Predstavitve

Korenite spremembe

Ford Kuga: slovenska predstavitev

Lansko pomlad je Ford razkril tretjo generacijo Kuge, ki ob atraktivni podobi na trg vstopa s pestro paleto elektrificiranih pogonskih sklopov.

Od zasnove naprej

Ford Kuga (12)Da je nova Kuga lahko dodobra različna od predhodnice, izhaja že iz njene zasnove. Enako kot Focus namreč nastaja na Fordovi prilagodljivi globalni platformi C2. Že na prvi pogled je videti, da njeni oblikovalci niso bili imuni na moderno nižanje strešne linije, ki zaznamuje številne avtomobilske modele. V primerjavi s predhodnico je tako malenkostno nižja (-6 mm), ob večji skupni dolžini (+89 mm) in širini (+44 mm) pa z novo postavljenimi razmerji deluje tudi nekoliko bolj dinamično. Končna zunanja podoba Kuge je precej odvisna od izbranega paketa opreme (Trend, Titanium, ST-Line in Vignale).


Kuga v številkah – dolžina: 4.614-4.629 mm (odvisno od paketa opreme), širina: 1.883 mm, višina: 1.666-1.680 mm (odvisno od paketa opreme), medosna razdalja: 2.710 mm, prostornina prtljažnika: 475/645-1.534 litrov (min. prostornina prtljažnika je določena s pomikom druge sedežene klopi povsem naprej oz. nazaj, številke veljajo za vse razen PHEV, ki ima v osnovni postavitvi 64 litrov manj prljažnega prostora).


Del podaljšanja se je prenesel tudi na medosno razdaljo (+20 mm), kar potnikom prinaša več prostora. Dodatno je mogoče trenutnim potrebam prilagajati položaj potniške klopi, ki je vzdolžno pomična do 150 mm. Dobrodošla novost je še opcijsko ogrevanje zadnjih sedežev (del zimskega paketa).

Obdobje zaslonov

Ford Kuga (20)Digitalizacija je dodobra zaznamovala tudi notranjost Kuge, a ne povsod enako. V osnovni opremi je tako pred voznikom med merilniki nameščen 4,2-palčni enobarvni zaslon za prikaz potovalnih podatkov, sredinsko pa 8-palčni barvni zaslon na dotik sistema Sync3. Šele opremi ST-Line in Vignale serijsko uvajata barvni digitalni zaslon potovalnega računalnika z diagonalo 12,3 palcev, za katerega so pri znamki povedali, da v panogi uvaja prosto oblikovanje (free-form), kar omogoča zaobljene zgornje robove.

Bolj kot to bo za nekatere uporabnike zanimiva možnost komunikacije z vozilom FordPass Connect preko vgrajenega modema, ki je brezplačna prvih pet let od nakupa. Aplikacija FordPass v slovenskem jeziku omogoča dostop so zanimivih funkcionalnosti (iskalnik vozila, stanje goriva, tlaka v pnevmatikah, iztrošenost olja, zaklepanje/odklepanje na daljavo …), ki so za voznike priključno-hibridne Kuge razširjene s koristnimi dodatki s področja upravljanja energije.

Za udobje v vožnji in večjo varnost potnikov je na voljo obširen sklop vozniških pomagal, kjer so serijsko med drugim vključeni tempomat z inteligentnim omejevalnikom hitrosti, sistem za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in kolesarjev (s kamero) ter pomoč pri vzdrževanju smeri z opozarjanjem na nenamerno menjavo. Razširitev asistenčnih sistemov ni del bogatejših opremskih različic, temveč je povezana z nakupom opcijskega paketa za pomoč vozniku.

