Predstavitve

Več vsebine v lični mali embalaži

Renault Twingo: slovenska predstavitev

Novomeški Revoz so pri Renaultu priročno prekrstili kar v porodnišnico, saj od tam ekskluzivno prihaja mali mestni Twingo, ki je pred kratkim pričakal medgeneracijsko prenovo.

Agilnih dimenzij

Renault Twingo (10)Čeprav v višjih razredih zunanje mere modelov kar nekako silijo navzgor, se proizvajalci pri najmanjših skušajo obvladovati in v ospredju ohranjajo zahtevo po njihovi okretnosti. Twingo se tako tudi po prenovi tretje generacijske izvedbe uvršča med najbolj spretne v mestnih središčih, kar mu zagotavljata tako površina, ki jo zavzema na parkirnem mestu, kot tudi majhen obračalni krog (8,60 m) po zaslugi namestitve motorja zadaj.

Renault Twingo (13)Oblikovno osvežitev zunanjosti Twinga prinašajo spremenjen prednji odbijač in žarometa z dodanimi dnevnimi lučmi LED v obliki črke C (tudi v vlogi smernikov), pa bolj dinamičen videz zadnjega odbijača z lučmi, ki imajo prav tako svetlobni podpis v obliki črke C. Stebriček B v črni barvi poudari velikost steklenih površin. Nekoliko so še olajšali odpiranje zadnjih vrat in prednjega pokrova. Barvo paleto so dopolnili z rumeno mango in biserno belo ter omogočili kar nekaj možnosti, ko je govora o prilagoditvi videza željam končnega kupca.


Twingo v številkah – dolžina: 3.615 mm, širina: 1.646 mm, višina: 1.541 mm, medosna razdalja: 2.492 mm, prostornina prtljažnika: 210-240 l.


Včasih je bilo pravzaprav dovolj, da so bili v tovrstnem mestnem avtomobilčku nameščeni sedeži, volan in kakšen osnoven motor. Če je bil še simpatičen na videz, po možnosti živahnih barv in sprejemljive (nizke) cene, je postal prodajna uspešnica, za kar je najboljši primer kar prvi Twingo.

Še več

Od takrat se je precej spremenilo. Od dodatnega para vrat do daljše medosne razdalje in prerazporeditve, ki je prinesla več prostora potnikom. Da se udobje ne konča pri vstopanju in sedenju, so pri znamki poskrbeli tako z dopolnjevanjem infozabavnih vsebin kot tudi z večjim poudarkom na voznih značilnostih.

Renault Twingo (23)Ko je govora o prvem, se prenovljeni Twingo lahko pohvali z dvema izvedbama infozabavnega sistema. Osnovni Connect R&Go  je nadgrajen s povezljivostjo, ki omogoča izrabo zmogljivosti pametnega telefona kot uporabniškega vmesnika, če je seveda na njem nameščena istoimenska aplikacija. V najvišjem paketu opreme pa je na voljo sistem Easy Link s 7-palčnim zaslonom na dotik ter možnostjo povezovanja preko Android Auto ali Apple CarPlay.

Vse, kar mu pravzaprav manjka, je nadgradnja serijskih varnostnih voznikov pomagal, med katerimi sta zaenkrat le osnovni sistem za pomoč pri zaviranju v sili ter pomoč pri speljevanju navkreber, medtem ko sta omejevalnik in regulator hitrosti (ločeno) na voljo šele v višjih stopnjah opreme. Za doplačilo ju je možno dopolniti s parkirnimi tipali zadaj ter sistemom, ki opozarja pred nenamerno menjavo voznega pasu.


