Predstavitve

Nepremagljiv?

Renault Captur: slovenska predstavitev

Prodajni prvak razreda manjših križancev se v novo leto odpravlja v najboljši možni formi, saj je v drugi generaciji pridobil sveže in bolj dinamične oblikovne poteze, razširjeno pogonsko paleto ter najsodobnejše tehnične pripomočke.

Ekipa razreda B

Renault Captur 2020 (12)Po Cliu pete generacije in električnem modelu Zoe je Captur še tretja Renaultova novost, s katero zaokrožujejo ponudbo segmenta manjših avtomobilov, kjer ponujajo nekaj za vsak okus oziroma potrebe. Kljub temu, da med naštetimi pri nas po prodaji še vedno prednjači Clio, pa je rast križancev še vedno v vzponu, zato bi v letošnjem letu lahko znotraj segmenta zavzeli kar četrtino vseh prvič registriranih avtomobilov.


Captur v številkah – dolžina: 4.227 mm, širina: 1.797 mm, višina: 1.576 mm, medosna razdalja: 2.639 mm, prostornina prtljažnika: 406 (dizelske različice)/422 (bencinske različice) litrov, ko je klop pomaknjena povsem nazaj – 520 (dizelske različice) / 536 (bencinske različice) litrov, ko je klop pomaknjena povsem naprej – 1.275 litrov, ko je zadnja klop zložena.


Renault Captur 2020 (5)Enako kot za koncernsko povezani Nissan Juke, tudi pri Capturju velja, da v prvi generaciji do pred nekaj leti ni imel posebne konkurence. Sedaj je situacija povsem drugačna, zato si pri proizvajalcu niso smeli privoščiti napak. Zunanja podoba je tako sicer opazno bolj dinamična in dodelana, a kljub usklajevanju z aktualnimi znamkinimi značilnimi elementi ne predstavlja drastičnega odstopanja od predhodnika. Njeno odraslost so oblikovalci zapečatili s serijskim svetlobnim podpisom v polni tehniki LED, k igrivosti pa lahko po želji prispevajo številne zunanje in notranje kontrastne barve kombinacije.

Renault Captur 2020 (28)V notranjosti so se inženirji posvetili tako izboljšanju ergonomije, predvsem v smislu osredotočanja na voznikov delovni prostor, kot tudi številnim izboljšavam, ki vplivajo na vtise uporabnikov, ko je govora o kvaliteti materialov in končne obdelave. V Capturju pri višjih paketih opreme tako najdemo tudi zanimive elemente, kot so lebdeča sredinska konzola (z drugačno oblikovano ročico menjalnika EDC), digitalen prikaz merilnikov pred voznikom (7-10,2 palcev) ter sredinsko nameščen zaslon na dotik (do 9,3 palcev) infozabavnega sistema Easy Link. Že od vstopnega paketa pa je v vozilu najti praktično izvedbo zadnje klopi s 160 mm vzdolžnega pomika ter dvojnim dnom prtljažnega prostora, ki dodatno povečujeta prilagodljivost Capturjeve notranjosti.

Prvi priključni hibrid v razredu

Prehod na novo arhitekturo CMF-B Capturju ni prinesel le dodatne prostornosti v notranjosti, temveč je omogočil tudi razširitev pogonske palete. Še največjo posebnost predstavlja priključno-hibridni sklop E-Tech, ki naj bi bil na voljo spomladi. Klasični 1,6-litrski bencinski agregat dopolnjujejo dva  elektromotorja (eden v vlogi zaganjalnika/generatorja), sekvenčni menjalnik ter baterija kapacitete 9,8 kWh, kombinacija pa naj bi poskrbela za do 45 km električnega dosega pri hitrostih do 135 km/h oziroma za približno 65 km v mestni vožnji.

Renault Captur 2020 (22)Bencinsko paleto sestavljajo litrski trivaljnik s 74 kW (100 KM) moči ter dve izvedenki 1,3-litrskega agregata s 96 kW (130 KM) oz. 113 kW (150 KM) moči, ki so sparjene z ročnim 5-stopenjskim (TCe 100), ročnim 6-stopenjskim (TCe 130) ali samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko (TCe 130 EDC in TCe 150 EDC). Dizelski 1,5-litrski agregat je na voljo v osnovni izvedbi s 70 kW (95 KM) moči in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali nekoliko močnejši različici s 85 kW (115 KM) moči, ki je na voljo z enakim ročnim ali 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko.

Na področju sodobnih vozniških pomagal in povezljivosti Captur povzema lastnosti kombilimuzinskega Clia, z obema so si pri Renaultu namreč zadali cilj, da pripomoreta k širitvi tovrstne tehnike med uporabnike.

