Predstavitve

Vas že kaj mika elektrika?

Električna Hyundai Kona: slovenska predstavitev

Slabo leto je minilo od slovenske predstavitve male drzne Hyundaijeve Kone s tradicionalnim pogonskim sklopom. Električna Kona ji je sicer na videz na moč podobna, a ima hkrati (zaenkrat še) unikatno prednost – trenutno je edini mali električni križanec na trgu. Ob tem na račun spodobnega dosega in racionalne namestitve električnega pogonskega sklopa v primerjavi s klasično Kono ne omejuje uporabnosti avtomobila za lastnike.

Zaprta maska

Hyundai Kona Electric (1)Pogled na zaprto prednjo masko Kone Electric je prvi pokazatelj, da gre za drugačno izvedenko od tradicionalno gnane Kone, ki smo jo spoznali lani. Na pogled sta drugače oblikovana tudi odbijača, za povrh pa so jo na zadku označili z napisom “electric”. Sicer pa bi od daleč ali bolj na hitro lahko kdo tudi spregledal njen značaj. Seveda pa to ne velja, če ste zunaj in se zapelje mimo vas, saj človek hitro ugotovi, da manjka značilen hrup motorja z notranjim zgorevanjem. Za natančnejšega opazovalca je tu še namestitev baterije v posebnem zaprtem ohišju pod dnom vozila – dodatna masa (325 kg oz. 445 kg) s tovrstno vgradnjo naj bi celo pozitivno vplivala na vozno dinamiko z znižanjem težišča in prerazporeditvijo mase od prednje proti zadnji osi.

Hyundai Kona Electric (27)Tudi v notranjosti je nekaj razlik, med voznikom in sovoznikom boste na primer zaman iskali ročico menjalnika, saj je v osrednji konzoli nameščen modul z gumbi za pretikanje (shift-by-wire). Potem sta tu še dve dodatni obvolanski ročici na levi in desni, s katerima voznik uravnava delovanje sistema regenerativnega zaviranja oziroma, z daljšim neprekinjenim potegom ročice na levi, povsem zaustavi vozilo.


Kona Electric v številkah – dolžina: 4.180 mm, širina: 1.800 mm, višina: 1.570 mm, odmik od tal: 158 mm, medosna razdalja: 2.600 mm, prostornina prtljažnika: 322 litrov (s shranjevanjem polnilnega kabla, sicer 373 litrov)-1.114 litrov. 


Hyundai Kona Electric (6)Razen naštetega in seveda očitnega, alternativnega pogonskega sklopa, na prvo žogo v zunanjosti in notranjosti ni posebnih odstopanj od običajne Kone. Na armaturni plošči kraljuje sredinski zaslon, ki je v osnovni izvedbi 7-palčen, za doplačilo (600 €) pa prihaja v palec večji dimenziji, z zaslonom na dotik, navigacijo, funkcijami povezljivosti pametnih telefonov ter digitalnim radio sprejemnikom. Na seznamu doplačil se znajdejo še svetla tribarvna notranjost, tematski paketi (varnosti, udobja) ter še kakšna posamična opcija, a je spisek, kot smo vajeni pri proizvajalcu, relativno kratek in nezapleten. Del vozniških asistenčnih sistemov Smart Sense je vključen že v osnovni izvedbi Style ter se nadgrajuje z višjimi paketi opreme.

Mestna ali popotniška

Ob željah glede opremljenosti tako še največjo dilemo predstavlja izbira različice z zmogljivejšo (64 kWh) ali šibkejšo (39,2 kWh) baterijo. Če je prva (baterija dolgega dosega) namenjena vsem potrebam, drugo (baterija s standardnim dosegom) označujejo kot mestno, torej primernejšo za običajne dnevne vožnje in bolj premišljeno načrtovane daljše poti. Ob enaki opremljenosti znaša razlika v nakupni ceni med njima 4.200 evrov, za obe tudi velja 8-letna garancija (do 200.000 prevoženih km), znotraj katerih mora baterija zagotavljati uporabniku vsaj 70-odstotno kapaciteto. Za lažji pregled sem podatke, ki smo jih prejeli od zastopnika, vključila v spodnjo tabelo.

tehnični

Seveda so zgornji podatki le referenčni, v praksi pa je električni doseg z enim polnjenjem v precejšnji meri odvisen od terena, načina vožnje in izkoristka regenerativnega zaviranja.

Velik del predstavitve je bil tokrat predvidljivo namenjen baterijskemu sklopu – od načinov in podrobnih nastavitev polnjenja, ki jih omogočajo uporabniški meniji infozabavnega sistema, do vgrajenih sistemov vzdrževanja optimalnega stanja (lastno gretje/hlajenje, nadzor napetosti baterijskih celic) za zagotavljajanje čim daljše življenjske dobe baterij.

