Predstavitve

Tretja revolucija

Volkswagen ID.3 – slovenska predstavitev

Pri največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu so že pred časom precej smélo napovedali, da naj bi se z modelom ID.3 pri Volkswagnu pričela tretja revolucija, saj naj bi predstavljal podobno prelomnico, kot sta jo nekdaj Hrošč in Golf. A se vseeno zdi, da so omenjene napovedi vsaj v tem trenutku – če seveda povsem odmislimo kakšno skoraj že povsem »elektrificirano« Norveško – le malce preveč ambiciozno zastavljene. Kar pa nikakor ne pomeni, da Volkswagnov model ID.3 ne bi mogel postati eden najbolj pomembnih tovrstno gnanih avtomobilov na evropskih in tudi slovenskih tleh!

Izzivi današnjega časa

VW ID.3 06

Po vseh možnih težavah in izzivih, s katerimi se je  nemški koncern soočal v zadnjem času, pa naj gre za dizelsko afero, koronavirusno pandemijo ali nenazadnje čedalje bolj agresivnega Elona Muska, je jasno, da mora novemu ID.3 uspeti. Pri Volkswagnu so sicer že pred časom najavili, da bodo korenito spremenili sistem na področju individualne mobilnosti ter se pospešeno usmerili v električne pogone, pri čemer želijo postati do leta 2050 povsem ogljično nevtralni. Da bi dosegli ta cilj, bo koncern že v naslednjih treh letih investiral kar 33 milijard evrov v elektrifikacijo voznega parka, s čimer naj bi postali vodilni proizvajalec na trgu električnih vozil. Do leta 2029 naj bi trgom predstavili do 75 popolnoma električnih modelov in v tem časovnem obdobju prodali okoli 26 milijonov električnih vozil.


ID.3 v številkah – dolžina: 4.261 mm, širina: 1.809 mm, višina: 1.552 mm, medosna razdalja: 2.765 mm, prostornina prtljažnika: 385 litrov.


Med ključne elemente Volkswagnove električne ofenzive spada tudi povsem nova modularna platforma MEB, na kateri nastajajo prihajajoča električno gnana vozila ter njihov prvi model iz družine ID. Pri Volkswagnu trdijo, da se z ID.3 začenja tretje veliko poglavje v zgodovini znamke, saj naj bi bil prvi električni avto, ki je optimalno prilagojen za vsakodnevno uporabo. Tudi pri konkurenci ne spijo, a je vseeno potrebno priznati, da se je že po krajši vožnji izkazal kot eden bolj prijetnih (kolikor toliko cenovno dostopnih) električnih avtomobilov, ki jih je možno najti na trgu.

Vsakodnevna uporabnost

VW ID.3 09Model ID.3, ki meri v dolžino skorajda toliko kot Golf (4,26 m), se zaradi kratkih previsov (kar sicer omogoča nova arhitektura) ponaša z medosjem, ki je le 2 cm krajše od Passatovega, zaradi česar ponuja znotraj obilico uporabnega prostora. Zračna notranjost, ki jo imenujejo »Open Space«, naj bi v razredu kompaktnih vozil postavljala nove standarde, nova platforma za elektroniko pa se vsaj na začetku ni izkazala za pretirano dodelano in stabilno (napake programske opreme). Kakorkoli že, pri slednji dva visokozmogljiva procesorja povezujeta številne funkcije, programska oprema pa je zasnovana fleksibilno kot na kakšnem strežniku, zato bo mogoče na preprost način prek omrežja mobilne telefonije neposredno v avto prenašati posodobitve in v prihodnje tudi nadgradnje posameznih funkcij.

Skoraj vse funkcije v avtomobilu je sicer mogoče upravljati na dotik ali prek inteligentnega glasovnega upravljanja »Hello ID«. V ponudbi pa je moč najti najsodobnejše rešitve, kot je recimo projicirni sistem s tehnologijo obogatene resničnosti, ki bistvene informacije v 3D-perspektivi projicira na vetrobransko steklo. ID.3 ima sicer serijske LED žaromete, ob doplačilu pa so na voljo še matrični, pri katerih se ob odklepu vozila preko sistema Keyless Access moduli luči zasukajo in pozdravijo voznika.

