 evrov, po ceniku najdražji pa je paket Elegance z litrskim agregatom in samodejnim menjalnikom za 15.600 evrov. Blagi hibrid je na voljo le s paketom Elegance, cena 15.250 evrov je enaka za oba motorja, vendar je šibkejši 1,2-litrski kombiniran s štirikolesnim pogonom.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Majhen avto z velikim potencialom"


kamela
2 leta 11 meseci nazaj

Super je. Oblikovno mogoče ne izstopa tako, vendar gre po mojem mnenju za enega boljših kompromisov cena/kvaliteta/oprema. Pa še 4×4 je lahko za manj kot 15k. Kaj hočeš več!

muc396
2 leta 11 meseci nazaj

Pardon: Verjetno proizvajalci uporabljajo prilagojene materiale ZA avte v takšnih deželah. Mi tretiramo avtomobile kot hišne ljubljenčke. 🙂

muc396
2 leta 11 meseci nazaj

Vozim Suzukija (SX4) kot službeni avto in je zelo zanesljiv in trpežen, a ima nekaj pomanjkljivosti, ki me motijo. Sem se pa s Suzukiji (Marutiji) vozil po Indiji, tudi po Himalaji in samo kapo dol – neuničljivi tudi na njihovih kolovozih (ki so kot naše gozdne vlake). In nekaj podobnega je v Južni Ameriki s Toyotami. Verjetno proizvajalci uporabljajo prilagojene materiali avte v takšnih deželah. Mi tretiramo avtomobile kot hišne ljubljenčke. 🙂

xxl
2 leta 11 meseci nazaj

Škoda da ni 4×4 v kombinaciji z močnejšim motorjem.

Ivan36
2 leta 11 meseci nazaj

Odlično vozilo za ta razred in cena je TOP. Bil presenečen na avtosalonu, da je izpadel tako dobro.

 
Radikalne spremembe za nov začetek
V prednosti