Predstavitve

Zanimiva alternativa

Kia ProCeed: slovenska predstavitev

Proceed je rezultat prodajne strategije korejske znamke Kia, s katero skuša zapolniti prazen prostor med obstoječo ponudbo modelov kompaktnega razreda in prestižnimi modeli podobne velikosti. Če vas torej ne zanima kombilimuzinski Ceed, vam je karavanski Ceed SW na videz preveč običajen in ne želite plačati več za Mercedes-Benzov CLA shooting brake, imate po novem na voljo zanimivo alternativo.

Veliko besed

ProCeed je dolgo in obsežno napovedovan model družine Ceed, ki mu pri znamki na račun atraktivnega videza in bolj dinamično usmerjenega značaja napovedujejo lepo prihodnost. Karoserijska oblika shooting brake je za Kio novost, medtem ko so njegovo ime idejno povezali z nič več aktualno dinamično trivratno izvedbo, ki je bila v ponudbi modela v preteklosti.

Kia Proceed (6)Pri oblikovanju so bili tokrat pri znamki dovolj drzni in so v dobršnji (a precej bolj umirjeni) meri obdržali poteze koncepta Proceed, ki smo ga pred dobrim letom in pol prvič videli v Frankfurtu. Dimenzijsko je serijski ProCeed nižji in daljši tako od 5-vratne kombilimuzine Ceed, kot celo od karavanske različice Ceed Sportswagon.  S kombilimuzino si delita videz prednjega dela, medtem ko ima model pri pogledu s strani na račun svoje dolžine in padajoče strešne linije povsem drugačna razmerja ter s tem končno podobo.


ProCeed v številkah – dolžina: 4.605 mm, širina: 1.800 mm, višina: 1.422 mm, medosna razdalja: 2.650 mm, prostornina prtljažnika: 594-1.545 l.


V prtljažnem prostoru, ki je sicer nekoliko manjši kot pri karavanu (625 l), so na voljo enake rešitve za praktično uporabo, od dvojnega dna in deljive zadnje klopi v razmerju 40:20:40 do sistema tirnic, ki poskrbijo za varno prevažanje predmetov.

Le GT in GT Line

Kia Proceed (17)Če želite, da ostane videz ProCeeda vsaj približno zvest oblikovalskim idejam, je seveda dovolj jasno, da v ponudbi modela ni vstopnih različic, temveč le bolj dodelani GT Line in GT. Osnovna razlika med njima je v tem, da GT Line športnemu duhu sledi bolj z videzom, medtem ko ima GT filozofiji primernejše zmogljivosti in dinamične nastavitve. Za oba velja, da imata v primerjavi s kombilimuzino in karavanom znižano vzmetenje (-5 mm), vzmeti in blažilniki pa so prilagojeni dimenzijam karoserijske oblike. Ob povečani togosti in odzivnosti vzmetenja so inženirji za več voznih užitkov prilagodili tudi sistem krmiljenja.

Po zunanjosti sta si modela dovolj različna, da ju ne bo težko ločiti, za prvo indikacijo pa zadošča pogled na prednjo masko, kjer ima GT nameščen emblem, ter pogled na rdečo linijo, ki teče po spodnjem delu zmogljivejše izvedenke. Serijsko je ProCeed GT Line postavljen na 17-palčno obutev, GT pa ima nameščena 18-palčna platišča in namensko razvite pnevmatike Michelin Pilot Sport 4.

V skladu s pozicioniranjem v višji cenovni razred je v ProCeedu na voljo precej sodobnih vozniških pripomočkov, ki lahko olajšajo vsakodnevno vožnjo.

Od 120 do 204

Kia Proceed (5)Govora je seveda o moči motorizacije, ki je na voljo v ProCeedu. Dizelska izvedenka je le ena, znani 1.6 CRDi (100 kW/136 KM) je na voljo za izvedenko GT Line v kombinaciji z ročnim 6-stopenjskim ali 7-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom DCT. Na bencinski strani ima GT Line v ponudbi še litrski agregat T-GDi (88 kW/120 KM) z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom ali pa močnejši 1.4 T-GDi (103 kW/140 KM), kjer je ob ročnem na voljo še 7-stopenjski DCT.

V izvedenki GT je ekskluzivno vgrajen 1,6-litrski T-GDi (150 kW/204 KM), ki prav tako ponuja izbiro med ročnim ali dvosklopčnim samodejnim menjalnikom.

Uradne cene za ProCeed se začenjajo pri 28.390 evrih ter končajo pri 34.190 evrih, kolikor je potrebno odšteti za različico GT. Pri navedenih zneskih najprej odštejte splošnih 3.200 evrov popusta, potem pa se podajte še v lov na znamkine jokerje, ki se razlikujejo glede na način financiranja nakupa. Več podrobnosti glede cen in opremljenosti najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Zanimiva alternativa"


whitee
9 meseci 9 dni nazaj

Videl danes modrega. Dejansko pade v oko. Za ceno okoli 25k bi bil pomoje dosti zanimiv avto.

vinci
9 meseci 9 dni nazaj

Preberem komentarje in lahko samo rečem v sloveniji nič novega.

matejxx
9 meseci 9 dni nazaj

Pogledaš zunanjost, in takoj pomisliš, da tole bi pa lahko bil tvoj naslednji avto. Potem pa vidiš slike notranjost pa ti je slabo.

Pa tudi ne vem, kdo ti bo šel kupovati takšen “športen” avto s kavnim mlinčkom, če pa lahko pri konkurenci za isti denar dobiš precej bolj močne motorje. Npr. Octavia RS.

9 meseci 9 dni nazaj

Lol. Za tak denar? Raje peš hodim. Kia resnično misli, da je prestižna znamka. Hahaha bed za njih. Na koncu bodo ceeda za 45k€ prodajat začeli😂😂😂

9 meseci 10 dni nazaj

Teh bo na cesti ravno toliko kot novih focusov, kateri je maneken proti tej grdobiji kičasti.

 
Več vsebine v lični mali embalaži
Zvezda kompaktne elegance