Predstavitve

Vztrajno vozi naprej

Hyundai i20: slovenska predstavitev

Se kdo spomni Getza? Glede na to, kaj vse ponuja prenovljeni i20, je kar težko verjeti, da je bil Getz njegov daljni prednik. A Korejci že nekaj generacij delajo velikanske korake naprej. Navsezadnje je rezultat hitrega razvoja tudi i20, ki ni potreboval korenitih popravkov, zato njegova prenova prinaša le optimizacije na različnih področjih.

Po odhodu Fieste se konkurca v segementu, v katerem nastopa Hyundai i20, ni bistveno spremenila. Manjši, predvsem mestni modeli, so še vedno priljubljena izbira kupcev, vsak izmed proizvajalcev pa želi na svoj način prepričati kar se da veliko kupcev. Tudi i20, vse od leta 2009, ko je na naše ceste zapeljala njegova prva generacija.

Stavi na barvitost

Poleg novih opcijskih 17-palčnih aluminijastih platišč je s prenovo i20 dobil še nekaj dodatnih barvnih kombinacij (skupaj jih jeDSC_1277 zdaj devet) in še nekoliko bolj stavi na svojo individualnost. Posebej vpadljiv je v kričeče rumeni barvi, ki so jo Korejci poimenovali Lucid Lime. Hyundai je v preteklosti kot po pravilu poskrbel za obsežne prenove, kjer je bil večje spremembe deležen tudi zunanji videz. Tokrat temu zagotovo ni tako. Zunanje spremembe so minimalne. Morda še najbolj očiten je premik logotipa z maske hladilnika na pokrov motorja.

Najbolj pozorni bodo opazili še malenkost drugačen spodnji del sprednjega odbijača, grafično spremenjene dnevne luči ter nekoliko drugačno reliefno oblikovano geometrično satovje znotraj maske.

LED po novem tudi znotraj

Podobna zgodba kot pri zunanjosti je tudi v potniški kabini. Med manjše spremembe sodi predvsem zamenjava halogenskih žarnic za moderne v tehniki LED in dodaten polnilni priključek (spredaj in zadaj) USB-C. Za volanom je moč opaziti še nekoliko večje 10,25-palčne digitalne merilnike, predvsem pa je prenova posegla po izboljšanih varnostno-asistenčnih sistemih. Prenovljeni i20 bo zdaj voznika s piskom opozoril na prekoračitev omejitve hitrosti, senzor za samodejno zaviranje v sili poleg avtomobilov in pešcev prepozna še kolesarje, izboljšan je sistem za nenamerno menjavo voznega pasu.

Vstopnega paketa ni izbral nihče, zato ga ni več v ponudbi

DSC_1300Nič novega ni pri motorni paleti. Vstopni nivo še vedno predstavlja 1,2-litrski atmosferski motor z 62 kilovati v kombinaciji s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom (18.800 evrov oziroma 16.800 s popustom). Velika večina kupcev v Sloveniji poseže po litrskem turbo motorju s 74 kilovati in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom (od 18 tisoč evrov naprej z upoštevanim popustom). Pri tem motorju je za 1.300 evrov mogoče doplačati še blago-hibridni sistem, a se po besedah uvoznika za ta korak odloči res malo kupcev.

Na vrhu motorne palete je prav tako litrski turbo motor z 88 kilovati, a slednji že ima podporo blago-hibridne tehnike, ki bencinskemu motorju navrže dodatnih 12 kilovatov moči (od 19.600 evrov dalje z upoštevanim popustom). Doplačilo za 7-stopenjski dvosklopkovni menjalnik je 1.200 evrov. So se pa odločili in iz ponudbe umaknili vstopni paket Life. Zanj se ni odločil praktično noben kupec, uvodni paket je tako po novem Comfort, ki prinaša bistveno več serijske opreme kot Life. Maja se bo paketni ponudbi pridružil še športno obarvani N-Line. Celoten cenik vam je na voljo tukaj.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Učinkovita električna limuzina je protiutež križancem
Šesta izdaja v družinski vlogi