Predstavitve

Zvezda kompaktne elegance

Mercedes-Benz CLA Coupe: slovenska predstavitev

Sicer bi mu na pogled, sploh s strani, težko prisodili, da še spada v kompaktni razred. Po drugi strani pa je v mojih očeh Mercedes-Benzov CLA med bolj skladnimi in elegantnimi modeli tega velikostnega razreda, za kar se lahko ponovno zahvalimo tudi Robertu Lešniku.

Kupe kompaktnega razreda, drugič

Mercedes-Benz CLA Coupe (24)Zgodba o pomembni vlogi modelov kompaktnih mer za znamko Mercedes-Benz ni nič posebej novega. Njen začetnik je razred A, ki sta se mu v tretji generaciji, po resnejšem preoblikovanju in spremenjeni prostorski zasnovi, pridružila še limuzinska in shooting brake različica družine CLA. V četrti generaciji je razred A dobil tudi limuzinsko izpeljanko, z običajno in  podaljšano medosno razdaljo, zato je postalo jasno, da se bo moral CLA v drugi iteraciji idejno, pa tudi oblikovno in dimenzijsko, dovolj odmakniti, da si pri kupcih ne bosta križala poti.


CLA Coupe v številkah – dolžina: 4.688 mm, širina: 1.830 mm, višina: 1.439 mm, medosna razdalja: 2.729 mm, prostornina prtljažnika: 460 l.


V primerjavi s prvo generacijo je CLA daljši, širši in malenkost nižji. Na račun daljšega medosja in večje širine se je izboljšalo tudi udobje za potnike, ki pa se bodo sicer v notranjosti počutili povsem domače, če so že sedeli v aktualni generaciji razreda A. V primerjavi z limuzino razreda A, ki bo na voljo tudi na evropskem trgu, je novinec ob enaki medosni razdalji daljši (+139 mm), širši (+34 mm) in nižji (- 7 mm) ter ponuja manj prostora v prtljažniku (-40 l).

Oblikovno ima CLA spremenjena (ožja) prednja žarometa in nekoliko bolj nagnjeno masko, drugačne so tudi odprtine za zajem zraka. Bočne linije so v primerjavi s predhodnikom nekoliko mehkejše, zadaj so nameščene širše dvodelne luči, prepoznali pa ga boste lahko tudi po tem, da se je prostor za registrsko tablico na zadku premaknil navzdol.

Premiera na CES

Mercedes-Benz CLA Coupe (16)Nič nenavadnega ni, da so CLA Coupe pri znamki premierno predstavili pod okriljem sejma potrošniške elektronike v Las Vegasu, saj so zadnja leta v ospredju razvoj in nenehne posodobitve funkcionalnosti uporabniškega vmesnika nove generacije MBUX. Pri njem so tokrat še posebej izpostavili navigacijski sistem s prikazom navodil v podobi razširjene resničnosti ter nadgradnjo z virtualnim pomočnikom (MBUX Interior Assist), ki naj bi na podlagi umetne inteligence znal razbrati ukaze specifičnega uporabnika na osnovi gibanja in kretenj.

Sicer pa večino značilnosti in prednosti, ki jih prinaša MBUX, že poznamo iz ostalih razredov znamke; v najbolj sveži različici smo jih lahko praktično spoznavali na vožnji v novem razredu B. V povezani temi mu tudi ne primanjkuje vozniških pomagal, ki v prvi meri skrbijo za večjo varnost vseh potnikov in so na voljo v celotni paleti vozil znamke.

Običajne in ekstremne izvedenke

V ponudbi dizelskih različic je vstopna verzija 180 d (85 kW/116 KM) s samodejnim menjalnikom 7G-DCT, nad katero bosta še dve izvedbi dvolitrskega agregata OM 654q, prva je CLA 200 d s 110 kW (150 KM) moči, druga pa CLA 220 d s 140 kW (190 KM) moči. Obe različici bosta sparjeni z osemstopenjskim menjalnikom 8G-DCT.

Mercedes-Benz CLA Coupe (23)Po novem je nekoliko več zanimanja za bencinske izvedenke, kjer je tudi ponudba bolj pestra kot včasih.  Za začetek sta tu izvedenki CLA 180 in CLA 200 s 100 kW (136 KM) oziroma 120 kW (163 KM) in ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, nad njima pa so izpeljanke dvolitrskega agregata M 260, ki prinašajo od 140 kW (190 KM) pa vse do 225 kW (306 KM) moči v AMG CLA 35 4Matic+. V vseh “običajnih” kombinacijah je serijsko vgrajen samodejni menjalnik 7G-DCT, medtem kot ima verzija AMG zmogljivostim prilagojen menjalnik AMG Speedshift DCT 7G.

V tretjem kvartalu lahko pričakujemo še AMG-jev CLA 45 oz. 45S, nekje v sredini naslednjega leta pa naj bi model dobil tudi svojo priključno-hibridno različico 250 e.

Cene za novi CLA se pričenjajo pri 29.990 evrih za CLA 180 in (zaenkrat) segajo vse do 50.660 evrov, kolikor stane AMG CLA 35 4Matic+. Več podrobnosti najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Zvezda kompaktne elegance"


1 leto 8 meseci nazaj

Odkar sem videl Brabusa 800, mi je vse ostalo smešno.

1 leto 8 meseci nazaj

Ko vidim tisto tablico v notranjosti in zadnje luči, me nekam pritisne.

JG2
1 leto 8 meseci nazaj

Meni tudi tale in praktično vsi mali Mercedesi niso všeč. Oblikovno mi delujejo če jih pogledam zadaj kot bi gledal obrnjeno hruško in to velja za vse coupeje/karavane/limuzine/SUV (c razred mi je nasploh najbolj smešen).
Za moj okus mora biti Mercedes velik avto da zgleda lep.

Ivan36
1 leto 8 meseci nazaj

Rdeči za 31000€ je kar lep bel tudi! Ostale temne barve mu ne pašejo na obliko! Vsaj meni ne pride do izraza oblika.

xxl
1 leto 8 meseci nazaj

Meni se odpade, razen cen, seveda, ker, če hočeš, da bo to res MB, moraš veliko globlje v denarnico. Politika cen pa je, milo rečeno “čudna”. 1,33 136 vs 163, 3000€ razlike. Za isti motor, ki je verjetno samo programsko nastavljen. Potem za manj kot 3000€ doplačila, dobiš 2,0 190 KM in avtomatski menjalnik+17 col v enakem osnovnem paketu. Halo?!?!

xxl
1 leto 8 meseci nazaj

Zatipkal sem se, dopade, ne odpade, oziroma, slovnično, všeč mi je. 🙂

 
Zanimiva alternativa
Možnost za uspeh