Predstavitve

Pripravljen na vse

Volkswagen T6.1: slovenska predstavitev

Letos mineva 69 let od predstavitve prve generacije Volkswagnovega modela T. Aktualna šesta generacija sega v leto 2015, zato je prišel časa za njeno medgeneracijsko osvežitev.

Častitljiva tradicija

Volkswagen T6_1 (29)Sedem desetletij je spoštovanja vredna starost, še posebej, če govorimo o avtomobilskem modelu. Še bolj je morda pomembno, da se je uspel model T razviti v vsestranskega sopotnika, ki je izjemno raznolik ter se s številnimi prilagoditvami odziva na potrebe uporabnikov. V praksi to pomeni, da je Multivan kombi za družinske in poslovne potrebe, Caravelle za prevoz do 9 oseb, Transporter pa je na voljo kot furgon, kombi, kesonar ali šasija in s tem predstavlja idealno rešitev za obrtnike in podjetnike. Zadnji v vrsti je na nek način najbolj poseben in zaželen, a ne za vsak dan – California je popotniški avtodom, ki uporabnikom omogoča avanturistična potepanja z visoko stopnjo samozadostnosti.

Olepšave in izboljšave

Volkswagen T6_1 (25)Prenova zunanjosti je T6.1 poleg nekaj novih karoserijskih barv oz. dvobarvnih kombinacij prinesla serijske halogenske H7 žaromete (opcijsko LED), spremembe prednje maske in odbijača, drugačne zadnje žaromete (opcijsko LED), nova platišča in spremenjene napise na boku vozila. Tehnične izboljšave so med drugim T6.1 še bolj potisnile v digitalizirano sedanjost, saj je model lahko, enako kot večina sodobnih osebnih vozil, povezan s spletom ter uporabniku posreduje najpomembnejše informacije v okviru sodobne zasnove kokpita (10,25-palčni zaslon pred voznikom) in najsodobnejših uporabniških vmesnikov (infozabavna enota MIB3 z do 9,2-palčno diagonalo zaslona). Hkrati omogoča večjo varnost in udobje s širokim naborom vozniških pomagal, ki jih je skupaj kar 20. Med novosti s tega področja spadajo asistenca za bočni veter, pomočnik za prikolico Trailer Assist, asistenca za ohranjanje smeri, izboljšali pa so še delovanje asistence za menjavo voznega pasu, sistema za nadzor prometa pred vozilom ter prilagodljivega tempomata.

Volkswagen T6_1 (12)Med praktičnimi novostmi za potniške različice so med drugim osvetlitev notranjosti v tehniki LED (na stropu in tleh), spremenjeno zaklepanje drsnih vrat, zadnja kamera za krilna vrata, vtičnice USB-C v potniškem prostoru ter električna otroška ključavnica. V bolj delovno usmerjenih izpeljankah pa so pri zastopniku omenili spremembe, kot je zaklepanje predala pod dvosedežno klopjo, vtičnica 230 V pri voznikovem sedežu, možnost podaljšanja tovornega prostora pod dvosedežno klop, ločeno zaklepanje tovornega dela pri predelni steni ter funkcijski vmesnik (FSG) za predelave. Slednji je pomemben, ker predelovalcem omogoča dostop do krmiljenja in podatkov (motorni podatki, prikaz in upravljanje funkcij vozila in nadgradnje, upravljanje z energijo) ter programiranje izvedbe kompleksnih dodelav.

Že v kratkem (v prihodnjem letu) pri znamki napovedujejo vpeljavo sistema vklopa funkcionalnosti na zahtevo uporabnika  (Functions on Demand) preko spletne trgovine, kar bo omogočalo še boljše prilagajanje trenutnim željam in potrebam. Med storitve, ki širijo uporabnost T6.1 pa sodi tudi paket za lastnike voznih parkov WeConnect Fleet za nadzor nad vozili v realnem času ter zbiranje in obdelavo številnih evidenčnih podatkov, ki med drugim vplivajo na obvladovanje stroškov lastništva.

