Predstavitve

Prepričljiv multitalent

Volkswagen Passat: slovenska predstavitev

Za Volkswagen je Passat izjemno pomemben model, tako globalno kot tudi na slovenskem trgu. Je namreč eden redkih modelov, ki se lahko kljub poplavi križancev še vedno pohvali s konkretnimi številkami tako v segmentu srednje velikih limuzin kot tudi karavanov.

Pomembna prenova

Z vidika prodajnih številk, ki jih prispeva Passat, je aktualna prenova še kako pomembna za svež pospešek na izjemno konkurenčnem trgu. Z njo pri proizvajalcu nadgrajujejo lastnosti osme generacije modela, ki je v Volkswagnovi paleti že vse od leta 1973. Ker številke ne lažejo, o Passatovi vrednosti priča tudi podatek o več kot 30 milijonih proizvedenih enot.

Volkswagen Passat (28)Še najmanj sprememb so, pričakovano, deležne zunanje dimenzije – tam prenovljeni Passat le na račun oblikovalskih posegov spredaj beleži minimalni porast skupne dolžine (6-8 mm). Sicer pa so se oblikovalci lotili prenove prednjega in zadnjega odbijača, mreže hladilnika, platišč, še najbolj pa so verjetno opazna nova svetila – prednja žarometa sta serijsko opremljena s tehniko LED, ki je lahko opcijsko tudi v matrični tehniki (IQ.Light), drugačne (in različne glede na izvedenke) pa so tudi zadnje luči v tehniki LED.


Passat v številkah – dolžina: 4.775 mm (limuzina)/4.773 mm (karavan)/4.780 mm (Alltrack), širina: 1.832 mm/1.853 mm (Alltrack), višina: 1.483 mm (limuzina)/1.516 mm (karavan)/ 1.527 mm (Alltrack), medosna razdalja: 2.786 mm/2.789 mm (Alltrack) mm, prostornina prtljažnika: 586-1.152 l (limuzina/650-1.780 l (karavan)/639-1.769 l (Alltrack).


Volkswagen Passat (25)Znotraj sta klasično uro zamenjala napis Passat in stikalo za vklop štirih smernikov, sicer pa je ob novem kapacitivnem volanskem obroču posodobljena predvsem sredinska konzola, sredi katere kraljuje zaslon večopravilne enote MIB3 (izvedbi Discover Media in naprednejši Discover Pro). Prikaz merilnikov pred voznikom je po želji lahko digitaliziran, kar omogoča kar največjo prilagodljivost nabora in videza podatkov.

Še en sklop, ki je vse bolj v ospredju, je nabor pametnih vozniških pomagal, ki jih Volkswagen po novem združuje pod imenom IQ.Drive in med katerimi so pri znamki še posebej izpostavili t.i. Travel Assist. Slednji združuje delovanje prilagodljivega tempomata in pomočnika za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu v sistem delno avtomatizirane vožnje.

Digitaliziran in povezan

Volkswagen Passat (24)Avtomobilska industrija je prepričana, da ima vsak izdelek večjo vrednost, če uporabnikom zagotavlja višjo stopnjo digitalizacije ter omogoča nenehno povezanost uporabnika s podatki, ki jih potrebuje med vožnjo ali v povezavi z vožnjo. V tem pogledu je posodobljeni Passat naredil več korakov naprej, ob že omenjenem digitalnem kokpitu še z novostmi, kot so mobilni ključ (omogoča oklepanje, zaklepanje in zagon vozila s pametnim telefonom preko protokola NFC), brezžični Apple CarPlay, spletni radio in streaming ter napredna (hibridna) navigacija (upošteva trenutne razmere na cesti ter ponuja razširjen nabor potovalnih informacij).

Poseben sklop predstavlja digitalna platforma Volkswagen We za mobilne storitve (prej Car-Net), ki naročnikom omogoča preko pametnega telefona dostop do informacij o statusu in lokaciji vozila, predvidenih vzdrževalnih posegih, odklepanje in zaklepanje ter upravljanje s prezračevanjem oz. ogrevanjem vozila. Ob nakupu je vključena brezplačna triletna naročnina, po preteku tega obdobja pa znaša letni strošek 142 evrov (250 evrov za dve leti).

