Predstavitve

Za bolj raznovrstno ponudbo

Toyota Proace City: slovenska predstavitev

Toyota s Proace City vstopa v segment kompaktnih dostavnikov, ki ga na evropskem trgu prej niso pokrivali. Če se kdo sprašuje, zakaj je ob treh modelih PSA-jevih znamk potreben še četrti pogled na tehnično enak izdelek, je odgovor dokaj enostaven: ker je tržno zanimiv in dopolnjuje Toyotino ponudbo.

Smiselno sodelovanje

Verjetno nikomur ne odpiram oči, da so v primeru Proace City pri Toyoti zgolj preoblikovali model, ki v skupini PSA nastopa kot Citroën Berlingo, Peugeot Rifter in Opel Combo. Čeprav je tržno najbolj uspešen lahko zgolj eden izmed njih, so se kar štiri znamke odločile, da ga ponudijo pod lastnim emblemom.

Toyota Proace City (1)Med ključnimi razlogi za tovrstno odločitev je zagotovo dejstvo, da gre za dobro premišljen izdelek. Med sebi enakimi dosega odlične ocene na področjih, ki so za kupce takšnih vozil najbolj pomembne -pri prostornosti, nosilnosti in sposobnosti prevoza daljših predmetov. Hkrati pa ne zaostaja za konkurenco, ko je govora o vlečnih zmogljivostih in razporeditvi sedežev oz. prilagodljivosti potniškega dela vozila.


Proace City Van v številkah (kratka/dolga različica) – dolžina: 4.403/4.753 mm, širina: 1.848 mm, višina: 1.800/1.812 mm, medosna razdalja: 2.785/2.975 mm, oddaljenost od tal: 160 mm, dolžina dna prtljažnega prostora: 1.817/2.167 mm (s Smart Cargo 3.090-3.440 mm), višina tovornega prostora: 1.200-1.270 mm, največja nakladalna širina med kolotekoma: 1.229 mm, prostornina tovornega prostora: 3,3/3,9 m3 (s Smart Cargo 3,8/4,3 m3), št. evropalet: 2, nosilnost (min-max*): 650-1.000/1.000 kg, vlečna zmogljivost: do 1.500 kg*.

Proace City Verso v številkah (kratka/dolga različica) – dolžina: 4.403/4.753 mm, širina: 1.848 mm, višina: 1.796-1.860/1.812-1.860 mm, medosna razdalja: 2.785/2.975 mm, oddaljenost od tal: 160 mm, največja dolžina prtljažnega prostora (zložen sovoznikov sedež): 2.700-3.050 mm, največja širina med kolotekoma: 1.195 mm, največja višina prtljažnega prostora: 1.126 mm, prostornina prtljažnega prostora (min-max ob upoštevanju 5- ali 7-sedežne postavitve): 65-2.126/209-2.693 litrov.  

* v odvisnosti od pogonskega sklopa


Toyota Proace City (14)Enako kot pri znanih sorodnih modelih obsega ponudba Proace City krajšo in daljšo različico, pri čemer je ta lahko primarno namenjena prevozu tovora (Van) ali potnikov (Verso). Tovorni model si kupci lahko izberejo z dvema ločenima sedežema spredaj ali prednjo klopjo za tri potnike, dodatno prilagodljivost pa prinaša funkcija Smart Cargo, ki prilagaja namestitev sovoznikovega sedeža trenutnim potrebam. V potniški izvedbi lahko kupci izbirajo med 5- in 7-sedežno izvedenko, druga vrsta sedežev pa je lahko izvedena kot klop (deljiva 40:60) ali kot trije ločeni sedeži, vsak s svojim pritrdiščem Isofix. Ob naštetem so tudi v Versu na voljo še številne druge praktične rešitve, kot jih poznamo iz PSA-jevih modelov.

