Predstavitve

Prenova ob okrogli obletnici

Suzuki Vitara: slovenska predstavitev

Vitara v letošnjem letu praznuje trideseto obletnico obstoja, zato so ji pri Suzukiju namenili nekaj olepšav in dodatnih funkcionalnosti, ki bodo pripomogle k spodbujanju prodaje v sredini življenjskega cikla četrte generacije.

Terenski geni
Suzuki Vitara (4)Kljub temu, da se je v štirih generacijah precej oddaljila od robustnega izvirnika, opremljenega  s stalnim štirikolesnim pogonom in reduktorjem, Vitara po eni strani potrjuje svoj status terensko navdahnjenega vozila, a hkrati po posodobitvi kaže nekoliko bolj prefinjen zunanji videz. Že na prvi pogled ga poudarjajo vertikalno nameščene kromirane letvice prednje maske, dopolnjujejo pa preoblikovan prednji odbijač ter nove zadnje luči rdeče barve v tehniki LED (opremi Premium in Elegance).

Izboljšav je bila deležna tudi notranjost, ki deluje na račun bolj izbranih materialov mehkega zgornjega dela armaturne plošče ter srebrnih vstavkov sredinske konzole, armature in vrat nekoliko bolj zrelo ali, če želite, dodelano.


Vitara v številkah – dolžina: 4.175 mm, širina: 1.775 mm, višina: 1.610 mm, medosna razdalja: 2.500 mm, najvišji odmik od podlage: 185 mm, prostornina prtljažnika: 375 –710- 1.120 l .


Na seznamu sprememb je še kar nekaj postavk, večinoma so namenjene višjim paketom opreme (Premium in Elegance) – med njimi so nove oblike 17-palčnih platišč, nova oblazinjenja, sredinski naslon za roke, 4.2-palčni barvni zaslon med merilniki, dodatni dvotonski barvi zunanjosti (sončna rumena in ledeno modra) ter serijski sistem start&stop.

V korak s časom

Suzuki Vitara (22)Med bolj pomembnimi razlogi za medgeneracijsko prevetritev Vitare je zagotovo tudi dopolnitev nabora varnostno asistenčnih tehnologij, ki so vozniku v pomoč pri izogibanju nevarnim situacijam na cesti. V najvišjem paketu opreme Elegance ima Vitara po novem vgrajeno tehnologijo podpore zaviranju s podatki dvojnih tipal (Dual Sensor Brake Support – DSBS), ki ob laserskem radarju uporablja še informacije monokularne kamere, s čimer so zaznavanje potencialnih nevarnosti razširili na prepoznavo pešcev. Deluje trostopenjsko, saj voznika opozarja, mu pomaga pri zaviranju ter v skrajnih primerih samodejno zavira.

V opremi Elegance so med drugim na voljo še asistenčni sistemi, ki opozarjajo na morebitno neželeno vijuganje ali zapuščanje voznega pasu, ki ga lahko tudi aktivno (a ne samodejno) preprečujejo. Poleg tega so uporabniku v pomoč sistem za prepoznavo prometnih znakov, sistem za nadzor mrtvega kota ter sistem za opozarjanje na prečni promet za vozilom. Vsa našteta pomagala so omejena na modele, opremljene s sistemom AllGrip, kar na našem trgu ni posebna omejitev, saj naj bi se za štirikolesni pogon odločilo kar osem od desetih kupcev nove Vitare.

Ni dizla? Ni problema.

Suzuki Vitara (8)V ponudbi Vitare ni dizelskih opcij, ki že tako niso bile iskane. Nekaj pa jih bo zagotovo, ki bodo pogrešali stari atmosferski 1,6-litrski bencinski motor, saj se ga je po podatkih zastopnika pri nas precej prodalo. V paleti motorjev ga bo nadomestil 1,0-litrski BoosterJet (82 kW), ki je v osnovni različici sparjen s 5-stopenjskim samodejnim menjalnikom, lahko pa si ga omislite tudi v kombinaciji s samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom. Vstopna cena zanj (z opremo Comfort) znaša 14.950 evrov, vse podrobnejše podatke o cenah in opremi različic Vitare pa najdete na strani iz kataloga (paketi opreme) ter v ceniku modela.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Prenova ob okrogli obletnici"


frgo
1 leto 8 meseci nazaj

1.4 boosterjet se je pa nemarno podražila oz. je izgubila še pa še opreme

RedBaron
1 leto 8 meseci nazaj

Vitara se dobro prodaja in so se ocitno prilagodili razmeram na trgu. Cez kaksno leto, ko bo model ze malce ostarel, pa bodo ponudili popust in bo cena spet na izhodiscu…

tha_man
1 leto 8 meseci nazaj

Vstopni 4×4 model se je z ukinitvijo 1.6 motorja precej podražal. Pri Dacii bodo veseli. Vsaj pri 1.4 4×4 je cena ostala podobna oz. je celo malenkost nižja, čeprav ima sedaj za ta denar manj opreme. So pa poštimali cheap plastiko na armaturi in izboljšali sistem za samodejno zaviranje, kar sta bili prej sodeč po testih glavni kritiki. V vsakem primeru še vedno eden najbolj simpatičnih predstavnikov svojega razreda, še posebej v 4×4 izvedbi.

Aja, kaj naj bi bil tale “SE”, ki ima kovinsko barvo vključeno v ceno?

mrtwelvetrees
1 leto 8 meseci nazaj

Ali so kaj naredili na zvočni izolaciji, ker prejšnja ni lih blestela v tem.

 
Vas že kaj mika elektrika?
Naprednejši, prostornejši in oblikovno bolj izrazit