Reportaže

Ko potnikom lahko pokažeš, kako cenjeni so

Mercedes-Benz razred V

Na trgu je kar nekaj vozil, s katerimi se lahko vozi do osem potnikov. Se pa seznam drastično skrajša, če jim želimo zagotoviti udobje, ki presega običajna pričakovanja.

Hobi, ki je prerasel v službo

Tadeja in Miha se dobro zavedata, kako zahtevno je zasnovati posel, ki je hkrati ravno prav velik in po drugi strani drzen, inovativen in stabilen, da z njim napolnita družinski proračun ter uspeta tkati in negovati vezi v družini z dvema najstnikoma. Podjetniška ideja o izposoji koles in vodenju kolesarskih tur je nastala, kot jih kar nekaj – iz osebnega navdušenja.

DSC_1921Miha je bil v mladosti aktiven hokejist, pa ga je poškodba kolena prisilila v predčasen zaključek športne kariere. Kolesarjenje je bilo v začetku del njegovega okrevanja, a je hitro preraslo okvirje nečesa, kar pri zdravi pameti še lahko štejemo kot rekreacijo. Tako časovno kot stroškovno, saj je precej pred kolesarsko manijo, ki je v zadnjih letih zajela Slovenijo, pogledoval po znamkah in modelih koles, ki so se nam ostalim zdele ekstravagantne. Nenazadnje je bilo kolesarjenje tudi nekaj, kar ga je trdno povezalo s Tadejo. Simboličen kolesarski vzpon na Vršič na njun poročni dan je napovedoval prihodnost, čeprav se takrat verjetno tega še sama nista zavedala.

Osredotočeni na gosta

Med nami je najbrž kar nekaj sanjačev, ki sicer hodimo v službo, a hkrati razmišljamo o stvareh, ki bi jih res kdaj radi počeli v življenju – tudi za preživljanje, ne le za hobi. Le redki pa ideje, ki s časom rastejo in zorijo, tudi izvedejo.

DSC_2253Organizacija in izvedba kolesarskih tur ter izposoja koles samo po sebi ne zveni kot posebej inovativen posel. Dokler mu ne dodaš prave vsebine: izkušenih ljudi, dobro načrtovanih poti – seveda primernih sposobnosti udeležencev – in nabora kvalitetnih koles, od prestižnih specialk do električnih gorskih koles. Precej podobno je s potniškimi dostavniki: zunanja podoba je v vsakem primeru precej škatlasta, oblikovanje pa očem bolj ali manj všečno in prepoznavno. Prava vrednost za uporabnika se pokaže šele v notranjosti.


Razred V se na tem področju izkaže tako s prilagodljivostjo kot tudi s širino nabora dodatkov, saj je lahko v notranjosti racionalno praktičen ali pa izjemno razkošen eleganten velikoprostorec. V drugi in tretji sedežni vrsti je mogoče kombinirati posamezne sedeže in klopi z dvema ali tremi sedeži; če uporabnik izbere dve trisedežne klopi, je dovolj prostora za osem potnikov. Druga skrajnost je izbira enega ali dveh luksuznih usnjenih sedežev v drugi potniški vrsti pri daljših dveh izvedenkah. Za udobje potnikov v tem primeru poskrbijo dodatna masažna funkcija, podpora za noge, klimatizacija, namestitev sedeža v vodoravni položaj ter  vgrajena odlagališča in držala za pijačo. Vse naštete prilagoditve potnik enostavno in intuitivno upravlja preko namenske površine,  ki je vgrajena v naslonu za roko.


Kljub temu, da so proizvajalci potniške dostavnike v zadnjem desetletju sistematično približevali osebnim avtomobilom, med njimi še vedno obstajajo precejšnje razlike. Seveda so večinoma, že zaradi obvladovanja poslovnih stroškov svojih strank, zadržali najbolj robustne in skopo opremljene izvedenke. Prave razlike med znamkami pa se pokažejo v vrhu ponudbe, kjer se izbor opreme osredotoči na potnike in njihovo doživljanje udobja vožnje.