Tri baterije za ID.3

Volkswagnov »električar«, ki se ponaša z dokaj nizkim količnikom zračnega upora (0,27), bo na voljo s tremi različnimi neto kapacitetami baterij (45, 58 in 77 kWh), a sta na začetku na voljo le najmočnejši. Verzija ID.3 Pro Performance, za katero bo treba odšteti vsaj 36.782 EUR, ima baterijo s kapaciteto 58 kWh ter doseže do 426 km po kriterijih WLTP. Elektromotor razvije 150 kW (204 KM) in navor 310 Nm. Z njim avto od 0 do 100 km/h pospeši v 7,3 sekundah, povprečna poraba pa po kriterijih NEVC znaša od 15,4 do 14,5 kWh/100 km. ID.3 Pro S ima vgrajeno baterijo z neto kapaciteto 77 kWh, doseg znaša kar do 549 km (WLTP), moč elektromotorja pa je prav tako 150 kW (204 KM). Njegova osnovna cena je 40.530 EUR.

VW ID.3 02Ohišje litij-ionske baterije je izdelano iz aluminija in ima lahko in razširljivo predalčno konstrukcijo. Privito je na karoserijo kar povečuje njeno togost. V posameznih predalih so nameščeni baterijski moduli, v katerih je integriranih po 24 ploščatih celic s prožnim zunanjim ovojem. Celice so sicer razvili pri LG Power, sama baterija pa tehta med 382 in 503 kg (odvisno od verzije). Volkswagnova garancija na baterijo traja 8 let (oziroma 160.000 km), zamenjajo pa jo v tistem trenutku, ko pade kapaciteta pod 70 odstotkov.

Temperaturo celičnih modulov obenem uravnava talna plošča z integriranimi vodnimi kanali, ki je skupaj s kompresorjem klimatske naprave in električnim grelnikom priključena na hladilni krogotok. Toplotno upravljanje skrbi za to, da baterija v vseh situacijah lahko deluje v kar se da idealnem temperaturnem območju.

VW ID.3 07ID.3 je mogoče polniti z izmeničnim (AC) in enosmernim (DC) tokom ter je prilagojen za polnjenje na hitrih polnilnicah. Najzmogljivejša različica se lahko z močjo do 125 kW v samo 30 minutah napolni z dovolj elektrike za dobrih 350 kilometrov vožnje. S storitvami We Charge so uporabniki ID.3 vključeni v Volkswagnov polnilni ekosistem, ki ga lahko v Evropi uporabljajo na več kot 150.000 javnih polnilnih točkah.

Visokonapetostna baterija, nameščena v dnu vozila, obenem zagotavlja nizko težišče ter posledično dobre vozne lastnosti, elektromotor pa poganja zadnji kolesni par. Pri Volkswagnu so zanj razvili novo petvodilno zadnjo premo ter mu zadaj privoščili – zanimivo – cenovno ugodnejše bobnaste zavore.

Konkurenčna cena

Volkswagnov ID.3 zna vsekakor dodobra premešati štrene v razredu električnih avtomobilov, v katerem je bilo v prvih devetih mesecih letošnjega leta registriranih 1.130 primerkov. Eden od načinov so tudi dokaj konkurenčne cene, ki se v tem trenutku pričnejo pri 38.207 evrih, k čemur dodajo še 2.500 evrov popusta v primeru njihovega financiranja. V letu 2021 bo na voljo še verzija ID.3 Pure s 45 kWh baterijo (moč motorja 93 kW) z dokaj mikavno ceno 30.839 evrov. Omenjene cene so brez upoštevane državne subvencije.

