Predstavitve

Znotraj več sprememb kot zunaj

Renault Kadjar: slovenska predstavitev

Kupcev ne manjka, a je tudi ponudba izjemno bogata. Govorimo o športnih terencih spodnjega srednjega razreda, ki se jim je zdaj pridružil prenovljeni Kadjar.

Lepotni popravki in digitalne posodobitve

Renault Kadjar (9)Kadjaru, ki je sicer v tehničnem sorodu s Qashqaiem, so namenili nove luči spredaj in zadaj (tudi več tehnike LED), drugačno motorno masko in spremenjena odbijača, barvni paleti pa dodali tri nove karoserijske barvne odtenke, zeleno, modro in sivo. Razlike so opazne, a prenova vseeno ni posebej izdatna.


Kadjar v številkah – dolžina: 4.489 mm, širina: 1.836 mm, višina: 1.613 mm, medosna razdalja: 2.646 mm, prostornina prtljažnika: 472 (527)-1.478) l.


Precej več sprememb je v notranjosti: z več okraski videza kroma želi biti Kadjar zdaj bolj prestižen, dodali so svetlobne trakove LED za ambientalno osvetlitev, nova so stikala za (samodejni) pomik stekel in gumbi za upravljanje klimatske naprave, infozabavni sistem pa je izgubil vsa stikala, saj je po novem upravljanje z njim izključno z dotikom ležečega 7-palčnega zaslona.

Renault Kadjar (3)Izboljšali (več bočnega oprijema, nastavljiva dolžina sedala) so prednja sedeža, vsi sedeži imajo nove materiale in barve oblazinjenj, komolčna opora med sedežema pa je zdaj vzdolžno nastavljiva. Nekaj so pridobili tudi potniki na zadnji klopi, saj so med prednjima sedežema zdaj reže za zračenje, 12-voltna vtičnica in dve polnilni mesti USB.

Seveda niso pozabili na asistenčne sisteme – teh je na voljo 10, posebej pa velja omeniti sistem za opozarjanje ob prekoračitvi dovoljene hitrosti, ki primerja podatke z navigacijskega sistema in s kamere za prepoznavanje prometnih znakov ter voznika slikovno opozori, ko preseže dovoljeno hitrost.

OSvežena motorna paleta

Bencinska motorna ponudba je v Kadjaru povsem nova. Zdaj je opremljen z 1,3-litrskim strojem, ki so ga razvili v sodelovanju z Daimlerjem in ki je že na voljo v Capturju in Méganu. Motor ima, med drugim, tudi filter trdih delcev, na voljo pa je v dveh izvedbah: 103-kilovaten (140 ”konj”) z ročnim menjalnikom ter 117-kilovaten (160 ”konj”) z dvosklopčnim menjalnikom EDC.

Renault Kadjar (6)Dizli niso novi, so pa prenovljeni. Odslej imajo dodan sistem za zmanjševanje izpusta dušikovih oksidov s tekočino AdBlue, od tod pa tudi novo ime za te motorje Blue dCi. Različica Blue dCi 115 ima nekaj večja navor in moč (za 10 Nm in za 5 KM) kot doslej, poleg tega pa še dodano funkcijo ”overboost”, ki navor in moč še poveča za 25 Njutonmetrov ter za 5 ”konj”. Motor prihaja z ročnim, kasneje pa tudi z dvosklopčnim menjalnikom.

Zmogljivejši dizel, Blue dCi 150, ima za 20 ”konj” večjo moč in je edini motor, s katerim ima lahko Kadjar 4-kolesni pogon. Ker je ta pogon Nissanov, ima tudi tu voznik možnost izbrati le prednji pogon, samodejno porazdelitev pogona ali zaporo sredinskega diferenciala. Različice s prednjim pogonom pa so, če kupec izbere paket Limited, opremljene s sistemom Extended Grip, pri katerem lahko elektronika pomaga pri premagovanju blata, snega ali peska.

Kadjar je po novem na voljo s štirimi osnovnimi paketi opreme: Life, Limited, Bose in (nov) Black Edition (črna alkantara, črn strop, posebna črna platišča velikosti 19 palcev, …). Upoštevaje še omenjene štiri motorje, dva menjalnika in dva pogona je v uradnem ceniku devet kombinacij, med katerimi je najcenejši Kadjar TCe 140 Life (20.490 €), najdražji pa Blue dCi 150 4WD Black Edition, ki stane 31.690 evrov. Brez akcijskih popustov očitno pri nas ne gre več – Renault za prenovljeni Kadjar ponuja 1.500 evrov popusta, v zimskem času pa še štiri zimske gume.

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Znotraj več sprememb kot zunaj"


Tommaazz
2 leta 10 meseci nazaj

Vidim da tudi cenovno nekaj preveč ne pretiravajo, kot je zadnja leta navada…namreč 24800 za tce 140 in bose, ki ima full LED luči, opremo se mi zdi čisto spodobno, pa še popust dobiš na to…samo meni se preveč ne dopade, mi je pa s tem FLjem lepši kot prej…

VW-T4
2 leta 10 meseci nazaj

v plus dajem to, da niso nataknili maske(oziroma luči) od megana in talismana, ter s tem ohranili nekaj razlike med modeli.

2 leta 10 meseci nazaj

men je avto kar všeč, mi je pa zanimiv 150 konjski dizel, ker 130k se mi zdi malo švoh, sploh če mu pripneš prikolico

chad
2 leta 10 meseci nazaj

Ravno včeraj sem priložnostno na kratko zapeljal neprenovljenega kadjara, razen plastike na vratih, zelo se mi je dopadel.

xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Soliden avto, sem se ga pa hitro naveličal, vseeno se mi zdi, da je nekoliko neupravičeno prezrt proti konkurenci. Mi je pa model pred FL, spredaj lepši.Zanimivo bo videt, kako interesantni bodo novi TB.

2 leta 10 meseci nazaj

Sej avto ni slab, ampak mu malo manjka karakterja. Bočna linija se mi nikdar ni dopadla, odbijač je z FL grši. Notranjost je pa kr napredovala z FL.

frgo
2 leta 10 meseci nazaj

bo 4wd končno tudi z avtomatikom?

 
Spremenjen pristop
Med letošnjimi aduti znamke