Predstavitve

Zrela eleganca

Mazda6: mednarodna predstavitev

Včasih se medgeneracijske prenove še najbolj odražajo na podobi modela in se je treba presneto potruditi, da zaznaš kakšna pozitivna odstopanja v uporabnosti. No, pri Mazdi6 so se potrudili tudi na področju vozne dinamike in vsesplošnega udobja.

Vedno naprej

Mazdi6 že tako nismo imeli kaj dosti očitati, a so jo, podobno kot pred časom CX-5, pri proizvajalcu še dodelali. Sami pravijo, da se korak za korakom približujejo premijski konkurenci, a svoje modele nadgrajujejo in izboljšujejo po lastni poti in v skladu s tradicijo.

Z zdravo ambicioznostjo ni nič narobe in očitno so po signalih s trga zaznali, da je čas, da se še bolj posvetijo izbiri in obdelavi materialov ter podrobnostim, ki dobre ločijo od odličnih. Konec koncev mora Mazda6 v zaključni fazi svoje tretje iteracije še nekoliko bolj zasijati.

Mazda6 prenova 2018 (9)Pri nas sicer potihem upamo, da jih takšna strategija ne bo oddaljila od slovenskih družinskih proračunov, saj je v zadnjih letih Mazda z atraktivnim oblikovanjem in svojeglavimi tehničnimi rešitvami postala zanimiva izbira v večini številčnejših avtomobilskih razredov. Po drugi strani ni odveč podatek, da se pri modelu Mazda6 naši kupci praktično niso odločali za najnižji stopnji opreme, štirje od desetih prodanih avtomobilov so imeli paket Attraction, več kot pet od desetih pa paketa Revolution oziroma Revolution Top. Slednji bodo po prenovi morda veseli razširitve na samem vrhu, kjer v ponudbo prihaja paket Takumi.

Lepotni popravki 

Kot mojstri rokodelci, ki z leti izpopolnjujejo in postopoma dograjujejo svoje spretnosti in znanje, so se Japonci lotili tudi posodobitve tretje generacije Mazde6, ki je na trgu od leta 2012. Pri zunanjosti so se odločili za prečiščevanje vidnih linij, ji spremenili podobo prednje maske s tridimenzionalnim učinkom, ki so jo umaknili pod nekoliko podaljšan pokrov motorja, ter ji nadeli več vodoravnih linij, ki jo optično razširijo in stabilizirajo. Nekaj več je kromiranih vstavkov, spremenjena pa je tudi podoba žarometov v polni tehniki LED z integriranimi lučmi za meglo, ki sta nameščena nekoliko nižje ter slonita na kromiranih krilatih zaključkih obrobe maske. Tudi zadek deluje širše na račun vodoravnih potez, ki so jih dodatno poudarili z navzven potisnjenima in nekoliko širšima zaključkoma izpuha.


Mazda6 v številkah (limuzina/karavan) – dolžina: 4.870/4.805 mm, širina: 1.840 mm, višina: 1.450/1.480 mm, medosna razdalja: 2.830/2.750 mm, prostornina prtljažnika: 480/522 litrov.


K drznejši podobi sodi tudi nova barva, kjer je Mazda6, enako kot CX-5, po novem lahko odeta v rdečo Soul Crystal. Nadgradnjo predstavljajo še elegantna platišča, ki smo jih na predstavitvi najpogosteje videli v dimenziji 19 palcev, so pa seveda lahko tudi nekoliko manjša.

Mazda6 prenova 2018 (22)Še bistveno večji preskok je zaznati v potniškem prostoru, saj so se inženirji lotili praktično vseh njegovih glavnih elementov. Potniki bodo zadovoljni s preoblikovanimi sedeži, ki so širši in udobnejši zaradi odebeljenega oblazinjenja, pri različicah z usnjem pa je prvič na voljo možnost tristopenjskega prezračevanja, ki v vročih dneh hladi in zmanjšuje neprijetno vlago. Kot smo lahko ugotovili na prvih vožnjah, izjemno učinkovito.

Izvedba Takumi prinaša v notranjost nove materiale, kromirane in lesene vstavke ter semišu podoben material Ultrasuede, s katerim so oblekli del armature in obloge vrat.

Digitalizacija na pohodu

Mazda6 prenova 2018 (2)Tudi pri Mazdi so se lotili postopne digitalizacije voznikovega delovnega okolja, saj so kot opcijo pri višjih stopnjah opreme prvič ponudili digitalne merilnike na sedempalčnem zaslonu, ki pa jih še vedno dopolnjujejo klasični kromirani krogi. Precej boljši je po novem viden prikaz najpomembnejših potovalnih podatkov pred voznikom, ki se projicira neposredno na vetrobransko steklo.

