Predstavitve

Udobje osebnega avtomobila, a z veliko več prostora

Mercedes razred V, EQV, Marco Polo: slovenska predstavitev

Prenovljeni razred V na prvi pogled ni tako zelo drugačen, so ga pa pri proizvajalcu nadgradili v smislu vsebine in s tem še nekoliko bolj približali udobju, ki ga sicer potnikom nudijo osebni avtomobili.

Prostor in prestiž

Mercedes razred V (16)Na trgu je ob razredu V še nekaj potniških kombijev, ki svojim uporabnikom zagotavljajo obilo prostora za potnike in njihovo prtljago. Razlike med njimi se začnejo kazati, ko kupec nima posebnih finančnih omejitev in lahko za potnike izbira najbolj prestižne dodatke, kar jih ima znamka v ponudbi. Razred V ali električni EQV sta seveda lahko tudi običajna družinska kombija, so pa verjetno precej bolj pogoste situacije, ko tovrsten razkošen potovalnik služi (tudi) za posel.

Trend se nadaljuje

Že vsaj kakšno desetletje se proizvajalci trudijo potnikom kombijev, ki so izvirno pravzaprav dostavniki, pričarati vzdušje in udobje osebnih avtomobilov. Če je pred tem njihov videz, izbor materialov, sodobnih pripomočkov in potovalnega udobja bistveno zaostajal, se je to v zadnjih generacijah dodobra spremenilo.

Mercedes razred V (4)Tudi družina kombijev in potovalnikov pod okriljem Mercedesa je bila deležna novih posodobitev predvsem v tej smeri. Zunanja podoba razreda V ima nekaj novih barvnih odtenkov in platišč, pa stoječo namestitev zvezde s paketom opreme Exclusive. Nekaj sprememb je tudi na področju osvetlitve, prva opaznejša je prednji trak LED ob robu maske, druga pa napredni žarometi Multibeam s po 84 individualno krmiljenimi LED-diodami. Zadek se bistveno razlikuje z ali brez paketa Style Plus, ki prinaša drugačno podobo uči, pa tudi praktično ločeno odpiranje stekla prtljažnih vrat.

Tako razred V s klasično pogonsko paleto kot tudi električni EQV sta na voljo z več paketnimi linijami in različnimi dolžinami (razred V ima tri, EQV pa dve) ter nudita prostor za prevoz največ osem potnikov. Je pa lahko v notranjosti precej drugačno vzdušje glede na izbrano namestitev sedenja, ki segajo od udobnih sedežnih klopi do luksuznih posamičnih sedežev druge vrste za več kot pet evrskih tisočakov (po sedežu). Ni odveč niti podatek, da so drsna vrata na levem in desnem boku vključena serijsko, je pa treba doplačati za njihov električni pomik (razen s paketom Exclusive).

Sodobna vozniška izkušnja

Mercedes razred V (8)Največjo spremembo v voznikovem delovnem okolju prinaša kombinacija dveh 12,3-palčnih zaslonov, kjer prvi skrbi za prikazovanje najpomembnejših potovalnih informacij in podatkov o vozilu, drugi pa je nameščen sredinsko in služi za interakcijo s sistemom MBUX. V slednjem si lahko uporabniki ustvarijo do sedem osebnih profilov s številnimi nastavitvami, ki jim olajšajo in popestrijo vožnjo. Dopolnjen in izboljšan je nabor vozniških pomagal, kjer jih je kar nekaj že del serijske opreme vozil. Korak naprej pa so razvojniki storili tudi na področju povezljivosti, za EQV pa je seveda na voljo tudi digitalna storitev Mercedes me Charge.

MBUXV bivalnem potovalniku Marco Polo je pomemben del funkcij MBUX vezan na nastavitve in informacije o njegovih specifičnih funkcijah, kot so dodatna razsvetljava, klimatizacija, hlajenje in voda, do njih pa se lahko dostopa tudi oddaljeno preko aplikacije. Marco Polo je seveda posebno poglavje, namenjeno premožnim popotnikom, kjer je možnosti prilagoditev toliko, da bi zanj potrebovali posebno predstavitev, če ne kar praktične demonstracije.

Enaka pogonska paleta

Razred V ohranja znano ponudbo pogonskih sklopov, v kateri so V 220 d s 120 kW, V 250 d s 140 kW, V 300 d s 174 kW (vsi tudi kot 4MATIC) in V 300 s 170 kW moči in zadnjim pogonom. Električni EQV je na voljo v izvedenkah 250 (sprednji pogon) s 150 kW in baterijo 60 kWh ali EQV 300 (sprednji pogon) s 150 kW moči in baterijo 90 kWh. Polnjenje z izmeničnim tokom je navzgor omejeno na 11 kW, hitro polnjenje z enosmernim tokom pa na 110 kW.

Cene za novi razred V se pričenjajo pri 58.926 evrih (povezava na cenik), za EQV ali – če ste med srečneži – Marco Polo pa predlagam odhod do bližnjega salona znamke.

Besedilo in foto: Urška Mihelič Radolović. Slika: Mercedes.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Udobje osebnega avtomobila, a z veliko več prostora"


chad
1 mesec 12 dni nazaj

Še suv se ne pelje pol tako dobro kot limuzina, kaj šele kombiji, sploh ko bočni veter potegne

 
Električni dostavniki za uvod
Model za preboj