Predstavitve

Porschejeva vozniška ekstaza v Savinjski dolini

Porschejeva karavana športnih vozil, pod vodstvom mladega finskega dirkača Jukke Honkavuorija, se je za nekaj dni ustavila v Sloveniji. Porsche k nam ni pripeljal v Frankfurtu predstavljenega koncepta Mission E ali prenovljene 911 z nameščenim prisilno polnjenim agregatom, smo pa lahko iskali meje v 270 tisoč evrov vrednem 911 Turbo S in ostalih vozniško odličnih članih Porschejeve družine.

Rojstvo legende!

Oznaka 911 že od leta 1963 predstavlja sinonim za nekaj posebnega, hitrega, čustvenega in uživaškega. V več kot petdesetih letih obstoja je šel najuspešnejši športni avtomobil skozi številne turbulence in pred tremi desetletji se je njegova pot skoraj klavrno končala. Vodilni so se takrat odločili, da sta prihodnost znamke Porsche modela 944 in 928, s spredaj nameščenim motorjem in bistveno boljšo ergonomijo v potniški kabini. K sreči je leta 1981 vajeti podjetja prijel Peter W. Schultz in ikono ohranil pri življenju.

DSC_4488
Leta 1974 je Porsche z modelom 911 Turbo odprl pandorino skrinjico. Maske so padle in razvoj športih vozil se je sunkvito zavijal naprej.

A še preden se je zgodba o 911 skoraj nesrečno zaključila, je Porsche leta 1974 na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil svoj najmočnejši stroj 911 Turbo. 3,0-litrski motor z močjo 191 kW in markantnim usmerjevalnikom zraka na zadku je postal priljubljen pri najbolj zahtevnih voznikih, ki so se zaradi surove moči in težkega upravljanja med vožnjo neštetokrat znašli pred kočljivo situacijo.

Kljub temu je, zaradi edinstvene kombinacije razkošja in zmogljivosti, 911 Turbo postal paradni konj za znamko Porsche. Tehnološki razcvet so leta 1977 kronali s še zmogljivejšo izvedbo Turba. V zadek so namestili 3,3-litrski agregat z močjo 220 kilovatov ter s tem postavili letvico vsem ostalih športnim vozilom. Pa še ena zanimiva z današnje predstavitve: testni Turbo S, ki se uporablja za demonstriranje Launch Control, je brez kakršnegakoli zapleta prevozil že več kot 12 tisoč kilometrov. Nenehno pospeševanje od 0 do 200 km/h in polno zaviranje, vsak dan, brez prestanka. Kapo dol.

Mistika drsenja skozi zavoje

DSC_4577
Manjši brat legendarne 911, a še vedno vozniško odličen.

Vsi vemo, kako potekajo stvari – iz udobnega in običajnega avta se polni samozavesti prikotalimo do dirkališča, kjer ujamemo le vsako četrto besedo inštruktorja. Sedemo za volan, seveda v trenutku izklopimo ESP, prižgemo program Sport Plus in stisnemo na polno. Do prvega ovinka, kjer nas pričaka kruta realnost. Naj si bo to vozniško odlični Porsche ali katerokoli drugo vozilo, nič ne gre po načrtih. Roke ne sledijo hitrosti vrtenja volana, pritisk na stopalko za plin je pregrob in možgani ne morejo predelati številnih informacij, zato se seveda zavrtimo, zletimo s ceste itd. itd. Scenarij je poznan vsem.

Sam se niti v sanjah ne želim primerjati z meni izredno spoštovanim Chrisom Harrisom, še manj z Loebom, sem pa dal ”čez” že kar nekaj kilometrov v raznih dirkaških zverinah, na različnih dirkališčih. A drsenje skozi ovinke, obvladanje te mistične veščine, me vedno impresionira. Pred nekaj tedni mi je svoj širok spekter znanja, v obvladovanju Lexusa RC F, pokazal Andrej Jereb.

Vse je videti tako preprosto, tako lahkotno, a v praksi prekleto težko. Prvih nekaj zavojev po mokri in drseči podlagi s Caymanom GTS je vse prej kot lahkih. Ne steče in ne steče. Drugi krog je že bistveno boljši, sledi tretji in hkrati zadnji krog. V želodcu čutiš, da tokrat pa bo šlo. In res: privadiš se na odlično razporejeno maso in odzivnost volanskega obroča ter skozi prvi zavoj drsiš, v ramenih čutiš, kdaj bo popustil in možgani zaženejo paniko, gremo v drugo stran … in že vrtiš volanski obroč in pazljivo doziraš plin. Verjemite, ne želim delovati napihnjeno, vendar ko nekajkrat zapored zdrsiš skozi ovinek, je to najboljši občutek na svetu.

Smisel življenja ni vožnja naravnost

Porsche je tokrat s seboj pripeljal deset vozil, od dizelskega Macana do 911 Turbo S. Iskreno sem najbolj užival v Caymanu, ki se je še enkrat dokazal kot izredno zanimiva alternativa dražjemu in boljšemu 911. Mogoče bo čas, da se ob številnih stenskih posterjih legendarnih serij 911 na steni znajde še kak nadobudni Cayman. Skupna cena vseh današnjih zvezd se povzpne na milijon in pol evrov, skupaj pa imajo neverjetnih 2.679 kilovatov.

DSC_5007
Jukka Honkavuori, 24-letni Finski dirkač je kljub svoji mladosti eden najbolj obetavnih evropskih dirkačev.

Vodja Porschejeve odprave je Jukka Honkavuori, 24-letni finski dirkač. Z dirkanjem je pričel že pri petih letih in vse do danes uspešno gradil svojo kariero. Po začetkih v kartingu je letos postal državni prvak v pokalu Porsche GT3, kjer je zmagal na osmih izmed desetih dirk. Pred pričetkom naslednje sezone je poprijel za organizacijo vozniških dogodkov za Porsche, ravno takemu na katerem smo bili prisotni tudi mi. Že danes bodo enak dogodek izpeljali na Hrvaškem, kasneje pa še v ostalih državah.

Kljub svoji mladosti ostaja Jukka trdno na tleh. Po koncu vozniške šole s Porscheji bo naslednje sezono dirkal v nemškem državnem prvenstvu Porsche GT3 ali pa v Lamborghinijevem pokalu, vse pa je seveda odvisno od sponzorjev.

Kaj pa jaz? Jaz grem na steno obesit nov Porschejev plakat. Še dobro, da jih imam še nekaj na zalogi.

Besedilo, fotografije in video: Gašper Pirman.

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nosilec nove oblikovalske filozofije
Peugeot z novim samodejnim menjalnikom prodira v vse avtomobilske razrede