Pohvalno je, da se je s sedem na osem palcev povečal osrednji multimedijski zaslon, sistem pa med drugim nudi povezljivost z mobilnimi telefoni ob uporabi Apple CarPlay in Android Auto (mimogrede, enaka možnost bo s poprodajnim dodatkom na voljo tudi vsem obstoječim lastnikom Mazde6 z multimedijskim sistemom MZD Connect). Voznik med vožnjo še vedno upravlja multimedijski sistem preko vmesnika v obliki vrtljivega gumba, v sredinsko konzolo pa so pod naslon dodali priključka USB za povezavo in polnjenje mobilnih naprav.

Nekaj novosti je še na področju varnostno asistenčnih sistemov, kjer so med funkcionalnosti i-Activsense med drugim dodali 360-stopinjski nadzor okolice vozila z uporabo štirih kamer. Posodobljeni radarski tempomat voznikom omogoča uporabo tudi pri najnižjih hitrostih, v kombinaciji s samodejnim menjalnikom pa hkrati omogoča avtonomno zaustavljanje in speljevanje v koloni. Podatki sistema prepoznave znakov za omejitve hitrosti zdaj niso več zgolj informativni, saj jih lahko uporablja tudi prilagodljiv sistem omejevanja hitrosti. Med nočnimi vožnjami bo v pomoč nadgrajen sistem prilagodljivih prednjih žarometov v polni tehniki LED, ki je po prenovi sestavljen iz 20 segmentov, kar omogoča natančnejši nadzor posameznih snopov svetlobe.

V boj z emisijskimi normativi

Mazda6 prenova 2018 (11)Kljub temu, da ostaja nabor pogonskih agregatov v osnovi enak, so po obsežnih posodobitvah med ostalim tudi usklajeni z emisijskim normativom Euro 6d temp po metodi WLTP. Na strani bencinskih agregatov se ponudba začenja z dvolitrskim agregatom Skyactiv-G v dveh izvedbah moči (107 oziroma 121 kW) ter nadgradi z 2,5-litrskim štirivaljnikom (143 kW). Dizelski agregat Skyactiv-D prav tako ponuja dve izvedbi moči (110 oziroma 135 kW), po novem pa je opremljen s sistemom selektivne katalitične redukcije, ki poskrbi za manj emisij škodljivih snovi. Serijsko so agregati (z izjemo 2,5-litrskega Skyactiv-G) sparjeni z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, za doplačilo pa je na voljo šeststopenjski samodejni menjalnik (serijsko z 2,5-litrskim Skyactiv-G). Štirikolesni pogon ostaja na voljo z obema različicama 2,2-litrskega dizelskega agregata, a le pri karavanih ter v kombinaciji s samodejnim menjalnikom.

V vožnji je ob povečani odzivnosti in še natančnejšem krmiljenju skoraj nemogoče spregledati tudi bistveno boljše zvočno udobje tako dizelskega kot tudi bencinskega modela, kar je še posebej dobrodošlo na daljših vožnjah. Nekaj več tišine in vibracij gre med drugim na račun izboljšane izolacije ter debelejših oblog tal in notranjih ohišij kolotekov.

Le še potrditev

Pravzaprav je vse, kar smo lahko zaznali in videli na prvih vožnjah s posodobljeno Mazdo6 le potrditev, da je že tako odličen model še nekoliko dozorel. Kljub temu, da ne spada v enega večjih avtomobilskih segmentov, so se mu pri proizvajalcu dodobra posvetili in izpilili podrobnosti. Rezultat je po mojem mnenju brez dvoma konkurent, ki ga ne gre spregledati, če kupujete avtomobil v tem velikostnem razredu. Sami pa se boste lahko o tem prepričali že v kratkem.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

 

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Zrela eleganca"


pskoda
1 leto 23 dni nazaj

Meni je notranjost dolgočasna pa stoli so kot klopce brez bočne opore in najbolj pomebno (vsaj zame) ni turba. Drugače pa zunanjost je lepa glede na to kakšne grdobe so včasih delali

1 leto 24 dni nazaj

Notranjost odlična, zunanjost deja vu (tiste baročne, že rahlo kičaste krivine nad prednjimi blatniki bi se počasi lahko znebili).
In kako da se ne naveličajo te modne rdeče barve?

whitee
1 leto 24 dni nazaj

Meni je pa barva fenomenalna. Od vseh še najbolj poudari linije. Pa sem ponavadi za bolj umirjene barve.

tha_man
1 leto 24 dni nazaj

Notranjost je vrhunska, še posebej v tej svetlo-temni barvni kombinaciji na slikah. Pa tole bi znal bit prvi “štrleči” ekran, ki mi zgleda kul in ne kot afterthough. Lepo so ga umestili v armaturko.

thunderbolt
1 leto 27 dni nazaj

Avto je res špica! Če bi bili pa pri Mazdi še pri izboru opreme malo bolj fleksibilni, bi bilo pa sploh super.

whitee
1 leto 27 dni nazaj

Kljub starosti so jo ponovno osvežil toliko, da deluje kot nov model. Bravo.

nered
1 leto 27 dni nazaj

Manj obsezna osvezitev, ker pride naslednje leto ven nov model 3ke in 6ke skupaj z novim motorjem.

 
Za strastne voznike
Že osma generacija!