Predstavitve

Tihi lev

Peugeot e-Rifter: slovenska predstavitev

Zgodba je že dobro znana: nabor Stellantisovih modelov je za nova naročila že nekaj časa na voljo izključno z baterijsko električnim pogonom. Med njimi je tudi kompaktni Rifter, ki je skupaj z elektromotorjem in baterijo pridobil v imenu črko “e”.

Moč izbire, z omejitvami

Peugeot eRifter (17)Če so do nedavnega pri znamki Peugeot poudarjali filozofijo Moč izbire kot prednost kupca, da si lahko izbere eno od pogonskih alternativ glede na svoje želje in/ali potrebe (med njimi so posebej izpostavljali elektrificirane), so morali za e-Rifter nekoliko prilagoditi interpretacijo. Gonja za nižanjem emisij, ki je v zadnjih letih močno preoblikovala ponudbo na trgu osebnih avtomobilov, je terjala visok davek pri zelo praktičnih in posledično iskanih lahkih potniških dostavnikih skupine Stellantis. Slednji so bili po zaslugi svoje prilagodljivosti potrebam uporabnikov tradicionalno visoko na seznamu želja družin in posameznikov z aktivnim življenjskim slogom, saj so ponujali relativno dobro razmerje med nakupno ceno in uporabno vrednostjo.


e-Rifter v številkah – dolžina: 4.403 mm (4.753 mm L2), širina: 1.921 mm, višina: 1.874-1.882 mm, medosna razdalja: 2.785 mm (2.975 mm L2), prostornina prtljažnika: 65-775-3.500 litrov (L1 v konfiguraciji s 5 sedeži) oz. 209-1.050-4.000 litrov (L2).


Čeprav še danes lahko  v svojo notranjost poleg potnikov sprejmejo tudi zavidljivo količino predmetov, se je z izključno elektrifikacijo ponudbe marsikaj spremenilo, ko je govora o razmerju uporabnosti in finančnega vložka. No, kakor za koga, pravzaprav. Pri znamki poudarjajo, da je e-Rifter ohranil svoje prvotne lastnosti in raven zmogljivosti, hkrati pa lahko zapelje tudi v mestna središča z omejitvami prometnega režima. Po drugi strani se bodo morali uporabniki na račun konfiguracije baterijskega sklopa zadovoljiti z do 280 km električnega dosega z eno polnitvijo, kar je nekaterim povsem nesprejemljivo. In potem je tu še vprašanje opazno višje nakupne cene, h kateri se bomo vrnili ob koncu zapisa.

Kombinacije

Novi e-Rifter, zasnovan na modularni večenergijski konstrukcijski platformi EMP2, je kupcem na voljo v dveh dolžinah ter uporabnikom omogoča do 750 kg vlečne zmogljivosti. V njem je, glede na izbrano konfiguracijo, prostora za do sedem potnikov, prtljažnik pa (ob zasedenih sedežih) v najboljšem primeru ponuja do 1.050 litrov prostornine. Na strehi ima nameščen osnovni nosilec prtljažnika, v notranjosti pa lahko ob preklopu naslona sovoznikovega sedeža prevažamo predmete do dolžine 2,70 m (3,05 m v daljši izvedenki).

Peugeot eRifter (13)Osnovo električnega pogonskega sklopa predstavljata motor z največjo močjo 100 kW in do 260 Nm navora ter litij-ionska baterija (18 modulov) s kapaciteto 50 kWh. Najvišja hitrost vozila je omejena na 135 km/h, iz mirovanja do 100 km/h pa pospeši v 11,2 sekunde. Izbirni gumb e-Toggle na sredinski konzoli za vožnjo ponuja ob načinu B (izdatnejše regenerativno zaviranje) še običajni D, ki v kombinaciji s prednastavljenimi voznimi programi (Eco Normal, Sport) na sosednjem gumbu ob drugem omejuje najvišjo razpoložljivo moč motorja in navora (60 kW in 180 Nm v Eco, 80 kW in 210 Nm v Normal ter 100 kW in 260 Nm v načinu Sport).