Cene za električno Kono se, brez upoštevanja subvencije Eko sklada, začnejo pri 34.800 evrih, podrobnejše informacije pa najdete v priloženem ceniku.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Hyundai, Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

20 komentarjev za "Vas že kaj mika elektrika?"


ban
1 leto 8 meseci nazaj

Me nič ne mika, pa še hyundai je.

muc396
1 leto 8 meseci nazaj

Zoe-ta vozim eno leto. Navdušen. Žal je službeni. Bi ga takoj imel doma za drugi avto. Polnjenje me ne moti. Poleti naredim 250-300km, pozimi 200 na eno polnjenje Za domači avto me moti le visoka cena.

xxl
1 leto 8 meseci nazaj

Torej EV porabi po zimi skoraj 50% več? Čudovito. Avto na fosilna goriva pa mogoče 10%.

J.McLane
1 leto 8 meseci nazaj

Narobe si napisal, avto na fosilna goriva vedno pokuri 200% več, ne glede na to ali gretje potrebuješ ali ne 😉
Sicer pa nekateri EVji so opremljeni s toplotno črpalko, kar bistveno zmanjša potrebno el. energijo za gretje.

xxl
1 leto 8 meseci nazaj

Te pa dajmo primerjat nabavno ceno obeh in kdaj bo se pokrila razlika, te pa smo spet tam. Da ne omenjamo, kje bo država pobrala razliko izgubljenih dajatev, ker EV pokuri 2 evra na 100? Nekaj bo že pogruntala, da bo EV tudi “prinesel” vsaj kakšnih 8 evrov na 100.

1 leto 8 meseci nazaj

Poleg vsega je vsaj zame zelo pomembno tudi počutje in velikost avtomobila in za denar EV lahko dobiš 1-2 razreda večji in odobnejši avto na fosilno goriva, ne vem zakaj bi se morali voziti v nekih mini škatljicah samo zato, da bi imeli EV, saj pri malo bolj konfortnem EV pa cena astronomsko naraste.

nered
1 leto 8 meseci nazaj

Razlika je tu, da elektriko lahko na vec nacinov generiras sam.

J.McLane
1 leto 8 meseci nazaj

Država bo pogruntala… še višje dajatve na klasiko. EVjev je premalo, tudi novih se naredi premalo, če bo čez 10 let delež EV med novo prodanimi vozili 20-30% bo to izjemen uspeh, torej če kupuješ danes se nimaš kaj dosti za sekirat kaj bo čez 10 let. Cena je pa pač postavljena tam, da bodo vse kar izdelajo prodali, itak ciljajo na tisti nizek % kupcev, ki so za tak avto pripravljeni plačat. 150kW in 7,6s do 100 kmh je pa tudi samo po sebi nekaj vredno.

xxl
1 leto 8 meseci nazaj

Da se razumemo, v bistvu nimam nič proti EV, samo pravim, kaj mene moti, ti pa želim veliko užitkov v vožnji, ker tako, kot se zdaj poceni voziš (če zanemarimo zgornjo debato) se v prihodnosti ne boš nikoli. Se pa ti mogoče enkrat pridružim, verjetno z hibridom, za začetek.

Bat_zajla
1 leto 8 meseci nazaj

Za 90% ljudi je tole super avto.

1 leto 8 meseci nazaj

Dokler avtomobila ne morem napolniti v 5 ali vsaj 10 minutah in se z njim voziti vsaj 500km me nobena elektrika ne zanima. Ali pa gremo vsi na el. in kako bo to izgledalo ja recimo v blokovskem naselju bodo iz vseh balkonov viseli kabli za priklop in polnjenje avtomobilov, glavne varovalke pa bo nonstop metalo ven zaradi preobremenitve , ne hvala el. je za masovno uporabo še vedno utopija , dokler imajo to posamezniki v 01-2% vozil ali še to ne, se lahko hvalijo , ko pa bi postalo masovno pa bi to bil nerešljiv problem takoj, da sploh ne omenjam cene el. , ki bi šla v nebo , država se pač ne bo odpovedal trošarinam itd…

Skyen
1 leto 8 meseci nazaj

Mogoče z e-Nirom, ki je večji avto(samo bo posledično šla tudi cena še višje), ampak na žalost za to ceno tudi z eko skladom preveč za avto te velikosti… Držimo pesti, da se bodo pocenile baterije v naslednjih letih s prihodom vse večje konkurence..

Gosic
1 leto 8 meseci nazaj

Važno da je i3 gajbica lahko dražja, s pol manjšim dosegom.

ban
1 leto 8 meseci nazaj

Zakaj bi blo to važno?

 
V sredini
Prenova ob okrogli obletnici