DSC_1774Za prijetno in nenaporno vožnjo je zaslužno kar nekaj dejavnikov. Najprej takšni, ki so potnikom vidni oziroma zaznavni že ob prvem stiku: električno pomična drsna bočna vrata, velike steklene površine z možnostjo odpiranja in zatemnitvijo, kvalitetni in natančno obdelani materiali, izbrani oblikovalski dodatki, enostavnost dostopa do sedežev in možnosti njihovih nastavitev oziroma prilagoditev. Potem so tu drugi, na primer učinkovitost in enostavnost nastavitve sistema prezračevanja, izvedba dodatnega ogrevanja, rešitve za boljšo komunikacijo med potniki ter nenazadnje kvaliteta zvočnega sistema. Za konec pridejo tisti skriti, o katerih potnik ne razmišlja dosti, bo pa, predvsem po dolgi vožnji, čutil njihove rezultate – sem na primer sodijo optimizirane nastavitve podvozja.


Med opcijami, ki potnikom lahko bistveno polepšajo predvsem daljše vožnje z razredom V, so prilagodljivo podvozje, panoramska streha, klimatizacija sedežev, paket za ležišča in paket za mizo, samodejna večpodročna klimatizacija, dodatno gretje, zvočni sistem Burmester in sredinska konzola s hladilnim predalom.


Še premalo prostora?

DSC_2235Ko je primerno poskrbljeno za potnike, je čas za razmišljanje o njihovi prtljagi. Za enostaven dostop do prtljažnega prostora je skoraj nepogrešljiv sistem električnega upravljanja vrat prtljažnega prostora. Včasih pa prostora v vozilu enostavno ni dovolj in takrat se uporabniki ozirajo po uporabnih dodatkih. Včasih zadoščajo že strešne letve in osnovni nosilci, na katere pritrdimo strešne kovčke ali nosilce za kolesa. A je po drugi strani dvigovanje in nameščanje predmetov na streho vozila za marsikoga lahko prehud zalogaj. Hkrati vozniki morda zaradi predmetov na strehi ne želijo prilagajati hitrosti vožnje in izbranih poti – oznake za najvišjo dovoljeno višino namreč postanejo v takem primeru bistveno bolj pomembne kot sicer.

V tem primeru večino potreb reši namestitev vlečne kljuke, ki je osnova za namestitev prtljažnika za prevoz tovora za vozilom. Za samozavestnejše voznike in večje potrebe po dodatnem prostoru pa kljuka omogoča vleko prikolice – tovorne ali počitniške, če ste bolj potepuške narave.

DSC_1947Za podjetnike, kot sta Tadeja in Miha, pride v poštev pravzaprav vse od naštetega, saj se prilagajata potrebam gostujoče skupine. Če vodita ekipo dveh ali treh, lahko relativno enostavno odstranita nepotrebne sedeže ali klop ter sprostita prostor za kolesa, ki jih je v notranjosti seveda potrebno primerno pritrditi – za takšen namen so proizvajalci kolesarske opreme že našli domiselne rešitve. Ko sta na poti z večjo skupino, pa je edina rešitev za varen prevoz tovorna prikolica.


Razred V, Vito, Viano … če je med bralci kdo, ki ga včasih zmede poimenovanje različnih dostavniških modelov Mercedes-Benz, še kratek pogled v zgodovino. Pri nemškem proizvajalcu iz Stuttgarta so razred V, ki je danes vmesni člen med manjšim Citanom oz. potniškim razredom T in večjim Sprinterjem, začeli proizvajati leta 1996. Že v prvi generaciji je robustnejša delovna različica dobila ime Vito, medtem ko je izključno potniška, bolj izbrano opremljena na začetku nosila ime razred V. V drugi generaciji (od 2003) so ji tržniki nadeli ime Viano, a se to ni obdržalo v tretji generaciji, ki jo izdelujejo od leta 2014. Aktualna različica je bila posodobljena v letu 2019, nekoliko kasneje pa so pri znamki trgu predstavili še osveženi potovalnik Marco Polo.


