Predstavitve

Naprednejši, prostornejši in oblikovno bolj izrazit

Hyundai Santa Fe: slovenska predstavitev

Hyundai Santa Fe je v četrti generaciji pridobil kar nekaj lastnosti, zaradi katerih bo kupcem še bolj zanimiv. Že na pogled je bolj izrazit in osvežen v skladu z aktualnim oblikovanjem znamke, poleg tega pa je nekoliko prostornejši in dodobra založen s sodobnimi pomagali.

Nič več Grand

Hyundai Santa Fe (4)Ob vsem, kar je Santa Fe, pridobil, je nekaj tudi izgubil – večjo izvedenko, ki je imela v imenu dodatek Grand in je v aktualni generaciji ne bo več na trgu. Razlogov za to je verjetno kar nekaj, eden je morda prav dimenzijsko povečanje “običajnega” Santa Fe, ki med opcijami nudi tudi prostor za sedem sedežev, drugi nekoliko manjše zanimanje evropskega trga za to velikost križancev, tretji pa prihajajoča predstavitev ločenega modela Palisade, ki bo kot največji znamkin križanec poskrbel za potrebe kupcev na tej velikosti avtomobila bolj naklonjenih tržiščih.

Izrazit nastop

Prednji del Santa Fe je na račun velike kaskadne maske in in dvodelnih žarometov še bolj izstopajoč kot prej, stranska linija pa jasno kaže, da je kljub skladnosti model daljši od predhodnika, hkrati pa ima več steklenih površin, kar bo pomagalo pri boljši preglednosti zadaj bočno. Pridobljenega prostora v notranjosti bodo seveda najbolj veseli zadnji potniki, kjer je v drugi vrsti nekaj več prostora za noge, v primeru tretje vrste sedežev pa bodo na boljšem tudi glave (odraslih) potnikov. Druga vrsta je deljiva v razmerju 60:40 ter omogoč vzdolžni pomik in prilagajanje naklona naslonskega dela. Če je Santa Fe opremljen z dvema dodatnima sedežema (opcija z nekaterimi dodatki stane 1.200 evrov), je mogoče sedežno klop v drugi vrsti s pritiskom na gumb pomakniti naprej in olajšati potnikom dostop v zadnjo vrsto.


Santa Fe v številkah – dolžina: 4.770 mm, širina: 1.890 mm, višina: 1.680 mm, medosna razdalja: 2.765 mm, najvišji odmik od podlage: 185 mm, prostornina prtljažnika: 625 –1.695 l (5 sedežev) oziroma 547-1.625 l (7 sedežev).


Od pet do sedem palcev

Hyundai Santa Fe (18)V osnovi je Santa Fe opremljen s 5-palčnim zaslonom, a tovrstne opcije glede na podatke s cenika niti ni videti, saj ima že vstopni Style nameščen avdio sistem s 7-palčnim zaslonom na dotik, ki podpira povezljivost s pametnimi telefoni in ima digitalni sprejem radijskih postaj (DAB), doplačilo ali preskok do najvišjih oprem (Limited, Impression) pa prinaša za palec večji zaslon, navigacijo ter avdio sistem Krell ter digitalni prikaz merilnikov pred voznikom.

Svojo sodobno zasnovo Santa Fe potrjuje z naborom najsodobnejših asistenčnih sistemov, ki jih pri proizvajalcu združujejo pod skupnim imenom SmartSense. Med njimi, pa tudi sicer v avtomobilskem svetu, predstavlja novost sistem za zaznavo potnikov na zadnjih sedežih, ki skrbi za večjo varnost majhnih otrok in hišnih ljubljenčkov – tokrat ne pred nesrečami, temveč pred njihovimi (razstresenimi) skrbniki, ki jih v neljubem primeru, da so v zaklenjenem avtomobilu koga pozabili, na to opozorijo s hupanjem in utripanjem smernikov (sistema zaenkrat še ni videti med opcijami v slovenskem ceniku). Prvič se pri Hyundaiju pojavlja tudi sistem za varno izstopanje, ki preprečuje nesreče ob prehitrem izstopu zadnjih  potnikov v primeru bližajočega se vozila.

Če govorimo o premierah, še informacija, da je Santa Fe prvi Hyundai s projekcijo potovalnih podatkov neposredno na vetrobransko steklo pred voznikom, zanj pa pri proizvajalcu še zatrjujejo, da ima z 10.000 kandelami na kvadratni meter najboljšo svetilnost v razredu.

Štirikolesni pogon in dizelski motor

Hyundai Santa Fe (5)Oba dizelska agregata, ki sta na voljo v Santa Fe, sta serijsko dopolnjena z dvokolesnim pogonom in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, seveda pa omogočata tudi kombinacijo z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom HTRAC, ki omogoča variabilen prenos moči na kolesa. Porazdelitev navora se spreminja glede na izbrani prednastavljeni način vožnje (Sport, Comfort, Eco, Smart).

Dvolitrski agregat CRDi nudi v osnovni različici z ročnim menjalnikom 110 kW moči, medtem ko je za izvedenko s samodejnim menjalnikom potrebno doplačati še za močnejšo izvedenko motorja (136 kW). Prostorninsko večji 2.2 CRDi je, logično, tudi najmočnejši (147 kW), njegova izbira v kombinaciji s samodejnim menjalnikom pa prinaša v ceni še nekaj dodatnih vozniških pripomočkov.

Pogonske opcije bosta sčasoma dopolnila priključni hibrid in hibrid, ki naj bi k nam prišla predvidoma v začetku leta 2020.

Cene za novi Santa Fe se v osnovi pričenjajo pri 34.900 evrih in nadaljujejo (brez dodatkov) vse tja do 51.300 evrov, kolikor bi stala kombinacija 2.2 CRDi Impression s štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom. Ostale podrobnosti najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Naprednejši, prostornejši in oblikovno bolj izrazit"


chad
6 meseci 2 dni nazaj

Če bi bila nemška značka gor bi se tle cedilo od osladnosti v komentarjih. Avto je bp.

vinci
6 meseci 3 dni nazaj

Iz Hyundaia so pravkar sporočili, da so ustavili proizvodnjo Santa Fe-ja in, da njihovi oblikovalci že pripravljajo novo notranjost, ki bo prilagojena okusu slovenskega kupca in se seveda opravičujejo za travme , ki so jih povzročili bodočim kupcem. Sarkazem off.

6 meseci 3 dni nazaj

S tem grdim, postavljenim lcd na armaturki, so žal pokvarili notranjost avtomobila.

6 meseci 3 dni nazaj

zunanjost še kar, notranjost katastrofa

frgo
6 meseci 3 dni nazaj

hud avto sem si rekel, potem pa sem videl notranjost kot v hyundaijih za 12 jurjev… no vsaj nekaj podobnega digitalnim števcem so pogruntali, čeprav še niso čisto tam

cashy
6 meseci 3 dni nazaj

saj mogoče pa bo stala samo 12 jurjev 😀

Skyen
6 meseci 3 dni nazaj

Ko sem gledal sliko števcev sem za sekundo mislil, da so zamenjali fotko z števci od Renaulta..

nered
6 meseci 2 dni nazaj

Fak so pa res za nic sem cist spregledal slabse sem videl le pri BMW, Audi, VW..

 
Prenova ob okrogli obletnici
Časi in uporabniki so mu naklonjeni