Predstavitve

Model za preboj

Lexus LBX: slovenska predstavitev

LBX je hkrati najnovejši in najmanjši član modelne palete prestižne japonske znamke Lexus. Sama ga vidim kot dober prikaz tega, kako lahko avtomobil manjših dimenzij in s temu prilagojeno ceno uporabniku odpre vrata v svet izbranih materialov in sodobnih tehničnih rešitev. Na to računajo tudi pri znamki, saj upajo, da bo za marsikoga LBX uvodni stik z Lexusi.

Bolj sproščen in igriv

Lexus LBX hibrid hybrid-5
Samozavesten nastop, a z veliko manj ostrih linij in resnosti, ki sta sicer značilni za večje Lexusove modele.

Pri nekoliko večjem modelu UX so se Lexusovi oblikovalci zelo trudili, da bi bil že od daleč prepoznaven po ostrih linijah in tipični vretenasti maski. Za LBX pa se zdi, kot da je nastal po kakšnem podaljšanem vikendu, ko so lepo spočiti sedli za mizo in po nekaj urah usklajevanja sklenili, da res ni potrebe po tako zelo strogem pristopu. Masko so v maniri sodobnih kuharskih mojstrov “razstavili”, da je sicer še vedno prepoznavna, a hkrati samosvoja, v svetlobnem podpisu dnevnih luči pa so kljukico pobalinsko obrnili navzdol. LBX na videz deluje bolj prijazno, celo nekoliko zaobljeno, kar mu zagotovo ne bo škodilo pri nagovarjanju kupcev. Hkrati na račun poudarjenih vodoravnih linij in širših bokov daje vedeti, da je prostoren in stabilen.

Ni preznačkan Yaris Cross

Kljub temu, da nastajata na enaki arhitekturi (TNGA-B) in sta opremljena s 5. generacijo hibridnega sklopa, pri znamki vztrajno ponavljajo, da sta si LBX in Toyotin Yaris Cross še kako različna. Najpomembnejši razlog za to je dejstvo, da so pri Lexusu zavezani svojim kupcem tudi v najmanjšem modelu ponuditi enako značilno izjemno vozno izkušnjo v premišljeno izbranem in vrhunsko izdelanem okolju. Pod črto torej uporabniki ne smejo biti v položaju, ko iščejo razlike med obema modeloma z različnima cenama, ampak mora biti odmik dovolj velik.

Lexus LBX hibrid hybrid-15
Sodobno digitalno okolje za uporabnika ni preveč naporno. Materiali so izbrani in lepo obdelani, z nekaj volje pa bo k nam zašla tudi kakšna dvobarvna različica v rjavi ali bež.

Po prvih prevoženih kilometrih mislim, da je. Če pustimo dejstvo, da sta si že na videz različna in deluje v notranjosti LBX prostorneje na račun nekoliko daljše medosne razdalje in povečane širine, človek za volanom takoj dobi občutek kakovosti materialov in njihove obdelave. Na tem mestu lahko še zapišem, kar sem povedala tudi predstavnikom znamke – želela bi si, da bi dvobarvne notranjosti (kombinacije z rjavo ali bež) našle pot s fotografij v salone, saj jih sicer ne bodo odkrili niti kupci, kar bi bila velika škoda. Morda se komu zdijo svetle barve notranjosti za vzdrževanje zahtevnejše, pa jim lahko le odgovorim, da je avtomobil v osnovi umazan ali čist v katerikoli barvi notranjosti, hkrati pa je ponudba namenskih čistil in izvajalcev t.i. detailinga čedalje večja.

