Predstavitve

Preizkušen recept s ščepcem izzivalnosti

Škoda Octavia: slovenska predstavitev

Škodini lepotni kirurgi so z namestitvijo deljenih prednjih žarometov dvignili veliko prahu in kar nekoliko zasenčili ostale izboljšave, ki jih je prinesla prenova Octavie.

Prepoznavnost na cesti

Škoda Octavia Combi slovenska predstavitev_5Octavia se je v treh generacijah v najlepši luči predstavila številnim kupcem, ki so prepoznali njene odlike. Še posebej so bili kupci na sončni strani Alp navdušeni nad praktično karavansko različico, slednja je tudi glavni razlog, da je s 40-odstotnim deležem znotraj prodajne palete Octavia najbolje prodajan Škodin model .

Tudi zato so se oblikovalci odločili, da morajo poskrbeti za njeno drugačnost v družini in povečati njeno prepoznavnost na cesti. Provokativno dvojno oblikovani žaromet je seveda glavna oblikovalska novost in kar velika sprememba glede na pretekle manjše prenove, ki so jih pripravili pri skupini Volkswagen. Na seznamu novosti sta se znašla še prenovljen prednji odbijač z nameščenimi tanjšimi meglenkami in nekoliko drugačna osrednja linija , ki krasi pokrov motorja. Spremembe na zadku vključujejo drugačno oblikovanje žarometov in nekoliko spremenjen videz odbijača z drugače obrnjenimi odsevniki.

Škoda Octavia Combi slovenska predstavitev_3

Z modelsko prenovo so se zunanje dimenzije Octavie in Octavie Combi nekoliko spre­me­­nile. Limuzina je vdolžino pridobila 11 mm in meri 4.670 mm, karavan pa 8 mm in meri zdaj 4.667 mm. Zadnji kolotek je – odvisno od izbranega motorja – širši za 20 oz. 30 milimetrov. Medosna razdalja ostaja nespremenjena, 2.686 mm. Prostornina prtljažnika znaša pri limuzini, ki ima pokrov prtljažnika vpet zgoraj na strehi, 590 litrov (1.580 litrov s podrto zadnjo sedežno klopjo), pri karavanski različici pa znaša prostornina 610 litrov ter jo je po potrebi mogoče povečati na 1.740 litrov.

Preprosto pametno
Škoda še naprej sledi svoji politiki in pripravlja vozila, prijazna družinam, zato je eden glavnih elementov v potniški kabini vse več praktičnih dodatkov ”Simply Clever”. Kupci so do sedaj že spoznali preko 30 Škoda Octavia Combi slovenska predstavitev_14pametnih rešitev, od skritega dežnika v predalu pod sedežem do strgala za led na pokrovčku goriva. Zdaj so se jim pridružili še zložljiva mizica na zadnjem delu sedežev in magnetna svetilka LED v prtljažnem prostoru.

Notranjost so dodatno oplemenitili z ambientalno osvetlitvijo LED in dodali novo večopravilno enoto Škoda Connect, ki vključuje dve vrsti storitev. Prva storitev Infotainment Online omogoča navigacijo in informacije v realnem času, druga Care Connect pa je namenjena varnosti in pomoči na cesti. Za večjo povezljivost skrbi še priključek SmartLink+, ki podpira sisteme Mirror Link, Apple CarPlay in Android Auto. Pri najbolje opremljenih paketih je na voljo 9,2-palčna večopravilna enota Columbus, ki poleg navigacije prinaša še povezljivost wi-fi ter ostale tehnološke bonbončke.

Novosti zaokrožajo ogrevan volanski obroč, nove lučke v stranskih ogledalih in sistem Kessy (Keyless entry, Start and Exit System).

Pet novih asistenčnih sistemov

V ponudbi se je znašlo pet novih asistenčnih sistemov, ki zvišujejo raven varnosti med vožnjo v mestnem pro­metu, na regionalnih cestah in avtocestah. Opcijski sistem Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili omogoča zaščito pešcev in je aktiven pri hitrostih med 10 in 60 km/h. Novi sistemi so še Blind Spot Detect, radarska senzorja na zadku uporablja novi sistem Rear Traffic Alert in asistent pri vožnji prikolice Trailer Assist.

Večina bo izbrala dizla

Kupci še vedno popolnoma zaupajo dizelskemu motorju, ki je vgrajen v kar 88 odstotkov vseh prodanih Octavij. Od tega je bilo do sedaj več kot polovica dvolitrskih agregatov TDI, a bi se to lahko spremenilo s prihodom novega 1,6-litrskega agregata TDI s 85 kilovati moči. Ostalih bistvenih novosti v motorni paleti ni, na voljo je pet bencinskih motorjev z močjo od 63 do 132 kilovatov in štirje dizelski z razponom moči od 66 do 135 kilovatov.

Škoda Octavia motorna paleta

V rokah sem držal kar pet različnih cenikov. Prvi je za limuzinsko različico, kjer se cene pričnejo pri 14.499 evrih, na drugem ceniku so cene za Slovenijo prilagojen paket Family (16.690 evrov), na tretjem se s 15.499 evri prične ponudba za karavansko različico Combi, četrti je namenjen različici Scout (28.922 evrov) in zadnji športni različici vRS (27.450 evrov za limuzino in 28.567 za karavan). Zaradi lažje preglednosti vas bo do želenih informacij pripeljal le klik na izbrani cenik.

Limuzina

paket Family

Combi

Combi Scout

vRS in Combi vRS

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Preizkušen recept s ščepcem izzivalnosti"


xxl
3 leta 3 meseci nazaj

Se bi že navadil,za pravo ceno. 1,2 TSI 86!!! Še zmeraj tlačijo to sranje noter?

mrtwelvetrees
3 leta 3 meseci nazaj

To je zadnja Octavija ki ima “ročno” ročno zavoro, naslednja bo mela elektronsko že serijsko.

RedBaron
3 leta 3 meseci nazaj

Meni se pa ne zdi napačna…

chad
3 leta 3 meseci nazaj

Ko ti je že res vseen za vse, greš pa to kupt.

emozul
3 leta 3 meseci nazaj

Meni tudi ni všeč (vsaj po slikah). Me pa zanima, kakšne bodo prodajne številke?

 
Prenovljeni adut
Tokrat po evropskem okusu