Eden za vse

Volkswagen T6_1 (2)Osnovo pogonskih kombinacijam v T6.1 predstavlja dizelski agregat EA288 z dvema litroma delovne prostornine, ki je na voljo v treh različicah moči (81 kW/110 KM, 110 kW/150 KM oziroma 146 kW/199 KM). Glede na moč motorja je serijsko sparjen s 5- ali 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, nadgradnjo predstavljata 7-stopenjski menjalnik DSG in štirikolesni pogon 4Motion. V prvih dveh izvedbah moči je agregat opremljen z enojno turbino, medtem ko ima najmočnejša različica dve turbini ter tri režime delovanja (dvostopenjski za nizke obrate oz. obremenitev, dvostopenjski krmiljeni za srednje obrate oz. obremenitev ter enostopenjski krmiljeni za visoke obrate oz. obremenitev).

V skladu z raznolikostjo izpeljank je veliko različnih podatkov tudi v cenikih, zato za vse radovedneže spodaj prilagam povezave:

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Pripravljen na vse"


6 meseci 8 dni nazaj

To sra*je štiri-oglato ni ne tič ne miš. Za prave mačote je mercedes, za kložovno pa trafic.

6 meseci 9 dni nazaj

O okusih se ne razpravlja, ampak spredaj z vsem tistim kromom je meni osebno fugly.

mavrica
6 meseci 9 dni nazaj

Za ceno enega dobiš dva Trafica z serijskimi LED lučmi. Za 300 eur doplačika pa servise in garancijo za 4leta/160.000 km. Komentar ni potreben.

frgo
6 meseci 8 dni nazaj

Katerikoli T bo in je zanimiv tudi čez 20, 30 ali 40 let. 10 let starim traficom se pa v našem koncu reče bakermobil, ker jih vozi samo še točno določena populacija.

6 meseci 8 dni nazaj

Dej prosim te lepo… Legendarni “T-ji” so 1,2,3. Ne vem komu je tako zelo zanimiva npr. 4ka leta 2019?

6 meseci 8 dni nazaj

T4 je bil zadnji zanesljiv in robusten VW-jev kombi. S T5 je začelo iti navzdol, T6 je pa samo še šminka, ki je za resno delo premalo robustna in povrhu še hudo draga. No, saj novi Trafic tudi ni robusten, ampak vsaj drag ni 🙂

Če bi se pa dalo kupiti nov T4 z neuničljivim 5-cilindrskim 2.5 102 PS motorjem, ga kupim takoj.

frgo
6 meseci 8 dni nazaj

zanimiva ni, jih pa za razliko od podobno starih traficov še vedno najdeš za drobiž po oglasih 😀 pa počakamo še par let pa bo tudi 4 legendarna, trafici pa že vsi sprešani

6 meseci 8 dni nazaj

Ne nakladaj. Trafic 2.0 dci je kombi, ki lahko naredi 300k km+ brez problema. Kar se za 2.0TDI transporterje ne da glih trditi.

6 meseci 8 dni nazaj

ja, naš službeni trafic 2.0 dci ima prevoženih 350k km in do sedaj vse bp

frgo
6 meseci 8 dni nazaj

who cares?

6 meseci 8 dni nazaj

Well, privatniki do. Niso glih navdušeni nad transporterjih. Niti nad kakovostjo, še manj pa nad ceno.

Novinec1968
6 meseci 9 dni nazaj

Kaj narediš z dvema traficoma s serijskimi LED lučmi? Prodaš ju in kupiš Multivana 🙂

mavrica
6 meseci 7 dni nazaj

Za ceno Multivana raje V razred, ki je odlično zvočno izoliran in ima odličen 2.2 motor. Kdor se je peljal v potniškem Transporterju, ve kakšna gajbica je to in kako neudobni ter revno obloženi so sedeži. Med 2. in 3. vrsto je nerazumno malo odmerjenega prostora za noge, sploh v primerjavi s prostorom, ki je med 1. in 2. vrsto. Da ne govorim, kako težko se pri novem T6 zapirajo stranska drsna vrata in kako nekvaliteten je odpiralni mehanizem. Sicer lahko naročiš avtomatiko, a po pretekli garanciji so težave. Tehnologija se tako bliskovito razvija, da se kombije za prevoz ljudi kupuje nove. So pa lastniki, ki Multivana celih 10 let glancajo in občudujejo. Jaz imam raje novo in uporabno ter poceni vzdrževanje.

 
Izjemna športnica
Loščenje prstanov