Predstavitve

Na misiji zmanjševanja porabe goriva in škodljivih izpustov

Modeli Renault s hibridnim pogonom E-Tech

Avtomobilska industrija je le eno od področij, ki je zaradi teženj po manjšem obremenjevanju okolja sredi korenite preobrazbe. Trenutno je videti, da je splošen odgovor proizvajalcev v različnih stopnjah in oblikah elektrifikacije pogonskih sklopov.

Iskanje rešitev

Renault E-Tech (4)Renault, ki je sicer znan kot eden pionirjev električnih vozil, je v primerjavi s konkurenco nekoliko kasneje prišel do točke, kjer v obstoječe modele uvaja tudi hibridne pogonske sklope pod skupno oznako E-Tech. Čeprav je oznaka enaka, pa znotraj tega ločijo (polni) hibrid E-Tech 140 (HEV), ki ga zaenkrat nudijo v modelu Clio, ter priključni hibrid E-Tech 160 (PHEV) v Capturju in Méganu. Na ta način naj bi svojim strankam ponudili različne možnosti, ki lahko zadovoljijo njihove potrebe. O tem, kako se bo konkretno širila paleta elektrificiranih modelov v prihodnjih letih, so zaenkrat še precej skrivnostni, zato se zdi, da čakajo prve odzive z največjih trgov, ki bodo najverjetneje definirali naslednje korake.

Dolgoletnim izkušnjam v razvoju in vsakodnevni rabi baterijsko električnih avtomobilov so pri znamki dodali še tehnologije, ki so bile razvite za dirkalnike Formule 1. Na tem področju še posebej izpostavljajo izkoriščanje znanja o rekuperaciji in rabi energije ter razvoj inovativnega samodejnega sekvenčnega menjalnika z več načini delovanja. Vgradnja hibridne tehnike v njihove nove modele je relativno enostavna na račun modularne arhitekture platform CMF-B in CMF-C/D, o inovativnosti uporabljenih rešitev pa naj bi pričalo tudi več kot 150 vloženih patentov za razvito zaporedno-vzporedno zasnovo hibrida.

Skupne točke

Renault izobraževalni center (8)Zasnova aktualnega hibridnega pogonskega sklopa E-Tech sega v študijski prototip Eolab iz leta 2014. Njegovo osrednjo točko predstavlja 1,6-litrski atmosferski štirivaljnik zveze Renault Nissan, ki so mu dodali dva elektromotorja – glavni ima pogonsko vlogo ter omogoča električno vožnjo (polni baterijo), pomožni pa je v vlogi zaganjalnika in generatorja ter hkrati skrbi za stabilizacijo menjalnika. Pogon dopolnjuje sekvenčni menjalnik brez sklopke, ki v običajne avtomobile prenaša izkušnje iz Renaultovih dirkaških podvigov.

Za obe izvedbi E-Tech je značilno, da se vožnja vedno začenja v električnem načinu, torej brez zagona motorja z notranjim zgorevanjem. Sicer pa je največja razlika med njima v velikosti vgrajenega akumulatorja, ki se lahko polni med upočasnjevanjem (dvig noge s stopalko za plin v načinu D oz. pospešeno v načinu B) ter zaviranjem oziroma v primeru priključnega hibrida v največji meri  preko polnilnega kabla iz električnega omrežja.

Renault Clio E-Tech (6)Na zunanjosti vseh Renaultovih hibridov E-Tech najdemo enake prepoznavne oblikovne detajle – zadki skrivajo zaključke izpušnega sistema, na pokrovu prtljažnika in stebričku B pa so napisi E-Tech Hybrid. Oznaka E-Tech je nameščena tudi ob ročici menjalnika, pred voznikom pa je namesto klasičnih merilnikov nameščen zaslon z digitalnim prikazom najbolj pomembnih informacij, med katerimi posebno mesto zasedajo podatki o napolnjenosti baterije (oz. dosegu) ter shema pretoka energije med vožnjo.

Brez polnjenja: Clio E-Tech

Motor z notranjim zgorevanjem v Cliu E-Tech 140 razvije 103 kW (140 KM), pogonskemu sklopu pa je dodana manjša Hitachijeva baterija 1,2 kW (230 V), nameščena pod dno v zadnjem delu vozila. Hibridni Clio ima še zadovoljivih 300 litrov osnovnega prtljažnega prostora, zadnja klop ostaja zložljiva, ohranjen pa je tudi prostor za rezervno kolo. Dodatna masa (v primerjavi z različico 115 dCi) znaša približno 10 kilogramov.