Izboljšave

Ker so v tem razredu še vedno zelo zanimivi modeli z dizelskim pogonom, je prvi na vrsti novi štirivaljnik 2.0 TDI Evo (110 kW/150 KM) z dvojnim sistemom SCR, ki se mu v ponudbi pridružujejo še trije v razponu moči od 88-176 kW. Med bencinskimi agregati so trije motorji TSI z nazivno močjo od 110-200 kW.

motorji passat

Passata pa si ob naštetih možnostih lahko omislite tudi z izboljšanim priključno-hibridnim pogonskim sklopom, ki na račun zmogljivejšega baterijskega sklopa (13 kWh) omogoča daljši izključno električni doseg (55 km po WLTP).

Verjetno je po zapisanem jasno, da je možnosti izbire precej, zato samo še osnovni podatki o cenah. Za tradicionalne pogonske sklope se začnejo se pri 29 in nadaljujejo vse do 44 evrskih tisočakov, več podatkov pa najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

22 komentarjev za "Prepričljiv multitalent"


hnoda
1 leto 3 meseci nazaj

Fajn avto. Vozne lastnosti, prostornost, poraba 2.0 tdi, tudi LED tehnika je že v prejšnjem modelu bila na nivoju. Precejšnja podražitev glede na obseg sprememb. Pozitivna je gotovo odstranitev tiste grde ure, čeprav v bistvu tudi ta znak Passat ni glih apetitlih 🙂 Zame osebno glavne pomanjkljivosti avta, to je servis olja na 15.000, premajhen odlagalni prostor za telefon in slabo ozvočenje predvidevam daostajajo.

1 leto 3 meseci nazaj

servis olja na 15k km je zate pomanjklkivost? to je odlicna stvar. ocitno eni imate denar za nov avto, servis bi pa delali na 50k km saj gre vse za lizing

1 leto 3 meseci nazaj

15k interval je v Sloveniji. V nemčiji je interval na 30k.

Tattoo-
1 leto 3 meseci nazaj

Tudi v SLO je servisni interval (lahko) na 30k…stranka se pred prevzemom vozila sama odloči kakšen servisni interval se ji skodira!

Polo78
1 leto 3 meseci nazaj

To je res, da se tudi pri nas lahko odločiš za 30k interval, samo potem pa adijo podaljšano jamstvo, imaš samo splošno 2-letno garancijo, dajmo tudi to omenit, a ne. Vsaj tako je bilo leta 2017, ko smo kupoval sportsvana, ne vem ali je danes kaj drugače…

Tattoo-
1 leto 3 meseci nazaj

Od leta 2017 se je že marsikaj spremenilo…od MY2019 naprej se stranka lahko sama odloči kakšen servisni interval bo imela in to ne vpliva na podaljšano jamstvo.

1 leto 3 meseci nazaj

No v nemčiji ni izbire in je 30k pri vseh. Verjetno zato, ker vedo da bo avto delal večino kilometrov po AC. In v tem primeru olje ni pod takim stresom, kot pri cijazenju po mestih.

chad
1 leto 3 meseci nazaj

K nam pridejo delana vozila za vzhodni trg.

Tattoo-
1 leto 3 meseci nazaj

Spet en pametnjakovič, ki misli da so avtomobili enako Nutella / Milka / Ariel?! Facepalm

chad
1 leto 3 meseci nazaj

Žal je tako, kar poglej si sestavne dele, je original bosh delano v nemčiji ali pa iz vseh koncev natroseno. Avto izgleda enak, ko začneš razdirat, vidiš razliko. Pametnjakovič.

srcnik
1 leto 3 meseci nazaj

Ne govorit bedarije, za razliko od tebe smo nekateri delali v avtomobilski industriji…

1 leto 3 meseci nazaj

Definitivno so regijske razlike. Ampak večinoma v paketih opreme itd. Da bi bili dejansko avtomobili namenoma delani slabše kvalitete za slabše trge pa ne verjamem.

