Predstavitve

Prvak prenov

Mitsubishi ASX: slovenska predstavitev

Kljub temu, da model ASX pri znamki označujejo s pridevnikom nov, gre formalno za še eno prenovo v njegovi bogati desetletni karieri. Je pa res, da je toliko bolj obsežna.

Križanec za aktivni športni slog

Tako nekako bi lahko tolmačili izvor imena modela ASX (Active Sports Crossover), ki je na trgu v tej generaciji od leta 2010 ter je v letošnjem letu dočakal že svojo četrto prenovo. Za tokratno se zdi, da je še nekoliko bolj temeljita kot prejšnje, ker sega tako v podobo kot tudi pod pokrov motorja.

Mitsubishi ASX (4)Kar se tiče zunanjosti, tudi ASX prevzema aktualno oblikovalsko podobo modelov znamke Mitsubishi. Prednji del zaznamuje t.i. Dynamic Shield z novo podobo žarometov v tehniki LED in spremenjenim odbijačem, pri pogledu z boka so najbolj opazna nova platišča in strešna nosilca, zadaj pa ga poleg drugačnega odbijača prav tako zaznamujejo nove luči, kjer tehnika LED pokriva vse razen smernikov.


ASX v številkah – dolžina: 4.365 mm, širina: 1.770 mm (Inform, Invite) oz. 1.810 mm (ostali paketi opreme), višina: 1.640 mm, medosna razdalja: 2.670 mm, odmik od tal: 190 mm, prostornina prtljažnika: do 406 litrov (z naslonom zadnjih sedežev v pokončnem položaju, vključno s 13-litrskim prostorom pod dnom prtljažnika s kompletom za popravilo pnevmatik).


Mitsubishi ASX (8)V notranjosti ob spremembah oblazinjenja še največji premik prinaša nova infozabavna enota SDA z 8-palčnim zaslonom, ki nudi možnost integrirane navigacije (TomTom), povezljivost preko Apple Carplay in Android  Auto, v splošnem pa naj bi bila na račun procesorja v zadovoljstvo uporabnikov tudi hitrejša in bolj odzivna.

Nekaj posodobitev je prenova prinesla tudi vozniškim pomagalom za večjo varnost, kjer se na seznamu najdejo sistem blaženja naletov spredaj (FCM), samodejni preklop med dolgimi in zasenčenimi lučmi(AHB), opozorilo na nenamerno zapuščanje voznega pasu (LDW)  ter opozorilo na mrtvi kot (BSW) z opozorilom na prečni promet zadaj (RCTA).

Še zmogljivejši

Mitsubishi ASX (3)Najmanjši Mitsubishijev križanec, ki je v Sloveniji znamkin prodajni prvak, je s prenovo dobil nov dvolitrski štirivaljni bencinski motor družine MIVEC s 110 kW (150 KM) moči in 195 Nm navora. V osnovi je združen s petstopenjskim ročnim menjalnikom, lahko pa si ga omislite tudi z menjalnikom CVT, ki je na voljo tako v spredaj kot tudi štirikolesno gnanih različicah.  Pogon 4WD omogoča tri vozne načine: 2WD, samodejni 4WD (razporeditev navora od 89 % spr. – 2 % zad. do 50 % spr. – 50 % zad.) in 4WD Lock , ki na zadnji kolesni par lahko prenaša do 1,5-krat več navora kot pri samodejnem razporejanju v 4WD Auto.

Cene za ASX se pričenjajo pri 15.990 evrih, koliko stane osnovna dvokolesno gnana različica z ročnim menjalnikom, ter segajo vse do 25.490 evrov za najbolje opremljeni štirikolesno gnani ASX z menjalnikom CVT. Podrobnosti najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Prvak prenov"


1 leto 9 meseci nazaj

Ko gledam mitsu značko na tej poženščeni spaki, bi se najraje zjokal.

Bucko99
1 leto 9 meseci nazaj

Zakaj ? A misliš da je bil Evo kot sam profitabilen ?

1 leto 9 meseci nazaj

Itak da ni bil profitabilen, je bil pa svoj čas tehnološki presežek. Eden boljših 4 kolesnih pogonov sploh, 280hp iz 2.0 turbaka…in to več kot 20 let nazaj. V 2019 pa v ponudbi 2.0 atmosferc s 5. prestavami oz. cvtjem. “Bravo” mitsu!

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Zdaj, ko sem prebral tvojo razlago, sem ti dal palec gor 🙂

1 leto 9 meseci nazaj

Mi pa značka v zadnjih letih (poletjih) še vedno pričara nasmešek na obraz. Ko pridem poleti domov in je zunaj +35 vem, da bo mitsu svoje delo opravil tako kot treba. 🙂

Bucko99
1 leto 9 meseci nazaj

Saj se še vedno da dobit nov Lancer Evolution Final Edition, samo nekako ni več ljudi z €€, ki bi jih to zanimalo.. :/

1 leto 9 meseci nazaj

Če ima reno leta 2019 jajca, da lansira fwd hatcha (trophy R) s ceno ki je višja od poršejevih vstopnih modelov, potem s(m)o še “norci” na tem svetu, kateri smo za kakšnega posebneža pripravljeni odšteti kaj več.

RedBaron
1 leto 9 meseci nazaj

Cenovno kar ugodna zadeva z bogato opremo – v osnovnem paketu BT, hill hold, in full LED žarometi, s senzorjem… praktično vse kar rabiš… res da je klima ročna, ter volan plastičen…
Po moje boljša zadeva od vitare (ki ni slaba), za podobno ceno!!

meganer
1 leto 9 meseci nazaj

Videl v živo … prekleto lep avto. Samo škoda da ni dizla. Tudi cenovno gre Micki dokaj ok. Včasih so bili dragi, sedaj so pa ostali toliko podražili da micka ne iztopa cenovno.

Ker če bi dali not njihov 2.2d 150km bi bila pa prov poskočna stvarca.

nejc1
1 leto 9 meseci nazaj

Vse lepo in prav, ampak ob 2.0 motor dat 5 prestav v letu 2019 :O Upam, da so vsaj dovolj na dolgo preračunane..

Ivan36
1 leto 9 meseci nazaj

In imate prvo JAP znamko MODEL ala DACIA poceni a nima vseh bonbonov za to ceno?! “Vse lepo in prav, ampak ob 2.0 motor dat 5 prestav v letu 2019 ” ” res da je klima ročna, ter volan plastičen…”

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Ivan, kdo bi tebe razumel.

Firediver
1 leto 9 meseci nazaj

Če so prestave predolge bo problem na malce zahtevnejšem terenu (če že ima 4×4 pogon).

meganer
1 leto 9 meseci nazaj

Kakor je razvidno iz cenika je 4×4 samo CVT.

 
Tri izbire v enem modelu
Prepričljiv multitalent