Uradne cene za novi Captur se pričenjajo pri 13.990 evrih za Life TCe 100. Navedeni ceni lahko takoj dodate evrskega tisočaka za paket Cool (ročna klima in osnovni radio), potem pa odvzamete 800 evrov osnovnega popusta ter se ob prevzemu odpeljete z dodatnim kompletom zimskih pnevmatik. Če se odločite za hišno financiranje, je  ugodnosti še nekaj več, a predlagam, da se o tem pogovorite s prodajalci; pri nas si lahko pred tem ogledate priloženi cenik.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

33 komentarjev za "Nepremagljiv?"


Ivan36
8 meseci 5 dni nazaj

Sem ravno gledal na YT Quattroruote in glej no glej FORD PUMA je skoraj klon tega Renaulta?! Letos bo imel konkurenco!

matto-si
8 meseci 8 dni nazaj

Se mi zdi kar velik korak naprej napram prejšnjemu modelu… sploh notranjost.
V nobenem od majhnih avtov pa ne vidim neke bistvene prednosti v pomičnih zadnjih sedežih.

8 meseci 8 dni nazaj

vozil testnega TCE 100 konjev, intens oprema. Za moje pojme je avto precej tih, veliko bolj kompakten kot predhodnik. Motor za povprečnega uporabnika dovolj močen. Vozil tudi T-Cross-a, precej bolj glasen, notranjost dva ranga nižje (sama plastika). Moje mnenje

xxl
8 meseci 10 dni nazaj

Uredništvo, kdaj mislite objavit novico o Slo. avto leta?

Tattoo-
8 meseci 10 dni nazaj

Cenzura, ker niso bili soudeleženi?! 😉

srcnik
8 meseci 13 dni nazaj

Osebno mi zunanjost ne potegne, preveč je nakičeno vse skupaj… Cene so pa tudi nabili, kar je škoda, ker prejšnji se je ravno zaradi cene tako dobro prodajal, saj je bil najbolj dostopen v tem razredu… So pa naredili velik korak naprej v notranjosti, kar je pa zelo pohvalno.

JG2
8 meseci 13 dni nazaj

Če ti pa tale zunanjost res ne potegne potem ti pa lahko rečem da si zelo šibek na okusu. Tale avto je v svojem razredu ne samo najbolj všečen, ampak gre za izjemen pozitivni oblikovni preskok v konkurenci.
Preveč nakičeno je rekel, če kaj tole ni nakičeno.

srcnik
8 meseci 12 dni nazaj

Glej, meni je ta nametan krom po celem avtu pač kičast, izgleda kot cca. 15 let nazaj, ko so si naši južni bratje dodajali kromirane elemente na avte, da so bili bolj kulski… Potem so tu še delno srebrno barvani odbijači, ki nikakor ne pašejo s črno plastiko in tem nametanim kromom skupaj… Drugače je pa zadnji vijoličen z belo streho in ogledali sploh bruh

JG2
8 meseci 12 dni nazaj

Prodajne številke ti bodo povedale da si popolnoma brez okusa.

srcnik
8 meseci 12 dni nazaj

Po tej tvoji logiki je golf najlepši avto v evropi? Res si veleum… :/

JG2
8 meseci 12 dni nazaj

Že stari Captur se bolje prodaja v Evropi kot recimo T-roc, s tole novo super obliko tako znotraj kot zunaj bo pa sploh kralj v prodaji. Jbg tale avto jim je pa res ratal.
PS, še sedaj mi gre na smeh ko nekdo prijavi da je avto kičast.

srcnik
8 meseci 11 dni nazaj

Opažam, da nisi najbolj dojemljiva oseba… na žalost…

xxl
8 meseci 11 dni nazaj

Če se kaj boljše prodaja, še ne pomeni, da je lepše. Večini je najpomembnejša cena. Captur se da konfigurirati tako, da je simpatičen, rdeča metalik, črna streha, 18″, vsaj paket intens z nadgradnjo in še pretirana cena ne bo.

McLaren
8 meseci 12 dni nazaj

Sibek na okusu…mislim kake eni pišete. A te niso učili da se okusi razlikujejo? In ja kičast je, kot vsi mali SUV in ni noben oblikovalski superlativ, kot ga hočeš ti prikazat.

Firediver
8 meseci 12 dni nazaj

Najbrž je navajen VAG oblikovanja, kjer je oblike tako malo, da ji res ne moreš več ničesar odvzeti in je ta Captur z več detajli preprosto “too much to bear”…

tha_man
8 meseci 12 dni nazaj

Če sodimo po kromu zna bit VAG bolj kičast kot tole. Imajo pa Renaulti na sploh kičaste prednje luči in tud tale ni izjema. Razen tega mi je precej simpatično oblikovan, še posebej mi je všeč zadek.

 
Pričakovane izboljšave
Daleč od sive miške