Predstavitve

Šesta izdaja v družinski vlogi

Honda CR-V: slovenska predstavitev

Honda je že pomladi lansko leto uradno pokazala šesto generacijo CR-V, ki je prišla v Evropo. Ravno zato je bilo presenečenje, ko sem sedel za volan, še toliko večje. CR-V je občutno zrasel, pridobil precej generičen, a posledično zelo evropejski videz in je v prvih kilometrih pozitivno presenetil.

Leta 1995 je Honda predstavila prvo generacijo CR-V, ki je v avtomobilski svet vstopala z visokimi pričakovanji znamke o njenem uspehu. Že leto kasneje je CR-V zapeljal na slovenska tla in v Sloveniji našel več kot tri tisoč kupcev. Skoraj trideset let kasneje je na naša tla zapeljala šesta generacija modela.

Največji Hondin športni terenec

Že kar nekaj let je minilo od mojega zadnjega snidenja s CR-V, a zdi se, da so pri Hondi spoznali, kaj morajo nadgraditi, če želijo sDSC_1353 CR-V uspeti v Evropi. V prvi vrsti je model precej zrasel, preskočil razred višje in zdaj tudi v živo deluje velik. Od predhodnika je daljši za enajst centimetrov, širši za centimeter, enako visok in ima štiri centimetre daljše medosje.

Na pogled bo vsekakor bolj všeč tradicionalnim kupcem. Tokrat Honda ni sledila svoji oblikovni smeri iz preteklosti, ko so novi modeli znali kar močno razdeliliti javnost. Tukaj imam v mislih predvsem Civic, ki je v mojih očeh vedno ponujal bistveno več kot tekmeci, imel odlične vozne lastnosti, praktične rešitve v notranjosti, a so ga kupci zaradi edinstvenega videza pogosto raje preskočili. CR-V je zdaj bistveno bolj všečno oblikovan, še posebej črno obarvan se zlije z drugimi športnimi terenci. A stavim, da bo mešanica ameriško-evropskega oblikovnega sloga bistveno bolj povšeči zadržanim Evropejcem, torej tudi Slovencem.

Vse na svojem mestu

DSC_1366Kdor zna ceniti preprostost, logično zasnovo in fizična stikala, se bo v CR-V počutil kot doma. Tisti, ki si želijo velikih zaslonov in minimalistične notranjosti, naj raje pogledajo drugam. CR-V namreč stavi na logično zasnovo, ki izboljša vsakodnevno rabo, povečuje varnost in se ne uklanja novodobnim trendom.

Osrednji zaslon na dotik je z 9 palci je med manjšimi pri novodobnih avtomobilskih modelih, a to ne pomeni, da jim ne sledi po umetni pameti. Pri Hondi so mu serijsko namenili navigacijsko napravo in podporo sistemoma Apple CarPlay in Android Auto. Pred voznikom je nameščen še 10-palčni zaslon digitalnih merilnikov, kjer je zopet v ospredju bolj dober pregled kot pa grafična podoba s številnimi informacijami.

Bogat serijski seznam opreme

CR-V na fotografijah je sicer opremljen z najboljšim paketom opreme, a sem ostal precej presenečen sredi tiskovne konference, ko so prikazali sezname serijske opreme. Vstopni paket (izmed treh na voljo) je namreč že založen z usnjenim oblazinjenjem, panoramsko streho, pametnim ključem z možnostjo zaklepa avtomobila z dotikom kljuke, laminiranimi sprednjimi stekli, za 18 centimetrov pomično zadnjo klopjo z nastavljim naklonom naslonjal, serijskim sistemom za mrtvi kot in sistemom Lane Watch.

Nova arhitektura omogoča vgradnjo priključnega hibrida

CR-V se je preselil na najnovejšo platformo, ki jo pri Hondi dolgočasno poimenujejo Honda Architecture. S tem so ohraniliDSC_1333 možnost štirikolesnega pogona in vgradnjo elektrificiranih pogonov. Glavnina prodaje bo slonela na samopolnilnem hibridu, ki je že nekaj let stalnica Hondine motorne ponudbe. Njegovo osnovo predstavljata bencinski dvolitrski štirivaljnik (105 kW/143 KM) in elektromotor (135 kW/184 KM), ki ju dopolnjujeta menjalnik e-CVT ter baterija  kapacitete 1,06 kWh. Podatkov o priključnem hibridu ta trenutek še ni na voljo.

Še nekaj o številkah: CR-V je z dimenzijsko rastjo, hibridnim motorjem in res bogato serijsko opremo cenovno odskočil navzgor. Cene se za dvokolesno gnani CR-V s paketom opreme Elegance pričnejo pri 45 tisoč evrih, doplačilo za štirikolesni pogon znaša 2.400 evrov. Najdražji paket Advance je na voljo le s štirikolesnim pogonom, zato se cene tam pričnejo pri skoraj 53 tisoč evrih. Več informacij najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Šesta izdaja v družinski vlogi"


cashy
2 meseci 27 dni nazaj

zanimiv, a v stilu honde zadnjih let: predrag.

 
Vztrajno vozi naprej
Ko združiš kupeja C in E, nastane šik CLE