Predstavitve

Spremenjen pristop

Peugeot 508: slovenska predstavitev

O njem smo vedeli skoraj vse, tudi videli smo ga že pred slabim letom v Ženevi. Manjkalo je pravzaprav le še sporočilo, da je atraktivni Peugeot 508, pri katerem je znamka v primerjavi s predhodnikom drastično spremenila svoj pristop, končno na razpolago tudi slovenskim kupcem.

Brez neposredne primerjave

Peugeot 508 (4)Zanimivo je, da so nam tudi pri zastopniku že na samem začetku omenili, da neradi primerjajo novi Peugeot 508 s predhodnikom, saj sta si enostavno preveč različna. Seveda sta še vedno v enakem dimenzijskem razredu, pri čemer je novi 508 nekaj krajši, nižji in širši, od tam naprej pa je med njima kar precejšen razkorak.

Za začetek je uporabljena nova platforma, koncernska EMP2 omogoča dostop do najsodobnejše tehnike proizvajalca in prihranek v masi. Hkrati pa je Peugeot 508 prevzel kupejevske linije, ki ga ob ostalih aktualnih oblikovalskih elementih naredijo izredno atraktivnega. Povedano po domače: gre za še en novodoben avtomobil z velikim emblemom leva, v katerem vas bodo na cesti hitro opazili.


508 v številkah – dolžina: 4.750 mm, širina: 1.859 mm, višina: 1.403 mm, medosna razdalja: 2.793 mm, prostornina prtljažnika: 487-1.537 litrov.


Peugeot 508 (7)Morda ima ob poudarjeni širini in nizki, stabilni drži za to še največ zaslug izrazit svetlobni podpis v tehniki LED, zaradi katerega je še toliko bolj izstopajoč. Velja omeniti, da so si v skladu z elegantnimi linijami izbrali izvedbo zasteklitev potniških vrat brez okvirja, zaradi katere je še nekoliko bolj ekstravaganten. Določen čar pa v notranjosti, ob pozorno izbranih materialih in sodobni digitalizaciji, prinaša zračnost in svetloba v različicah s panoramsko streho. Slednja se, mimogrede, odpira navzven, zato naj zaradi nje ne bi trpela prostornost nad glavami potnikov, v odprtem položaju pa je lahko vse do hitrosti 90 km/h.

Nadgradnja i-Cockpit

Peugeotova značilna zasnova voznikovega delovnega okolja i-Cockpit je v novem 508 doživela pričakovano evolucijo, pri čemer med najbolj izrazite elemente spadajo kompakten prirezan volanski obroč, 10-palčni sredinski zaslon na dotik ter digitalni 12,3-palčni prikazovalniki pred voznikom, ki omogočajo določeno stopnjo prilagodljivosti željam uporabnika.

IMG_2635V skladu z zahtevami trga je model opremljen s širokim naborom sodobnih vozniških pomagal, ki so v določeni meri posodobljene različice že znanih Peugeotovih rešitev, med novostmi pa pri znamki med drugim izpostavljajo sistem za vidljivost v temi (Night Vision), ki ponoči omogoča zaznavo pešcev in večjih žival v dometu 200-250 metrov pred vozilom, pa napredni sistem za parkiranje s 360-stopinjskim nadzorom okolice vozila ter aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go.

Načeloma s samodejnim menjalnikom

V zadnjih letih so se pri znamki močno trudili, da bi razbili določene mite in povečali zanimanje za novo generacijo njihovih samodejnih menjalnikov. Poleg tega je v dražjih in večjih avtomobilih že serijsko tudi vse več asistenčnih sistemov, ki najbolj optimalno delujejo v povezavi s samodejnim menjalnikom. Potem pa je tu še dejstvo, da gre pravzaprav za udobno potovalno limuzino, zato ni nenavadno, da je opcija 6-stopenjskega ročnega menjalnika ostala le še vstopni dizelski izvedenki 508 1.5 BlueHDi 130 (96 kW), vse ostale pa so na voljo izključno s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom.

Peugeot 508 (12)Ob omenjeni vstopni izvedbi za cenovno občutljive (flotne) kupce sta na voljo še dve dizelski dvolitrski izvedbi BlueHDi s 117 kW oziroma 133 kW. Ob začetku prodaje sta v ponudbi dva bencinska motorja; šibkejši s 133 kW je namenjen “običajnim” paketom opreme, močnejši s 165 kW pa izključno izvedenki GT. Priključno-hibridno različico pri znamki napovedujejo za letošnjo jesen.

Cene za novi Peugeot 508 se na našem trgu pričenjajo pri 25.900 evrih, ki jih je ob izbiri hišnega financiranje mogoče znižati za evrskega tisočaka. Najdražji je trenutno model GT z bencinskim motorjem 1.6 THP 225 za 37.300 evrov. Vse ostale podatke lahko poiščete v priloženem ceniku, za konec pa le še informacija, da naj bi se karavan pridružil petvratni limuzini letos poleti.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

55 komentarjev za "Spremenjen pristop"


wildbliw
1 leto 5 meseci nazaj

Morda, da ravno ne dosega povsem oblikovalske izjemnosti 406 in 607, a za moj okus je eden lepših novih avtomobilov, ki so prišli na trg. Kromiran zaključek na koncu stekla za C stebričem zmaga! Osebno mi je lepši od E in brez problema se lahko postavi ob bok BMW5 in A6. Menim pa, da bo prednjo masko facelift dodelal. Predvsem odbijač.

bostianos
1 leto 5 meseci nazaj

Meni je všečen avto…pač takšno je moje mnenje…

matto-si
1 leto 5 meseci nazaj

Zadnjič sem si ga imel priložnost ogledati v živo. Po slikah mi je bil boljši kot v živo. Notranjost pa oblikovno meni osebno TOP! Ampak za nas malo višje pa ergonomsko ni najboljši… davek oblike verjetno.

pskoda
1 leto 5 meseci nazaj

Spredaj je na hitro kot fiat tipo, zadaj grd notri pa škoda, da niso naredili še eno nadstropje na armaturi in zmajšali volan števce pa prestavili na strop, da bi lahko bili večji in bolj pregledni
Končni izdelek meni ni všeč

chad
1 leto 5 meseci nazaj

Koliko let imaš ti?

1 leto 5 meseci nazaj

Zanimiva razlika med tebi podobnimi in mano: jaz ne dobim pene na usta in ne žalim drugih, če je komu to skrpucalo od pežoja všeč. Še minusa mu ne privoščim 🙂

Locher
1 leto 5 meseci nazaj

Ne morem se odločiti, ali mi je všeč ali ne. Prav tako nisem prepričan, da se bo dobro staral. Moram videti v živo.

 
Terensko veselje
Znotraj več sprememb kot zunaj