Firediver
1 leto 3 meseci nazaj

Saj ni bojazni glede tega…itak bo večina uvožena kot rabljeno vozilo iz prvorazredne Nemčije.

Firediver
1 leto 3 meseci nazaj

“Ker so v tem razredu še vedno zelo zanimivi modeli z dizelskim pogonom, je prvi na vrsti novi štirivaljnik 2.0 TDI Evo (110 kW/150 KM) z dvojnim sistemom SCR…”
Ali se niso pred časom zaobljubili, da dizlov ne bodo več razvijali? Ah ja, časi dieselgate-a so mimo, sedaj pa po starem naprej…

Kaj zavraga je kapacitivni volanski obroč? Da računalnik ve, da imaš in kje točno imaš roke na njem?

J.McLane
1 leto 3 meseci nazaj

Lane assist tezi da moras roke drzat na volanu, ampak je problem da tudi to ni bilo dovolj in si mogel volan tudi malo obremenit da je sistem zaznal da res držiš roke na volanu. Sedaj to ne bo več potrebno ker bodo kapacitativni senzorji že sami zaznali, da imaš roke na volanu.

Firediver
1 leto 3 meseci nazaj

Super.
Še kapacitivna prestavna ročica manjka, potem pa naj avto zaradi varnosti kar ugasne, če ni signala z dveh mest hkrati (telefončkanje, navigiranje, božanje sopotnice med vožnjo popolnoma nemogoče).

srcnik
1 leto 3 meseci nazaj

Saj ko bodo pa francozi to meli, bo pa to najbolj fajn zadeva, ker je bolj varno… Podobno je blo z aktivnim tempomatom…

Firediver
1 leto 3 meseci nazaj

Verjamem, da bo varno, ampak za čisto vsako stvar se ustaviti, ker pač ne boš imel obeh rok na volanu….ni praktično!
Recimo, poleti če boš stalno žejen, boš primoran zaviti iz avtoceste na počivališče za par požirkov….in na naslednjem počivališču isto na celi trasi avtoceste…

J.McLane
1 leto 3 meseci nazaj

@Firediver, ne bluzi o ne čem kar ne poznaš. Kapacitativni senzor je tu samo za to, da ti teži ko je Lane Assist aktiven, pa verjetno zaznava obe roki, tako da mirno lahko srkaš svojo pijačo z eno roko z drugo na volanu. Pa že sedaj so ti sistemi narejeni tako ti nekaj sekund ne težijo nič, tako bo verjetno še naprej kljub temu senzorju. Kakorkoli, verjemi da niso šli delat nekaj kar bo preveč omejevalo uporabo, regulacija je vseeno še dosti ohlapna, da lahko proizvajalec dopušča še kar veliko mero svobode glede tega.

Firediver
1 leto 3 meseci nazaj

Kapacitivne senzorje poznam precej dobro in vem kako delajo. Da pa jih vgrajujejo za ta namen za delovanje dodatne varnostne opreme (res je, za 5 zvezdic bodo še marsikaj varnega vgradili v prihodnosti) mi pa ni všeč, ker ti bo vsaka taka občasna sistemska “vzgojna” hitro šla na živce.
In kdo bo sploh še srečen v vožnji, če se bo moral prilagajati avtomobilu?
Kmalu bodo sprogramirali v avtomobil nekaj podobnega kot je bil tisti “drajv” in potem bo res bolje, da greš na bus mednarodno, Bo več užitka v vožnji!

Tattoo-
1 leto 3 meseci nazaj

@Firediver: bluzim, bluzim in z vsakim postom bolj zabluzim….

xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Saj bodo kmalu samovozeči, pa boste vse to lahko počeli. Aleluja. 😉

 
Prvak prenov
Najbolj zaželen