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Tretja revolucija"


Ivan36
1 leto 7 dni nazaj

“Do leta 2029 naj bi trgom predstavili do 75 popolnoma električnih modelov in v tem časovnem obdobju prodali okoli 26 milijonov električnih vozil.!” in še reala! “Volkswagnov ID.3 zna vsekakor dodobra premešati štrene v razredu električnih avtomobilov, v katerem je bilo v prvih devetih mesecih letošnjega leta registriranih 1.130 primerkov. ” Eenim se že meša! Torej celih 309.523,80 vozil & mesec prodati, ne pa še izdelati vsak mesec v 7 letih?

pskoda
1 leto 7 dni nazaj

Če smo že pri vw.
Za +35k€ (z popustom) kolikor stane ta kanta raje vzamem novega golfa z dsg za 25k€ in imam +10k€ za bencin oz dizel. To je trenutno 10.000l goriva gratis oz veliko več kot 120.000km, da pridem do cene novega id3

wildbliw
1 leto 6 dni nazaj

Zelo hitro se pokuri za 10.000€ goriva. To je tak najbolj skriti požiralec sredstev, ki se ga niti ne zavedamo. Dolgo nazaj sem kupil Nissan Note. 15.500€ ma je stal. Gorivo, ki sem ga pokuril zanj 17.000€ (diesel). Zavarovanja in cestnine okoli 8.000€, redni servisi, polovica na fuš okoli 3.000€, gume nad 1.500€ in kozmetika okoli 1.000€. In za 2.000€ sem ga prodal. Torej skupno sem zmetal za ta avto 44.000€. Nabavna cena avta je bila le 1/3. Kaj šele, da bi bil slabih 3.000€ cenejši bencinar, ki bi pri istih kilometrih zan porabil 22.000€ goriva in ne tako dosti manj za servise.

Res pa je, da ne bo dolgo več elektrika zastonj!

wildbliw
1 leto 5 dni nazaj

Resnica boli, to se vidi.

Ivan36
1 leto 6 dni nazaj

“Dolgo nazaj sem kupil Nissan Note. 15.500€ ma je stal. Gorivo, ki sem ga pokuril zanj 17.000€ (diesel). ” Zato pa kupiš avto do 2000€, nov vreden 42.000€ in se za razliko do 15.000€ voziš poceni. Torej ni zastonj kosila!

wildbliw
1 leto 6 dni nazaj

Je res ceneje. Računati pa je treba še z gotovo kakimi 5.000€ izrednih servisov, ampak zato manjšimi stroški zavarovanja. Nekaj ceneje je, pa zato več negotovosti, na odstavnih pasovih porabljenega časa, …

Locher
1 leto 7 dni nazaj

Ko je govora o Tesli, se nihče ne spomni na ta vidik.

Firediver
1 leto 7 dni nazaj

Glede na izdatno širokoustenje o “P-H-EV only” ob izbruhu dieselgeta je bilo pričakovati cel plaz novih EV (ali vsaj hibridnih) modelov in konec razvoja dizla. Sedaj je evidentno, da so že pozabili, kaj so govorili…

Locher
1 leto 7 dni nazaj

Ob trenutni ceni naftnih derivatov verjetno ni pričakovati velikega premika. Če bi bil 1l na črpalki cca 2,5 EUR, bi bil omenjen “plaz” veliko realnejši.

Firediver
1 leto 7 dni nazaj

Že, že, ampak plaz so vehementno napovedovali in to brez ozira na ceno goriva! Sedaj pa ne vem, ali so hinavci ali imajo bipolarno motnjo (ali oboje)…

Locher
1 leto 7 dni nazaj

firediver, meni se ne zdi, da bi VW (koncern) karkoli preveč obljubljal. Celotno dogajanje okrog EV je verjetno prenapihnjeno in del igre, kako prepričati kupce.

Firediver
1 leto 6 dni nazaj

Ko je prišel dieselgate ven, so bili kot politi cucki in so marsikaj obljubili. Sedaj pa vidimo, kaj jim je uspelo uresničiti od takrat. Ampak za dosego obljubljenih zadev na časovnici bodo morali zelooo pospešiti!
Ali pa so se samo šalili, kajneda?

1 leto 7 dni nazaj

EV ne bo nikoli v praksi zaživela kot je to bil dizel ali bencin, zato ne bo revolucije. Več možnosti za to ima vodik, ki ga do praktične uporabe ne bo še dobrih 10-15 let. EV je zgolj za to, da znamke znižajo ogljični odtis, sicer jih čakajo milijardne kazni in ker je EV enostavno proizvesti..

xxl
1 leto 8 dni nazaj

Po mojem mnenju je za EV v Slo še prezgodaj. Pa še VW je.

 
Razširitev pogonske palete
Odraščanje v vseh pogledih