Priprave, prilagojene zahtevnosti

Kolesarji smo različnih sort. Takšni, ki v šolo ali službo poganjajo pedale vsak delavnik, pa morda za konec tedna niti ne sedejo na kolo. Pa rekreativci, ki jim kolesarjenje predstavlja občasno ali redno sprostitev po sedenju za računalnikom in vožnji z avtomobilom ter ventil, preko katerega sproščajo napetost in hkrati ob ohranjaju telesne kondicije. Tam nekje vmes, preden pridemo do profesionalnih kolesarjev, je še ena zanimiva skupina. To so vsi, ki so po duši tekmovalni in jim to prinaša neprimerljivo zadovoljstvo. Slednji neprestano tekmujejo, najprej s sabo, potem pa še z vsemi, ki v njihovih očeh predstavljajo izziv.

DSC_1821Umetnost je najti pravi odgovor za vsake potrebe. Za občasne kolesarje in raziskovalce sta Tadeja in Miha na Bledu organizirala ponudbo najema, pa tudi vodenih izletov na cestnih in gorskih, pretežno električno podprtih kolesih. S slednjimi pravzaprav ne morete zgrešiti, saj postanejo vzponi mala malica, človek pa se lahko, namesto na odštevanje potiskov do vrha vsakega klanca, osredotoči na opazovanje lepot Slovenije. Če okolico gorenjskega bisera že dobro poznate, pa si lahko izlet popestrite z igro reševanja zanimivih ugank na prostem.

Precej bolj zahteven podvig pa je organizacija ture za zagrizene tekmovalne kolesarje. Začne se že dolgo pred dejanskim izzivom, saj si morajo vsi pridobiti primerno formo, s katero bodo kos vožnji na ravni profesionalnih dirk po Sloveniji in v tujini. Večmesečno spremljanje rezultatov samostojnih treningov ter premagovanje mejnikov, ki jih določa profesionalni osebni trener, je le nekaj od kamenčkov v mozaiku končnega zadovoljstva udeležencev.

DSC_2114Tovrstne projekte, ki so hkrati konkreten finančni zalogaj, je nemogoče izpeljati brez zanesljivega sopotnika na štirih kolesih. V dneh na poti mora namreč prav velikoprostorec, kakršen je Mercedesov razred V, skrbeti za podporo vodnikov in udeležencev. Vsak dan se z njim pripeljejo na izhodišče dnevne etape, ob tem poskrbi za prevoz koles in druge opreme. Spremlja in ščiti jih na vsaki vožnji, saj se na cesti lahko hitro zgodi kaj nepredvidljivega. Ob zaključku pa z vsem udobjem, kar ga premore, sprejme vase goste, ki kljub utrujenosti s širokim nasmehom obujajo vtise s poti.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Ko potnikom lahko pokažeš, kako cenjeni so"


meganer
3 meseci 11 ur nazaj

Jaz bi ga takoj za Multivanom mel.
To je avto multipraktik (razen športnik)
Samo cena je pa problem 🙁

Firediver
3 meseci 23 ur nazaj

Po zapisanem sodeč in po občutku za (neobjevljeno) ceno predvidevam, da bo to vozilo namenjeno bolj za bogove kot pa za rajcanje potnikov. Je pa res, da luksuza ni nikoli dovolj.
Mi pa ne gre skupaj prevoz kolesarjev in koles v istem vozilu. Če je kolesar ljubiteljski, si takega kombija ne bo omislil, če je profi, pa bo potoval v kakšni (še bolj) udobni limuzini, kolesa pa bo podporna ekipa transportirala v običajnem furgonu za njim.

 
Ko zmagajo čustva: kako sem kupil skoraj 100 let star motor
Z električno Opel Corso med ljubljanskimi prostovoljkami