Elektrifikacija

Ford Kuga (1)Intenzivnost, s katero avtomobilski proizvajalci v pogonske sklope vključujejo elektrifikacijo v različnem obsegu, je povsem razumljiva in v neposredni povezavi s strožjimi emisijskimi omejitvami (beri: kaznimi). Po drugi strani se zdi, da je tema elektrifikacije na seznamu pogovorov najbrž enako pogosto kot v časih Leninove Rusije, le da je v tistem obdobju elektrika dosegla večje število uporabnikov in jim precej bolj izdatno spremenila življenjske razmere.

Kakorkoli že, ob klasičnih pogonskih sklopih na osnovi 1,5-litrskega bencinskega agregata EcoBoost in dizelskih 1,5-litrskega oz. 2,0-litrskega EcoBlue, bosta paleto Kuge v začetku prodaje razširila 2,0-litrski dizelski agregat z dodatkom tehnologije blagega hibrida (mHEV) in priključni hibrid (PHEV). Kasneje v letu pričakujemo še  povsem hibridni pogonski sklop, ki združuje 2,5-litrski štirivaljni bencinski motor z Atkinsonovim ciklom, elektromotor, generator, litij-ionsko akumulatorsko baterijo in samodejni menjalnik s porazdelitvijo moči.


Kuga PHEV združuje 2,5-litrski štirivaljni bencinski motor z Atkinsonovim ciklom, elektromotor, generator in litij-ionsko akumulatorsko baterijo 14,4 kWh za sistemsko moč 165 kW (225 KM). Izključno na elektriko naj bi prevozila do 56 km (WLTP). Polnjenje baterije poteka prek priključka v sprednjem blatniku, samodejno pa se polni tudi med vožnjo s tehnologijo regenerativnega polnjenja. Standardo polnjenje preko električne vtičnice predvideva 6 ur (ob 2,7 kW), hitro preko domače zidne ali javne polnilnice pa 3,5 ure (ob 3,7 kW) za doseganje popolnega stanja. Voznik ima do najnižje stopnje napolnjenosti možnost izbire, kdaj bo porabljal elektriko – na voljo so načini EV Auto (samodejno), EV Now (zdaj), EV Later (pozneje) in EV Charge (polnjenje).


V novi Kugi imajo vozniki možnost prilagajanja odzivnosti stopalke za plin, ‘obtežitve’ volana in nadzora zdrsa ter točk prestavljanja (pri modelih s samodejnim menjalnikom) z izbiro voznega načina med Normal, Sport, Eco, Slippery (spolzko) ter Deep Snow/Sand.

Nova Kuga je na slovenskem trgu na voljo po cenah od 28.280 evrov dalje. Ob tem so pri zastopniku vsem kupcem namenili tri evrske tisočake akcijskega popusta, še nekaj pa lahko prihranijo z odločitvijo za financiranje nakupa. Več podrobnosti o cenah in opremljenosti najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Korenite spremembe"


legendarac
25 dni 18 ur nazaj

Bravo Ford da so ohranili okrogle gumbe na radiju in pri klimatski napravi, ne pa da je vse na dotik.

26 dni 14 ur nazaj

Trenutni fordov zunanji dizajn mi je top, notranjost je pa s tem štrlečim zaslonom za kozlat.

Bucko99
23 dni 11 ur nazaj

Verjetno ga je tako lažje zamenjat v primeru okvare, ali čez 3 leta ko bo zastarel…

Locher
26 dni 17 ur nazaj

Po slikah sodeč zunaj zelo všečen avto, znotraj malo manj.

frgo
26 dni 21 ur nazaj

ime bi lahko posodobili v kovid

wildbliw
20 dni 2 ur nazaj

Toyota je nekoč imela Corono.

Skyen
27 dni 1 ura nazaj

Zadnje luči bi morale biti ali “blacked out” ali pa polno rdeče, te mi zgledajo kot neke aftermarket..

RedBaron
23 dni 5 ur nazaj

Verjetno so to pustili za facelift…

Podobno kot pri vitari, zdaj z rdecimi lucmi izgleda mnogo bolje!

 
Za bolj raznovrstno ponudbo
Vse boljši