Serijsko je e-Rifter opremljen s trifaznim polnilnikom z močjo 11 kW (priklopno mesto za loputo na zadnjem delu levega boka vozila). Polnjenje na klasični gospodinjski vtičnici (8 A) je dolgotrajno in nepraktično, saj traja do 31 ur, medtem ko se pri zmogljivejši gospodinjski vtičnici (16 A) čas polnjenja skrajša na pogojno sprejemljivih 15 ur. Stenska polnilnica poskrbi za napolnitev v 5 urah, na hitri polnilnici (do 100 kW) pa se baterija do 80 % kapacitete napolni v 30 minutah. Uporabnik lahko nadzoruje potek polnjenja tudi oddaljeno, z uporabo aplikacije My Peugeot. Morda bo komu prav prišel še podatek, da se kontrolna lučka z opozorilom o dosegu prižge v trenutku, ko napolnjenost pade pod 12,5 % kapacitete baterije.

Tovorno različico pri znamki tržijo pod imenom e-Partner; prav tako je na voljo v dveh izvedbah dolžine, kot furgon ali s podaljšano kabino. Ob tem sta pri Partnerju na voljo dve nosilnosti, Tip 650 (nižja) in Tip 1000 (višja), a je električna izvedba na ceniku združljiva le z višjo nosilnostjo (tovorne različice so sicer še dobavljive z motorjem 1.5 BlueHDi 100 oziroma 130 ) .

Peugeot eRifter (14)Vtis sodobnosti v notranjosti zaokrožujeta digitalni prikaz podatkov pred voznikom ter centralni zaslon infozabavnega sistema, verjetno pa ni potrebno posebej poudarjati, da je v e-Rifterju na razpolago kar nekaj sodobnih vozniških pomagal.

Cene za e-Rifter se na priloženem ceniku pričenjajo pri 38.530 evrih za različico L1 Active Pack ter končajo pri 44.010 za različico L2 s paketom opreme GT. Po informacijah zastopnika je, z upoštevanjem subvencije Eko sklada in izbiro financiranja, vozilo moč dobiti za malenkost manj kot 30 evrskih tisočakov.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Marko Krautberger.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Tihi lev"


17 dni 10 ur nazaj

S takšnimi odločitvami si evropska avto industrija strelja v obe koleni. Kitajci,Korejci in Tesla jo bojo v nekaj letih gladko povozili.

17 dni 12 ur nazaj

Če se že gredo nižanje izpustov prodajne flote, ne razumem, zakaj so pri ‘kapelcah’ ukinili fosilne opcije, medtem ko so pri SUV-ih še vedno na voljo. Čeprav so glede porabe SUV-i in ‘kapelce’ tam-tam.

No, v bistvu razumem. Če bi pri SUV-ih umaknili fosilce, lahko zaprejo tovarne, ker se trenutno prodaja skoraj samo še to. To je, če daš vsa jajca v eno košaro. Velja za vse proizvajalce, ne samo za Stellantis. S forsiranjem SUV-ov in manjšanjem diverzifikacije prodajne palete so se nevarno izpostavili, podobno kot če bi vlagatelj vse, kar ima, vložil v delnice samo enega podjetja. Čeprav ve, da panogo, v kateri deluje to podjetje, zaradi ekologije čakajo veliki izzivi …

cc09
12 dni 11 ur nazaj

Po moje je stvar v tem, da če bi družine še naprej in še več kupovale te “poceni” “kombije”, bi pač toliko manj zaslužili pri večjih suvih. Če imaš 3 otroke, ti ostane berlingo, ali nekaj takega, ali pa kakšen res ogromen suv. No, berlingo ni več varianta. Vse drugo je pa 15 jurjev dražje. Morda pa niso tako neumni kot zgledajo…je pa res da to skoraj malo smrdi po kartelnem dogovoru.

meganer
17 dni 14 ur nazaj

Luknja v koleno z tem pogonom.
Zadnjič sem prebral, da upajo na 50 vozil drugo leto.
Včasih jih je šlo več na mesec.

Bucko99
16 dni 16 ur nazaj

Dokler prihajajo rabljeni iz severa še ni panike… Zanimivo da tudi pri Toyoti ni več cenika za Proace city verso… ??

 
Francoski naskok na segment nemških tekmecev
Mazdin ponos