Renault Clio E-Tech (2)Verjetno je najbolj zaznaven del hibridizacije Clia njegovo začetno pospeševanje, ki poskrbi, da lahko iz mirovanja doseže hitrost 100 km/h v 9,9 sekundah, sicer pa sistem MultiSense omogoča izbiro med prednastavljenimi voznimi načini Eco, Sport ali MySense. V električnem načinu  lahko vozi do hitrosti 70-75 km/h. Bolj okoljsko osveščenim lahko postrežemo še z navedbami znamke, da naj bi bil Clio E-Tech med mestno vožnjo zmožen voziti v električnem načinu do 80 odstotkov časa, kar naj bi prineslo do 40 odstotkov prihranka pri gorivu glede na motor z notranjim zgorevanjem (poraba 4,3 l/100 km v mešanem ciklu).

Za daljše električne vožnje: Captur in Megane Grandtour E-Tech

Daljšo električno avtonomijo na račun dodatnega polnjenja prinaša Renaultov priključno-hibridni pogonski sklop, v katerem klasični motor premore 116 kW (160 KM). Akumulator znamke LG 9,8 kWh (400 V) tehta 105 kg ter omogoča okvirno 50 kilometrov vožnje v električnem načinu v mešanem ciklu (WLTP) oz. do 65 kilometrov v mestni vožnji.

Renault Megane Grandtour E-Tech (5)Polnjenje poteka preko vtičnice, skrite za pokrovom na desnem boku vozila, medtem ko enako oblikovan pokrov na levem boku zapira dostop do rezervoarja goriva. Največja hitrost polnjenja je 3,6 kW, kar lahko prevedemo v 3-5 ur polnjenja v odvisnosti od izbranega načina. Izključno električna vožnja je možna do hitrosti 135 km/h, v izbirniku MySense jo najdemo pod načinom Pure, do nje pa lahko dostopamo tudi preko tipke z oznako EV. Njeno nasprotje je način E-Save, ki preferira delovanje motorja z notranjim zgorevanjem ter skrbi za shranjevanje električne energije na račun morebitnih bodočih potreb (mestne vožnje).

Renault Captur E-Tech (8)V Capturju novi pogonski sklop E-Tech v mešanem ciklu WLTP porabi okvirno 1,4 l/100 km, še deciliter nižja pa je poraba različice Grandtour pred kratkim prenovljenega Megana.

Kljub prihrankom pri nakupu goriva je breme nakupa elektrificiranega modela lahko v primerjavi s klasičnim kar precejšnje. Ob tem Slovenija, za razliko od številnih evropskih držav, ne podpira več nakupa priključnih hibridov s subvencijo, zato je  začetni vložek lahko nekoliko olajšan le z ugodnejšim kreditom Eko sklada. Nekaj bodo prispevali tudi v salonih znamke, sicer pa lahko izhodiščne aktualne cenike modelov E-Tech najdete na spodnjih povezavah.

Renault Clio E-Tech

Renault Captur-E-Tech

Renault Megane Grandtour E-Tech

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Na misiji zmanjševanja porabe goriva in škodljivih izpustov"


Gosic
2 leta 21 dni nazaj

Glede na to da smo edini brez subvencije za PHEV vozila, predlagam da uvedemo subvencije za dizelske motorje Euro 4 ali manj. Morda ponovno uvajanje goriv z žveplom?

Locher
2 leta 21 dni nazaj

Si predlagal vladi? Ker predloga nisem našel, sklepam, da nisi.

Prilagam povezavo do strani z navodili: https://predlagam.vladi.si/kako-deluje

Gosic
2 leta 20 dni nazaj

Lahko ti namesto mene, da ne bos tako napet.

Locher
2 leta 19 dni nazaj

Kdaj se bo gospod naučil komentirati napisano?

mrtwelvetrees
2 leta 22 dni nazaj

Mislim da se tole še ne bo prodajalo kot vroče žemljice…. predrago. Pa še poraba na papirju je nekaj v praksi bo avto pil vsaj 4 litre, pa si že pri dizlu.

Locher
2 leta 21 dni nazaj

Diesel je še vedno zakon.

frgo
2 leta 22 dni nazaj

očitno se razvoj dizlov še ni poplačal in bojo glavni še vsaj 10 let. sklepam glede na cene teh hibridov.

srcnik
2 leta 22 dni nazaj

Začnem brati novico in mislim: super, renault captur bo sigurno prva ponudba z nizko ceno za plug-in hibrida (glede na to, da je osnova atmosferc 1.6)… Potem pa vidim 30k€ 🙁 Kar pa je podobno že npr. bmw 225xe pride nov in dobro opremljen 34k€, pa ima 228KM in turbo motor s plugin elektriko… Bomo vidli, mogoče bodo pa radodarni pri popustih, da si bodo znižali CO2…

Locher
2 leta 21 dni nazaj

Avti so se podražili. Celo dieselsko gnani golf hitro stane več kot 30k.

 
Vse boljši
Za pol ure tišine