Predstavitve

Loščenje prstanov

Audi A4: slovenska predstavitev

Aktualna generacija enega najbolj pomembnih Audijevih modelov, ki kljub čedalje večjemu povpraševanju po križancih še vedno drži primat njihovega najbolj prodajanega avtomobila, je v letošnjem letu obiskala kozmetični salon. Prenovljeni A4, ki je precej priljubljen tudi med vozniki na sončni strani Alp, se ponaša z rahlo osveženo zunanjostjo, imenitnejšim infozabavnim sistemom ter dodobra posodobljeno motorizacijo.

Audijeva revolucija

Audijev predstavnik D razreda, ki vleče svoje korenine še iz legendarnega modela 80, je letos spomladi praznoval srebrni jubilej oziroma petindvajsetletnico od prihoda na trg ter v tem času našel kar 7,5 milijona kupcev širom sveta. In ne le to. Še vedno ohranja naslov najbolj prodajanega avtomobila z znakom štirih prstanov*, pri čemer je v lanskem letu predstavljal skoraj petino vseh prodanih Audijev na zemeljski obli (na Slovenskem s cca. 18 % sicer malce manj).

AUDI A4 03Aktualna generacija z oznako B9, ki se je svetovni javnosti prvič predstavila pred štirimi leti na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, vsaj na evropskem trgu sicer ne dosega več tolikšnih prodajnih številk kot nekdaj, a se še vedno precej dobro upira najbližji konkurenci (Mercedes-Benz razred C, BMW serije 3). In da je omenjeni rivali le ne bi preveč prehitevali z vseh strani, pri čemer morda še največjo nevarnost predstavlja Mercedes-Benzov razred C, ki je bil lani celo najbolj prodajan model v premijskem segmentu D, je bil A4 v letošnjem letu deležen več kot nujne kozmetične prenove.

Sicer ne gre za pretirano revolucionarne spremembe, a pri Audiju vseeno trdijo, da gre za najbolj obsežno prenovo v 25-letni zgodovini. Napram predhodniku so tako ostali nespremenjeni le motorni pokrov, streha in prtljažnik, pri čemer se je dodobra nalezel tudi najnovejšega znamkinega oblikovalskega sloga. Na zunaj boste prenovljeni A4 še najlaže prepoznali po agresivnejšem videzu sprednje maske z drugače oblikovanima žarometoma, ki se bosta že serijsko ponašala z LED tehnologijo (pri predhodniku še s ksenonsko), ob doplačilu pa bo seveda možno naročiti tudi matrično izvedbo. Ostro oko bo obenem uzrlo še spremenjena odbijača, spremenjeno grafiko zadnjih luči, preoblikovana platišča ter novo karoserijsko barvo (zemeljska siva). Kdor pa se bo naokrog sprehajal še z metrom, bo obenem ugotovil, da je prenovljena verzija za pet milimetrov širša in 22 milimetrov daljša od predhodnika.


A4 v  številkah – dolžina: 4762 mm, širina: 1847 mm, višina: 1.428 mm (limuzina) / 1.435 mm (karavan), medosna razdalja: 2.820 mm, prostornina prtljažnika: 460 litrov (limuzina) / 495 litrov (karavan).


Plemenitenje

Pri Audijih je že od nekdaj znano, da se velika večina njihovih modelov ponaša z imenitno ter ergonomsko dovolj brezhibno notranjostjo, kar je bilo moč opaziti tudi pri zadnji izvedbi njihove prodajne uspešnice. Vendarle pa so morali po štirih letih od njene predstavitve v Ingolstadtu poskrbeti za dodatno plemenitenje notranjega okolja, kar je še najbolj vidno po novem infozabavnem sistemu, ki razvaja s kar 10,1-palčnim zaslonom ter odlično ločljivostjo.

AUDI A4 12Malce manj navdušenja izvablja zgolj upravljanje le-tega, saj so se pri Audiju odločili za ukinitev značilnega osrednjega MMI upravljalnega vmesnika na osrednji konzoli med sedežema. Tako je upravljanje multimedijske naprave sedaj možno zgolj preko zaslona na dotik, kar pa se velikokrat v praksi le ne izkaže kot najbolj praktično.

Med novostmi, ki jih ponuja prenovljeni A4, spada tudi ponudba funkcij na zahtevo (Functions on Demand). Slednja omogoča kupcem, da lahko preko aplikacije MyAudi zakupijo tri infotainment funkcije (navigacija, DAB ter vmesnik za pametni telefon) ter jih uporabljajo tako dolgo, kolikor časa bodo imeli sklenjeno naročniško razmerje (1 mesec, 1 leto, stalno). Omenjena funkcija bo pri nas na voljo v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Audi A4 je na voljo tudi s številnimi asistenčnimi sistemi, ki pa so vključeni v opcijske pakete Tour, City in Parking.

Čiščenje

V duhu novodobnih okoljevarstvenih normativov se je prenova dodobra dotaknila tudi celotne palete motorjev, ki pa še vedno ostaja izjemno bogata. Tako je na voljo kar devet motorjev (5 turbodizelskih in 4 turbobencinski) z razponom moči od 100 do 255 kW (136 – 347 KM), ki izpolnjujejo določila standarda Euro 6d temp. Pet agregatov se obenem ponaša s tehnologijo blagega hibrida (MHEV) na osnovi 12-voltnega omrežja, ki naj bi pripomogla k cca. 0,4 l manjši porabi na 100 km (Audijeve interne meritve).