Renault Twingo (29)Jože Bele, direktor proizvodnje in član uprave novomeškega Revoza, nam je med drugim zaupal, da so ponosni na svoje dosežke, saj se je podjetje z uspešnim poslovanjem v zadnjih letih ponovno vrnilo med največja in najuspešnejša slovenska podjetja. V največjem slovenskem izvozniku dela v treh enakovrednih izmenah trenutno 3.115 redno zaposlenih in 414 agencijskih delavcev, ki dnevno sestavijo 995 vozil. V letošnjem letu nameravajo izdelati dobrih dvesto tisoč enot, kar je nekoliko manj kot lani (209.357 v 2018), od tega približno polovico modela Twingo. V proizvodnji trenutno sestavljajo poleg Twinga in Clia četrte generacije še Smart forfour z bencinskim in električnim motorjem, v kratkem pa se bo v Novem mestu pričela tudi proizvodnja aktualne (pete) generacije Clia.

Med najpomembnejše izzive proizvodnje po prenovi uvršča uvedbo novih barv, razvoj novih sestavnih delov na zunanjosti in v notranjosti vozila, tako pri dobaviteljih kot tudi v Revozu, izobraževanje zaposlenih ter izdelava posebnih omejenih serij za posamezna tržišča (npr. Le Coq Sportif za Francijo). V teh dneh naj bi dnevna proizvodna količina Twinga dosegla 500 enot dnevno.

Za prihodnost v Revozu ob Cliu pete generacije računajo še na nove modele in projekte, dodatne naložbe v proizvodni proces ter uvajanje novih tehnologij, povezanih z elektrifikacijo in digitalizacijo.


Tudi z EDC

V ponudbi Twinga ostajata dva motorja, 0.9-litrski turbo TCe (68 kW/93 KM) z ročnim 5-stopenjskim ali samodejnim 6-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom EDC ter atmosferski litrski SCe (54 kW/75 KM) z ročnim 5-stopenjskim menjalnikom. Oba sta za doseganje nižjih emisijskih izpustov opremljena s sistemom Stop&Start.

Žal nam zaenkrat še niso zaupali, kdaj lahko na trgu pričakujemo električno izvedenko, čeprav naj bi bila predvidoma na voljo že v aktualni generaciji.

Cene za osveženi Twingo se začenjajo pri 9.390 evrih, koliko po ceniku zahtevajo za različico Life SCe 75. Ker smo vajeni, da cene na ceniku ne ustrezajo dejanskemu stanju na trgu, pa bo za realno ponudbo najbolje stopiti do bližnjega Renaultovega partnerja.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

17 komentarjev za "Več vsebine v lični mali embalaži"


6 meseci 23 dni nazaj

Glede opreme, pa vsekakor bolje porihtan kot Rio. Mislim, da Rio niti nima opcije zaslona na dotik. Ampak osebno pa se mi zdi preveč podoben 500tki. No go for me

muc396
6 meseci 24 dni nazaj

Nisem ga vozil, a se mi zdi prav posrečen avto. Z majhnim rajdnim krogom okreten v mestu, upam, da primerljivo prostoren kot prva generacija. Se jih pa res malo vidi. Morda je res že premajhen za mali mestni avto?

cashy
6 meseci 25 dni nazaj

Kako uspešno se pa kaj prodaja twingo v tujini? Ker pri nas jih skoraj ne vidim. Verjetno je v tujini kaj bolje s prodajo, sicer se gotovo ne bi odločali za osvežitev, temveč bi model kar ukinili… ali se morda motim?

Bucko99
6 meseci 24 dni nazaj

Zakaj misliš da jih še proizvajajo ?

cashy
6 meseci 19 dni nazaj

Ker slovenska vlada subvencionira proizvodnjo zaradi delovnih mest in tako pokriva izgubo? 😀

chad
6 meseci 26 dni nazaj

Ja prva generacija je bila res posrečena. Je pa še nekaj, folk se je razvadil z večjim standardom na večje avtomobile. Kar je bilo včasih za po trgovinah, twingo, je danes vsaj clio, če ne še razred višje.

6 meseci 26 dni nazaj

Ampak rege so pa na tem twingu veliko boljše kot pri drugih renojih. Slovenska kakovost!

 
Majhen samo po zunanjih dimenzijah
Zanimiva alternativa