Predstavitve

Vse boljši

Seat Leon: slovenska predstavitev

Seat, ki letos praznuje sedem desetletij obstoja, ima za sabo najbolj uspešno leto v svoji zgodovini. Glede na to, da bo letošnje leto zaradi izrednih razmer prineslo nižje absolutne prodajne številke, je vstop Leona na trg še toliko bolj pomemben, saj spada med njihove prodajne stebre

Končno!

Seat Leon (10)Takšen vzklik se je najbrž zaslišal iz Seatovih pisarn, saj je španska prodajna uspešnica s prihodom na trg že nekoliko zamujala. No, zdaj je tu in pri slovenskem zastopniku znamke pravijo, da so veseli, da ga imajo. Aktualna generacija je od leta 1998 že četrta po vrsti, za novi Leon pa trdijo, da je eden najbolj elegantnih in inovativnih v segmentu ter simbol evolucije znamke.

Na zunaj deluje novi Leon bolj odločno, pokončna maska in prepoznavni vitki žarometi v tehniki LED odražajo drznost prednjega dela, zadek pa bo najbolj prepoznaven po združeni liniji osvetlitve (Coast to Coast), ki poudarja stabilnost vozila, in novem stiliziranem napisu imena. Pogled s strani kaže prerazporeditev razmerij, ki jih omogoča platforma MQB Evo in zaradi katerih je v primerjavi s prejšnjo generacijo opazno daljši.


Leon v številkah – dolžina: 4.386 mm (Sportstourer 4.642 mm), širina: 1.800 mm, višina: 1.456 mm (Sportstourer 1.448 mm), medosna razdalja: 2.686 mm, osnovna prostornina prtljažnika: 380 litrov (Sportstourer 620 litrov).


Seat Leon (27)Notranjost naj bi odražala minimalizem in prefinjenost; osrednji element poudarjeno široke armaturne plošče z naprednimi elementi ambientalne osvetlitve je zaslon infozabavnega sistema, ki sledi trendom z minimalnim številom stikal ter odzivanjem na geste in glasovno upravljanje. V osnovi meri 8,25 palcev, opcijsko pa je na voljo z diagonalo 10 palcev in navigacijo. Pred voznikom so lahko klasični merilniki z manjšim zaslonom potovalnega računalnika, opremi Xcellence in FR pa imata vključen digitalni kokpit. Modeli z avtomatskim menjalnikom DSG so, enako kot pri koncernskih sorodnikih, opremljeni s tehnologijo elektronskega prestavljanja (Shift by Wire), zato je primerno spremenjen tudi izbirni element.

Med dodatke, ki v Leonu povečujejo udobje potnikov, med drugim spadajo tripodročna klimatska naprava, sistem povezljivosti Full Link, enota OCU (Online Connecitvity Unit) z vgrajeno SIM-kartico, funkcionalnosti aplikacije Seat Connect ter električna prtljažna vrata z virtualnim pedalom pri karavanu.

Naslednje poglavje Leon odpira tudi na področju naprednih vozniških pomagal, kjer so na seznamu opcij na primer prediktivni tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje ACC, asistenca za vožnjo Travel Assist (na voljo od jeseni 2020), opozarjanje na vozila v mrtvem kotu Side Assist, asistenca za stranski promet zadaj Exit Assist in opozorilo pri izstopu iz vozila Exit Warning.

Jeseni še priključni hibrid

Široka pogonska paleta je pri nas zaenkrat sicer nekoliko okrnjena, a v polni zasedbi vključuje dvolitrske dizelske agregate TDI, bencinske agregate TSI, bencinske agregate eTSI s tehnologijo blagega hibrida in različico s pogonom na zemeljski plin TGI. Še v letošnjem letu naj bi jo dopolnil priključno-hibridni Leon e-Hybrid sistemske moči 150 kW/204 KM, ki ob 1,4-litrskem bencinskem motorju TSI (110 kW) vključuje še elektromotor 85 kW, litij-ionsko baterijo s kapaciteto 13 kWh ter je opremljen s 6-stopenjskim menjalnikom DSG. Po preliminarnih podatkih naj bi brez lokalnih emisij z enim polnjenjem prevozil do 60 km, za kar bi na običajni domači vtičnici potreboval 6 ur, na domači stenski polnilnici pa 3 ure.

motorna paletaNovi Leon, ki bo v prilagojeni obliki na trgu prisoten tudi v paleti športnih modelov Cupra, je slovenskim kupcem na voljo v petvratni izvedenki po cenah od 16.499 evrov dalje, kot karavanski Sportstourer pa od 17.599 evrov dalje. Za ugodnejšo finančno konstrukcijo so pri znamki pripravili financiranje za en odstotek maloprodajne cene na mesec ali prihranek na izbranih avtomobilih (Sebon), a naj vam o tem raje več povejo v prodajnih salonih. Za intenzivne priprave sta priložena cenika kombilimuzin in karavanov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Vse boljši"


RedBaron
10 dni 20 ur nazaj

Kaj se dogaja z VAG-om? Včasih res všečne in ergonomsko odlične interierje so zamenjala tale in podobna skropucala ☹

Pa krivuljnike so jim tudi zmetali v smeti…

Locher
10 dni 4 ur nazaj

Za Golfa 8 ti povem, da se mi zdi ergonomija izvrstna. Tako sem se ga navadil, da razmišljam, da bi zamenjal. Ljudje po forumih so sicer skeptični, prav tako spletni vplivneži.

mavrica
25 dni 1 ura nazaj

ali je kaj razlike v podvozju (zadnja prema) med temi avtomobili z 2.0 tdi motorjem (mislim med leon, a3, golf, octavia)?

24 dni 1 ura nazaj

Imaš Corollo, ki ima to že standardno 🙂 just sayin

Tattoo-
25 dni 57 minute nazaj

A3 in Golf imata pri 150 KM zadaj multilink, medtem ko imata Leon in Octavia pri (vključno) 150 KM zadaj poltogo premo.

mavrica
24 dni 16 ur nazaj

hvala!

25 dni 23 ur nazaj

Pred leti sem razmišljal o tej novi Seat Ibizi…sem srečen da sem se zadržal. Predraga za kar je bila, upam in želim pa si da bi Leon ponujal čimveč za svojo ceno.

chad
26 dni 1 ura nazaj

Korekten avto za ljudi, ki sledijo danim navodilom

Firediver
24 dni 23 ur nazaj

Za vse ostale je na voljo bicikel in petkov popoldanski termin kroženja pred parlamentom.

Blinder
26 dni 14 ur nazaj

2.0 115 doseze najvecjo moc ze pri 2750 rpm, in jo obdrzi do 4250 rpm. Prej so najnizje dosegli maksimalno moc 1.9 jtd 80 km in hyundai i30 1.6, 90 km (oba pri 3000 rpm).

 
Korenite spremembe