Predstavitve

Izjemna športnica

Toyota GR Supra: slovenska predstavitev

Suprin prvi slovenski nastop v širši medijski družbi je bil izpeljan po najboljšem možnem scenariju ter na popolni lokaciji: za njenim volanom na Grobniku.

Nič prezgodaj

Toyota Supra 2019 (6)Zgodnji naslov je uporaben vsaj v dveh pomenih. Širši je ta, da je bila peta generacija Toyote Supra zagotovo eden najbolj napovedovanih in pričakovanih velikoserijskih športnih modelov v zadnjem času, zato je bil že skrajni čas, da smo si jo lahko ogledali tudi izven razstavnih prostorov in konceptnih form. Čisto z drugega vidika pa velja, da nobena jutranja (nočna?) ura ni prezgodnja za vstajanje, če te na avtodromu Grobnik čaka priložnost za vožnjo s to čudovito japonsko športnico.

No, mogoče sem se ravnokar spomnila še tretje, bolj posredne povezave z uvodnim naslovom: pravzaprav smo vam praktično vse pomembne informacije o Supri posredovali že ob njenem razkritju v začetku letošnjega leta, zato se bom na tem mestu skušala izogniti pretiranemu ponavljanju.


Supra v številkah – dolžina: 4.379 mm, širina: 1.854 mm, višina: 1.292 mm, medosna razdalja: 2.470 mm. 


Prva vožnja v Supri je bila izjemno kratka, a bi verjetno enako trdila tudi, če bi se lahko z njo vozila cel dan. Že ob našem prihodu na Grobnik so jih inštruktorji postopoma ogreli, kmalu zatem pa smo dobili priložnost sesti na oba sedeža – dva kroga z izkušenimi inštruktorji, nato pa še dva kroga za volanom. In ker nas večina potrebuje več kot krog ali dva za iskanje mej zmogljivosti (lastnih, do Suprinih še sploh nismo prišli), smo jo vozili s primernim spoštovanjem. Med “profiji” je bil tokrat, pričakovano, tudi Andrej Jereb, ki je bil kot običajno zelo iskan sopotnik, zato sva tokrat žal le izmenjala nekaj besed, za skupno vožnjo pa je zmanjkalo časa.

Posebna

Toyota Supra 2019 (8)Suprin ponovni prihod je bil tako pomemben, da ga je med drugim z zelo osebno izjavo pospremil predsednik Toyote Akio Toyoda. V njej je med drugim dejal: “Pred mnogimi leti sem ure in ure preživel za volanom Supre na Nürburgringu, da bi postal profesionalni voznik. Supra je kot stari prijatelj, ki ima v mojem srcu posebno mesto.” 

Toyoda seveda ni edini, le najbolj znan in najpomembnejši Suprin voznik, ki si je želel njene vrnitve po dolgih 17 letih. Je pa zato ponovno nastopila v pravem slogu, pod okriljem Toyotinega Gazoo Racinga, kjer so si jo zamislili kot brezkompromisni športni avtomobil. Da bi kljub številnim podobnostim s tehnično sorodnim BMW Z4 ostala prepoznavna, njen glavni inženir Tetsuya Tada menda ni želel preizkusiti konkurenčnega izdelka vse do letošnjega leta.


Kratka dejstva o novi Supri: 

 • prvi globalni model GR iz Gazoo Racing;
 • tehnično sorodna BMW Z4 (skupen razvoj do 2012-2014, od takrat vsaka znamka samostojno), oba modela proizvajajo v graški Magni;
 • spredaj nameščen vzdolžno vgrajen motor in zadnji pogon;
 • trilitrski vrstni šestvaljni turbobencinski agregat z nazivnimi 250 kW (340 KM) moči v območju od  5.000-6.500 vrt./min. in 500 Nm navora v območju od 1.600-4.500 vrt./min.;
 • vozni značaj ji prilagajata prednastavljena načina Normal in Sport;
 • vgrajen diferencial z aktivno zaporo zmore razporejati navor med kolesi od 0 do 100 % tako med pospeševanjem kot tudi med zaviranjem;
 • idealna razporeditev mase med prednjo in zadnjo v razmerju 50 : 50;
 • nizko težišče 461 mm;
 • visoka strukturna togost karoserije;
 • lastna masa (brez voznika): 1.495 kg;
 • pnevmatike Michelin Pilot Super Sport 255/35 ZR 19 96Y (spredaj)/275/35 ZR 19 100Y (zadaj);
 • pri zasnovi so inženirji zasledovali zlato razmerje med dolžino medosja in širino kolotekov (med 1,5 in 1,6), ki pri Supri znaša 1,55 ter je pogojevalo, da je Supra dvosedežnik.

Toyota Supra 2019 (2)Pri oblikovanju zunanjosti so se Toyotini inženirji med drugim naslonili na znamkino dediščino v podobi modela 2000GT ter jo prevedli v filozofijo, ki so jo poimenovali Condensed Extreme (zgoščena skrajnost). Zaznamujejo jo kratka medosna razdalja, velika kolesa in široka drža, kompaktna dvosedežna kabina z deljeno (double-bubble) streho ter dolg pokrov motorja. V notranjosti je povsem jasno, da je osrednja figura voznik, ki so mu dodobra očistili delovno okolje ter odstranili potencialne moteče elemente med športno vožnjo. Pri njej bodo po drugi strani dobrodošle opore za kolena potnikov ter nemoteča namestitev armature, ki omogoča dobro preglednost. Voznika od sovoznika loči široka sredinska konzola.


Toyota Supra Akrapovič 2019 (27)V podjetju Akrapovič so za Supro pripravili titanski izpušni sistem (Slip-On Line), ki je naprodaj kot dodatna oprema ter je homologiran za cestno rabo. Ob še lepšem videzu in opazno zmanjšani masi (-7 kg) njegov največji adut ni v prirastu moči (+2,6 kW) ali navora (+9,4 Nm), temveč so zaigrali na čustva kupcev s pomočjo optimizacije zvoka (dušenje določenih frekvenc, oblikovanje visokih tonov, ojačanje nizkih tonov; zaključek izpušnega sistema je oblikovan tako, da oblikuje, ojača in dodaja ostrino). Ob omenjenem sistemu s certifikatom ECE imajo pri Akrapoviču v ponudbi še dve stopnji modifikacije Suprinega izpušnega sistema, ki pa nista več primerni za cestno rabo.


Dve izbiri

Po že razprodani omejeni seriji 300 primerkov A90 Edition v značilni matirano sivi barvi Storm (mimogrede, edini slovenski primerek je prav pri Andreju Jerebu v Izoli), sta kupcem na voljo različici Sport (72.900 evrov) in Sport Premium (76.100 evrov). V naslednjem letu naj bi se ponudba pogonskih agregatov razširila z dvolitrskim motorjem (258 KM), pri čemer naj bi bila tovrstna kombinacija okvirno 15 evrskih tisočakov cenejša od obstoječe različice Sport.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oblika pred prostornostjo
Pripravljen na vse