Predstavitve

Nosilec nove oblikovalske filozofije

Mitsubishi Outlander: slovenska predstavitev

Mitsubishi Outlander se nam je predstavil v osrčju narave, v neposredni bližini Krvavca in Storžiča. Zaradi odlične vidljivosti in sončnega vremena sta bila na ”dosegu roke”, zato sem se komaj zadržal, da se nisem z njim zapodil do vrha.

Prvi med mnogimi

Mitsubishi Outlander_4Na Mitsubishijevem razstavnem prostoru na avtomobilskem salonu v Frankfurtu sem še prejšnji teden občudoval novega Outlanderja, zdaj pa je že zapeljal na slovenske ceste. S svežo zunanjo podobo nakazuje novo smer v Mitsubishijevi filozofiji oblikovanja.

Je prvi model v družini z osnovnimi oblikami, ki bodo krasile vse prihajajoče modele. Oblika sledi funkciji, zato celosten videz dopolnjujejo nova prednja maska motorja, sprednji odbijač, žarometi LED in ležišče meglenk ter na novo zasnovani blatniki, ki pripomorejo k bolj tihi vožnji. Številne novosti so vidne tudi na zadnjem delu – poleg novega odbijača z zaščitno ploščo je tukaj še drugačna obroba prtljažnih vrat, žarometi in oblikovno spremenjena 18-palčna platišča. S pomočjo spremenjenih elementov poudarja terenske zmogljivosti in uspešno razbija oblikovno monotonost.

Brez korenitih sprememb

Mitsubishijevi inženirji so želeli ohraniti poglavitne prednosti, ki so krasile prejšnjo generacijo. Zato ni večjih sprememb, a je zato več manjših, ki pripomorejo k izboljšanemu počutju potnikov. Mitsubishi Outlander_13Tu so tako nov volanski obroč in sedeži, za piko na i pa poskrbi drugačen material na stropni oblogi, predal za očala, mehkejša obloga komolčnega opornika, simboli na stikalih, obrobni šiv na pokrovu merilnikov in vzvratno ogledalo s samodejno zatemnitvijo.

Če se za trenutek vrnem k sedežem: slednji z izrazitim tkanjem materiala tvorijo tridimenzionalen vizualni vzorec, poudarjeni šivi skrbijo za večjo kakovost in športnost, višji bočni nasloni pa poskrbijo za bolj udobno vožnjo potnikov v sprednji vrsti.

Pod kožo ima skritih 40 izboljšav

Izboljšav so bili deležni praktično vsi deli vozila. Streha, pregradna stena med motorjem in kabino, izolacija pokrova motornega prostora, tesnila blažilnikov, izolacija tal, vrata prtljažnika – pločevina in izolacija, pločevina zadnjega dela vozila, izolacija zadnjega dela vozila, notranje obloge vrat, oblika prednjih vrat, debelejše steklo na zadnjih vratih, notranja izolacija stebrička A, tesnjenje vrat, oblika in izolacija prednjega blatnika, vpetje prednjih obes (vzmetenja) in še bi lahko našteval. Vsi ti sklopi skupaj pripomorejo k manjši glasnosti v potniški kabini ter prinašajo bolj zanesljivo vožnjo in boljšo odpornost proti vetru.

5- ali 7-sedežnik

Ponudba je dokaj preprosta: na voljo je izključno 2,2-litrski dizelski agregat DI-D s 110 kilovati, ki deluje v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Mitsubishi Outlander_23Paketno ponudbo sestavljata dva paketa, Intense in Intense+, kupce čaka osem umirjenih barv zunanjosti in Outlander je lahko pet- ali sedemsedežnik.

Za večjo personalizacijo je tukaj še paket Hikari, ki ga sestavljajo dodatki za lepši videz in praktičnost (osvetlitev tal kabine, osvetlitev praga, okrasni paneli, tepihi elegance, krom ohišja ogledal, kromirane kljuke, kromiran prag prtljažnika, zaščita praga prtljažnika, kolesne zavesice in zaščita prtljažnega prostora). Slednji je na voljo za doplačilo 700 evrov, vendar kupec s paketom prihrani 469 evrov, v primerjavi s tem, da bi se za omenjene dodatke odločil samostojno.

Kaj pa cene? Mitsubishi Outlander z osnovno stopnjo opreme in ročnim menjalnikom po ceniku stane 27.490 evrov, za boljši paket Intense+ je potrebno doplačati okroglega tisočaka, za samodejni menjalnik pa je k boljšemu paketu potrebno dodati še dva tisočaka. Sedemsedežna različica je serijsko bolje založena z dodatno opremo, zato je najcenejši na voljo od 29.990 evrov, s samodejnim menjalnikom pa se cena povzpne za dva tisoč evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dan Fordovih novosti
Porschejeva vozniška ekstaza v Savinjski dolini