Predstavitve

Med letošnjimi aduti znamke

Audi Q3: slovenska predstavitev

Prihoda druge generacije Q3 so se pri znamki Audi nedvomno veselili, saj bo s svojo povečano uporabnostjo brez dvoma pomembno prispeval k prodajnem rezultatu.

Priljubljen med kupci

Audi Q3 je priljubljen model; v prvi generaciji (2011-2018) je navdušil številne kupce, ki so iskali zmes športnih in terenskih lastnosti. Dobra novica je, da je na podlagi odzivov trga in analize konkurence v drugi izvedbi postal še precej bolj prilagodljivo praktičen in s tem pridobil prednosti, ki so pomembne za družinsko rabo.


Q3 v številkah – dolžina: 4.484 mm, širina: 1.849 mm, višina: 1.616 mm, medosna razdalja: 2.680 mm, prostornina prtljažnika: 530-675-1.525 l.


Audi Q3 (5)Seveda se, vsaj v tem segmentu, vse začne pri videzu, kjer je novi Q3 prevzel sodobne poteze znamke in je v primerjavi s predhodnikom videti bistveno bolj izrazit, oster ter, jasno, usklajen s podobo ostalih članov družine Q. Osem vertikalnih prečk in oktagonalni okvir maske zaznamujejo prednji del, kjer je serijsko nameščena osnovna izvedba svetil v tehniki LED, ki jo je mogoče ob doplačilu nadgraditi vse do matričnih žarometov LED. Audi Q3 ima na videz še bolj športno, stabilno držo, saj so ga oblikovalci z razširjeno ramensko linijo povezali z modelom Quattro, hkrati pa predvideli nabor platišč vse do dimenzije 20 palcev. Notranjost oblikovno sledi spremembam zunanjosti, pri čemer lahko opcijsko celo razbijete monotono sivino s kontrastnimi barvnimi vstavki oranžne alkantare.

Nove dimenzije

Audi Q3 (14)Prehod na platformo MQB je modelu omogočil rast v vse smeri, z izjemo višine – je daljši, nekoliko širši, predvsem pa z daljšo medosno razdaljo, kar prinaša več prostora tako v potniškem kot tudi prtljažnem prostoru. Dodatno njegovo uporabnost povečuje sistem za 150 mm vzdolžno pomičnih zadnjih sedežev s sedemstopenjsko nastavljivim naklonom naslonskega dela, ki po potrebi poveča prtljažni prostor z osnovnih 530 litrov na kar 675 litrov. Prtljažno dno je nastavljivo na tri različne višine, pod njim pa se najde tudi prostor za shranjevanje prtljažne police.

Pametni pomočniki

Digitalizacija uporabnikom v Q3 prinaša pogled na serijske digitalne prikazovalnike pred voznikom, v osnovni izvedbi ti merijo 10,25 palcev, ob izbiri navigacije pa ima diagonala kar 12,3 palcev. Ker je slednja opcija kar zasoljena (2.570 evrov), so pri zastopniku pripravili racionalnejši paket Trend, ki s polovičnim prihrankom sicer še vedno stane 2.210 evrov, a zato poleg ostalih praktičnih dodatkov vključuje tudi povezljivost s pametnim telefonom in s tem uporabo Google Maps.

Audi Q3 (18)Audi Q3 po naboru vozniških pomagal nudi dolg seznam sistemov, kjer posebej izpostavljajo prilagodljivo vozno asistenco (prilagodljiv tempomat, asistenca za zastoje, ohranjanje vozila znotraj voznega pasu), ki je na voljo opcijsko ob izbiri modela z menjalnikom S tronic in še posebej koristna na daljših poteh. Serijsko je Q3 v Sloveniji opremljen z radarskim sistemom Audi pre sense front (v primeru kritičnih situacij opozarja z vidnimi, zvočnimi signali, tresenjem volana, po potrebi pa tudi polno zavira) in opozorilnikom na nenamerno zapuščanje voznega pasu.

Trikrat bencin, dvakrat dizel

Pogonske opcije v prodajni paleti obsegajo nabor bencinskih in dizelskih štirivaljnikov, ki so na voljo s sedemstopenjskim menjalnikom S tronic, vstopni različici pa tudi z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom (pri dizelskem 35 TDI ta še ni dobavljiva). Štirikolesni pogon quattro bo serijsko ali za doplačilo na voljo pri vseh izvedenkah, z izjemo vstopne bencinske 35 TFSI. Vozniško izkušnjo lahko kupci po želji nadgradijo z naročilom opcijskega čvrsteje nastavljenega (športnega) podvozja ali celo tristopenjsko prilagodljivega podvozja (1.400 evrov), ki vključuje še sistem prednastavljenih voznih nastavitev Audi drive select; slednji ima po novem dodan program Offroad za optimalni izkoristek terenskih zmogljivosti.

AUdi Q3 motorji

Cene za Audi Q3 se pričnejo pri 34.940 evrih za osnovni model 35 TFSI, medtem ko je trenutno najdražji v ponudbi model 45 TFSI quattro z menjalnikom S tronic in paketno opremo S line za 46.320 evrov. Ostale informacije glede ponudbe najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Med letošnjimi aduti znamke"


3 leta 8 meseci nazaj

Sem bral v Automotorundsportu, da bo Audi za slovenski trg v dodatno opremo vključil parkirno dovolilnico za invalide.

3 leta 8 meseci nazaj

PS: Da me ne bo kdo narobe razumel: v mislih imam legendarno vozniško in siceršnjo kulturo tipičnega audista.

Firediver
3 leta 8 meseci nazaj

Sej jo lahko dobijo tudi tako, da gredo pred invalidsko komisijo (za obstoječe lastnike)…

Locher
3 leta 8 meseci nazaj

Firediver, kako je z garancijo v tem primeru?

Firediver
3 leta 8 meseci nazaj

Naj bi veljala nediskriminatorno do vseh enakih in drugačnih…

xxl
3 leta 8 meseci nazaj

Čakte! A niso to vozniki BMW?

Locher
3 leta 8 meseci nazaj

xxl, staramo se. Znamke, s katerimi so se poistovetile določene skupine, novim generacijam ne pomenijo veliko. Hint: Nokia, ThinkPad, Levi’s.

north789
3 leta 8 meseci nazaj

Te kitajske radije pa res mastno zaračunajo pri Audi-ju.

jack86
3 leta 8 meseci nazaj

Tega ne pištete, da v osnovni različici nima radia in ga je potrebno doplačati (4.500€)?
Aja saj res, kdo ga pa rabi 🙂

Locher
3 leta 8 meseci nazaj

Ideja za naslednjo prenovo: tapeciranje prtljažnega prostora za doplačilo. Premium se plača.

jack86
3 leta 8 meseci nazaj

2210 je trenutno z upoštevanim 50% popusta 😉

thunderbolt
3 leta 8 meseci nazaj

Res ne razumem, da je imel golf leta 2004 drzala za pijaco pokrita, leta 2019 jih pa audi nima. Grdo!

Locher
3 leta 8 meseci nazaj

Kaj pa če nimaš pojma, tako kot nimam jaz? Proizvajalci vedno najbolje, kaj je dobro za nas, kaj je grdo in kaj je lepo. Slepo zaupaj!

 
Znotraj več sprememb kot zunaj
Še dve izvedenki za aktiven življenjski slog