AUDI A4 15

Pri veliki večini agregatov za prenos moči skrbi menjalna avtomatika (7-stopenjski S-Tronic ali 8-stopenjski Tiptronic), ročni menjalnik pa je moč najti le še pri najšibkejši bencinsko gnani verziji (35 TFSI). Ob doplačilu pa je seveda še vedno na voljo štirikolesni pogon Quattro.

Trenutno najbolj zmogljivo različico v ponudbi predstavlja športna verzija S4, v kateri pa malce v nasprotju s pričakovanju brni 3-litrski šestvaljni turbodizelski agregat, ki proizvede kar 347 KM največje moči. Tako motoriziran S4 potrebuje od 0 do 100 km/h pičle 4,8 sekunde ter doseže elektronsko omejenih 250 km/h največje hitrosti. Pri S4 skrbi električno gnani kompresor (EAV) za precej boljšo odzivnost pri speljevanju, saj učinkovito preprečuje nastanek t.i. turbo luknje. EAV je integriran v 48-volno električno omrežje, v katerega je vključen tudi blagi hibridni sistem. Slovenska cena za model S4 zaenkrat še ni znana.

Manjši delež v prodaji predstavlja še športno uporabna različica Allroad Quattro s 35 mm višjo razdaljo od tal ter nekaterimi treking dodatki (plastične obrobe, drugačna platišča).

V boju s čedalje agresivnejšimi križanci

AUDI A4 05V teh športno uporabnih časih je sicer zelo težko pričakovati, da bo štirica ohranila primat najbolj prodajanega Audija v ponudbi, a pri slovenskem uvozniku vseeno pričakujejo, da bo ostal eden njihovih najbolj zaželenih modelov. Za osnovno različico bo potrebno pripraviti vsaj 34.200 evrov (35 TFSI), ostale podatke pa najdete v priloženem ceniku.

Pri Audiju so pripravili tudi poseben model Edition One, ki na zunaj temelji na izvedbi S line, dopolnjujejo pa ga nekateri dodatni elementi (npr. paket črnih elementov). Na voljo bo s tremi različnimi motorji in sicer s TFSI agregatom (245 KM) ter dvema dvolitrskima TDI motorjema (190 in 231 KM).

Tekst in foto: Urban Acman.

* v letu 2018 so pri Audiju proizvedli 344.623 avtomobilov A4, od tega 244.484 limuzinskih različic, 86.548 karavanov ter 13.591 enot verzije Allroad. Na drugem mestu je model A3 (kombilimuzina, sedan in kabriolet) s 304.947 enotami, medtem ko je najbolj množičen Audijev SUV model Q5 z 298.793 primerki.

Mnenja uporabnikov

21 komentarjev za "Loščenje prstanov"


SkIDiver
5 meseci 23 dni nazaj

Tole vsiljevanje touch sistemov upravljanja infotaiment enote je katastrofa. MMI z gumbi je top. Meni je povsem skregano z logiko, da se daje toliko poudarka na varnost a te ob enem silijo v gledanje infotaimenta, če hočeš zamenjat radijsko postajo. Sedaj to naredim brez, da bi umaknil pogled iz ceste. Razne touch zgodbe pa to precej zakomplicirajo, kljub upravljanju preko volanskih tipk.

5 meseci 27 dni nazaj

Tole voz bo zaščitni voz seljakov, ko jim cena čez 5 let pade na njim dosegljivo raven.

5 meseci 27 dni nazaj

Nemorem ugovarjat temu. Več posla zame.

5 meseci 27 dni nazaj

Potem pa dobro, da je teh vagovskih škatlastih jajc toliko po cesti in da ima ta narod fetiš na njih.

5 meseci 27 dni nazaj

Če bi vsi kupoval nove avte in jih prodali čez 4 leta npr. na prostore bivše juge, bi si lahko privošču veliko manj kot si lahko sedaj.

5 meseci 28 dni nazaj

Še en sanjski voz za seljake.

McLaren
5 meseci 27 dni nazaj

Dej trol odstrani se pa sproščaj svoje frustracije kje drugje. S tvojim načinom pisanja poveš da si v glavi ti seljak.

5 meseci 27 dni nazaj

Absolutno ne. To je moj hobi (tudi v živo). Lp

xxl
5 meseci 27 dni nazaj

Minusi in plusi povejo veliko. 😉

5 meseci 27 dni nazaj

Tisti ki je dal minus, ga resnica boli.

xxl
5 meseci 27 dni nazaj

Tistega boli k…. kaj ti trolaš.Minusi so namenjeni tvojemu karakterju, ne komentarju samem, kateri je itak pod vsakim nivojem.

5 meseci 27 dni nazaj

Moj karakter? Povem kar mislim, če ti je všeč ali pa ne (boli me k…?!). Ti in večina si/ste pa verjetno fake kot avspuhi na zadnjem odbijaču te škatle…

xxl
5 meseci 27 dni nazaj

Samo na tvoj nivo sem se spustil, zdaj mi je žal. Nadaljuj s svojim trolanjem, provociranjem, žaljenjem, pač, takšen si, pa še kar nekaj vas je tukaj.

chad
5 meseci 28 dni nazaj

Meni je zelo lep, tudi bole barvno kombinacijo bi izbral, s šestvaljnim motorjem, pocket rocket avto.

5 meseci 29 dni nazaj

serijska so 16″ platišča, kaj si nor, 15″ ni več? Paketi opreme pa po 4.000-5.000€.
Tekstilni sedeži iz štofa pri avtu za 40.000 naprej. Smo skoraj v letu 2020!!!

xxl
5 meseci 27 dni nazaj

Stara fora kako avto prikazat čim bolj dostopnega, takšne opcije pa redki izberejo.

 
Pripravljen na vse
Glasnik novega obdobja