Nižja sredinska namestitev 9,8-palčnega zaslona sistema Lexus Link Connect se mi zdi posrečena rešitev, saj je s tem še nekoliko manj moteč. Razvojniki so ohranili nekaj pomembnejših fizičnih stikal in vrtljiv gumb za prilagajanje glasnosti avdio sistema. Pred voznikom je v osnovi nameščen 8-palčni digitalni zaslon merilnikov, ki se s paketom Tech poveča na 12,3 palcev. Verjetno je na tem mestu odveč naštevati seznam funkcij povezljivosti in vozniških pomagal, saj na tem področju LBX sledi sodobnim trendom. Bodo pa avdiofili morda zadovoljni z informacijo, da je tudi v najmanjšem Lexusovem modelu za doplačilo na voljo sistem Mark Levinson (del paketa Advanced).


LBX v številkah – dolžina: 4.190 mm, širina: 1.825 mm, višina: 1.560 mm, medosna razdalja: 2.580 mm, odmik od tal: 170 mm, prostornina prtljažnika: 332-994 l (255 l z E-Four).


Lexus LBX hibrid hybrid-22
Mesto je idealno okolje za LBX. Kompaktne zunanje mere in okretnost so dobre tudi za samozavest voznika, umirjenost hibridne vožnje pa zmanjšuje porabo in stres.

LBX je v vožnji lahko izrazito umirjen ali pa igriv in odziven. Za vse to gre zahvala optimizaciji hibridnega pogona, ki ima v primerjavi z Yarisom nekoliko večjo sistemsko moč (100 kW/136 KM, bencinski 1,5-litrski trivaljnik 67 kW, elektromotor 69 kW), drugačno sestavo baterijskega sklopa (kompaktnejša bipolarna NiMH baterija s 168 celicami sistemske napetosti 280 V in kapaciteto 1 kWh) ter optimiziran menjalnik in nadzorno enoto sistema. Je zvočno udobnejši (predvsem na račun izdatnejše rabe izolativnih materialov in dodane izravnalne gredi na motorju) ter dinamično navdahnjen zaradi bolj toge karoserije in prilagojenega vzmetenja. Opcijsko bo za doplačilo dva tisoč evrov na voljo tudi s štirikolesnim pogonom E-Four z dodatnim elektromotorjem (4,7 kW) na zadnji osi.

Generator prodaje

Lexus LBX (1)
Od začetka prodaje so pri zastopniku podpisali že več kot 40 pogodb.

S prodajo modela LBX so pri zastopniku že pričeli in zanimanje zanj je precejšnje. Zato so razumljive njihove ambicije, da bi s približno polovičnim deležem celotne prodaje lahko postal v letu ali dveh glavni generator znamke na slovenskem trgu, pa seveda tudi drugje. Da bo Lexusova izkušnja ostala čim boljša tudi v trajanju življenjske dobe vozila, so uradno servisno mrežo razširili z dobro znanim izolskim Avto Centrom Jereb.

Cene za novi LBX se pričenjajo pri 30.900 evrih za vstopni paket opreme, z upoštevanim bonom za financiranje in popustom pa pri 29.900 – več podrobnosti najdete v priloženem ceniku. V uvodnem obdobju prodaje, ki zaenkrat še ni časovno omejeno, pa vam bodo prodajni svetovalci brezplačno dodali še paket Tech v vrednosti 1.250 evrov.

Besedilo: Urška Mihelič Radolović. Foto: Gašper Pirman, Urška Mihelič Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Model za preboj"


whitee
30 dni 16 ur nazaj

Nekak se ne morem znebit občutka, da je zunaj in znotraj mešanica že vseh aktualnih predstavnikov. Za premijsko znamko bi tudi pričakoval recimo pokrit “cup holder”.
Se pa strinjam glede barv notranjosti. Tudi kakšna modra ali zelena v pravih odtenkih zna biti izredno lepa.

xxl
30 dni 22 ur nazaj

Na Štajerskem pa ne bo servisa? Ne bom sodil, ker ga najprej moram videt in preizkusit. Bi me pa takšen, kot bi mi zadoščal, stal čez 34 000 €. Hm.

 
Udobje osebnega avtomobila, a z veliko več prostora
Odraža moč