Brez hibridov

Toyota Proace City (12)Za Toyoto neznačilen je nabor pogonskih sklopov, kjer ni najti hibridov, kupci pa se glede na svoje potrebe in želje lahko odločajo med bencinskim 1,2-litrskim agregatom PureTech (81 oz. 96 kW) ali pa dizelskimi 1,5-litrskimi BlueHDi (55-96 kW). Pogonski sklopi so, glede na motor, opremljeni s 5- ali 6-stopenjskim ročnim menjalnikom oziroma 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Toyota Proace City (20)Tudi ko je govora o vozniških pomagalih, infozabavnih enotah in stanju povezljivosti, so stvari že znane. Varnostna pomagala so v ponudbi v obliki treh paketov, od katerih je prvi vključen že serijsko (zaznava potencialnega trka, prepoznava prometnih znakov, ohranjanje voznega pasu, tempomat, zaznavanje utrujenosti voznika). Tu je še kup praktičnih sistemov, ki pomagajo pri manevriranju (predvsem dostavnih različic) ter spremljanju stanja v okolici vozila.

Ni vse v ceni

Toyota Proace City (21)Toyota Proace City bi na trgu zagotovo imela svetlejšo prihodnost, če bi se s ceno bolj približala Berlingu. A so pri slovenskem zastopniku znamke prepričani, da izhodiščna cena ni vedno odločilna. Še posebej to velja pri poslovnih uporabnikih, ki se pogosteje odločajo za najeme in v skrbi za obvladljive stroške voznega parka iščejo zanesljive partnerje. Več o skupnih stroških lastništva, zanimivem financiranju in petletnem jamstvu vam bodo zagotovo z veseljem povedali v katerem izmed Toyotinih salonov, za začetek pa si lahko ogledate cenika dostavne in potniške različice Proace City.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Za bolj raznovrstno ponudbo"


Bucko99
23 dni 11 ur nazaj

O kako sem se razveselil hibridnega kanguja…. na zdj pa tole 🙁

mrtwelvetrees
28 dni 15 ur nazaj

Pa še vedno velja če je nekaj izdelano na Japonskem je bolj kvalitetno.

xxl
28 dni 20 ur nazaj

Preznačkano, nič drugega. Toyoto ne kupiš (kupim), če ni Toyota.

meganer
28 dni 17 ur nazaj

Danes je itak 3/4 avtomobilov v sorodu.
Zadnjič sem bil v Mercedes salonu v Ljubljani, pa je trgovec veselo razlagal da ima merđo 1.3t motor samo zase….. Da ga ima še Reno in Dacia ter kakor vem po novem se Lada se pa ni pohvalil.

xxl
28 dni 15 ur nazaj

Že, že, ampak, če hočem Toyotin izdelek, katerega je ona skonstruirala, potem tole ni niti približek temu. Kot bi Talismanu malce spremenil nos in nataknil zvezdo gor in evo ti MB C (ali znak Toyote in evo ti Camry)

RedBaron
28 dni 14 ur nazaj

Zakaj bi zgolj dejstvo, da je izdelek skonstruirala toyota, bilo odločilno pri nakupu avtomobila?

Če kupujem avto in mi le-ta ustreza, je povsem vseeno, v sodelovanju s kom so ga zasnovali…

Jih bo pa verjetno pod toyotino značko precej manj na cesti, ker je iz teksta moč razbrati, da bodo cenovno nad citroenom / peugeotom / oplom…

srcnik
28 dni 9 ur nazaj

Toyota ima (oz. je imela) v avto industriji najvišje tehnične zahteve (tolerance…) in standarde proizvodnje (japonci pač). Tegale pa niti ne proizvaja toyota, niti niso imeli kaj zraven pri razvoju. Tako da ja, ni “prava” toyota 😉

Se pa tudi vidi, da je narejen bolj na silo, ker nekak ni skladen :/

xxl
28 dni 14 ur nazaj

Če pa ta ni plod skupnega razvoja, samo značko so zamenjali, kaj tu ni jasno!?

RedBaron
28 dni 13 ur nazaj

Pa tudi če ni skupen razvoj (v bistvu je, skupen je citroenu in peugeotu), to ne spremeni kaj dosti, če potencialnemu kupcu ustreza…

xxl
28 dni 13 ur nazaj

Ne govoriva o isti stvari, očitno.

28 dni 20 ur nazaj

Točno to. Tole je zanimivo edino za flotne kupce, ki so že na Toyoti, da imajo lahko poenoteno vzdrževanje (enako kot je naredil Mercedes s Kangoojem, pardon, Citanom).

 
Brani položaj
Korenite spremembe