Predstavitve

Za strastne voznike

Ford Fiesta ST in Mustang: slovenska predstavitev

V primeru, da ste si za poletni dopust želeli omisliti kakšen atraktiven in bolj zabaven avtomobil, imate pri Fordu kar nekaj možnosti izbire. Če je vaša globina žepa v te namene nekje do trideset evrskih tisočakov, si lahko omislite Fiesto ST s celotnim spiskom doplačil in, kar ni nepomembno, tudi s petimi vrati. Z druge strani palete športnikov pa lahko vložek skoraj potrojite ter izberete najdražjo različico Mustanga, z osemvaljnikom, spuščeno streho ter vsem ostalim, kar vas bo vsaj za nekaj časa osrečilo.

Nova in prenovljeni

Medtem ko gre pri Fiesti ST za novo generacijsko izvedenko, je Mustang tokrat zgolj prenovljen za evropski trg. In kljub temu, da je med njima mnogo razlik, imata nekaj skupnega. Pri obeh gre namreč za butična modela, namenjena najbolj strastnim voznim navdušencem Forda, ki so pripravljeni odšteti tudi zmogljivostim in atraktivnemu videzu primerno kupnino.

Mala športnica v maskirni obleki

Ford Fiesta ST (7)Pri Fiesti ST je prvi vtis sicer bistveno manj izrazit kot pri Mustangu, še posebej, če jo srečate v petvratni izvedenki, ki je na voljo že od začetka prodaje. Poleg številnih oznak ST na njene zmogljivosti namigujejo še spremenjena prednji in zadnji odbijač, serijska 17-palčna lahka lita platišča s pnevmatikami Michelin Pilot Super Sport, zadnji spojler in dvojna izpušna cev, v notranjosti pa prirezan volan in sedeža Recaro.

Druge lastnosti, zaradi katerih se Fiesta ST lahko spremeni v vozniško uživaški avto, niso vidne na prvi pogled. Ena od njih so Fordove patentirane vzmeti za vektorsko usmeritev sil, ki izboljšajo stabilnost, okretnost in odzivnost zadnjega vzmetenja. Največji uživači jim lahko dodajo še opcijski mehanski diferencial z omejenim zdrsom Quaife LSD (830 evrov z Launch Control) za optimalen oprijem pri vožnji skozi ovinke.


Ford Fiesta ST (13)

Fiesta ST v številkah dolžina: 4.068 mm; širina: 1.735 mm; višina:  1.469 mm; medosna razdalja: 2.493 mm; prostornina prtljažnika: 311-1.093 litrov.


Ena od pomembnejših novosti Fieste ST je možnost izbire voznih načinov, pri kateri se ob prehodu med tremi prenastavljenimi programi vozilo enostavno spreminja iz hišne muce v podivjano cestno mačko. Sistem ob tem prilagaja delovanje motorja, krmiljenja in nadzor stabilnosti, v načinu za vožnje na zaprtih stezah pa je opcijsko na voljo še nadzor speljevanja (Launch Control), ki omogoča hitro pospeševanje iz mirujočega starta ob spremljavi posebnega grafičnega prikaza na instrumentni plošči.

Za dni, ko se vam ne ljubi divjati, so tu običajni Fordovi sodobni (opcijski) voznikovi pripomočki, Sync 3 in serijski avdio sistem B&O Play.

Ford Fiesta ST (11)Fiesto ST poganja 1,5-litrski turbobencinski trivaljnik EcoBoost z visokotlačnim direktnim vbrizgavanjem goriva in dvojnim neodvisnim krmiljenjem ventilov, ki ima poleg tega sposobnost izklopa valja. Agregat razvije moč 147 kW (200 KM) pri 6.000 vrt./min, nudi 290 Nm navora v razponu od 1.600-4.000 vrtljajev v minuti, iz mirovanja do hitrosti 100 km/h pa se požene v šestih sekundah in pol.

Glede na to, da se po osnovnih tehničnih podatkih sodeč tri- in petvratna različica razlikujeta le v 20 kilogramih prispevka k lastni masi vozila, verjamem, da tudi 290 evrov odstopanja v ceni ne bo vplivalo na odločitev med njima. Z upoštevanjem akcijskega popusta v višini 1.800 evrov lahko petvratno Fiesto ST dobite od 24.920 evrov naprej (cenik vam je na voljo na tej povezavi).

Magnet na štirih kolesih

Z Mustangom in Fiesto ST sicer lahko dosežete približno enako končno hitrost, ker so tudi najzmogljivejše različice z osemvaljnikom pod motornim pokrovom omejene na 250 km/h, so pa zato vtisi med vožnjo in za slučajne obcestne opazovalce čisto druga zgodba. Za Mustang med ostalim že od prvega srečanja naprej dobro vemo, da privlači poglede in se je z njim praktično nemogoče skriti pred radovednimi pogledi in lovci na fotografije.

Ford Mustang (20)Zakaj bi se sploh skrivali? Oziroma bolje, če bi bili radi na cesti manj vidni, Mustang tako ali tako ni avtomobil za vas. V nasprotnem primeru pa se postavi prvo vprašanje – s streho ali brez? Različica fastback predstavlja dovršene aerodinamične linije s pridihom klasike prejšnjega stoletja, medtem ko je kabriolet vrhunec uživaškega pristopa k vožnji. Če vas ali druge moti preglasen zvok, se lahko na račun tehnologije športnega izpušnega sistema z aktivnim ventilom celo odločite za nežnejšo zvočno kuliso, ki je primerna tako za občutljive ure kot tudi za obisk nedeljske maše.

Prenova je Mustangu prinesla nižji pokrov motorja z integriranimi šobami za zajem zraka, preoblikovan spodnji del maske ter velik spojler na spodnjem delu spredaj za izboljšano stabilnost. Spremembe prednjega dela dopolnjujejo žarometi in meglenke v tehniki LED, ki so jo uporabili tudi pri tridimenzionalnih zadnjih lučeh. Če ne drugače, boste petlitrski osemvaljni model GT od ostalih ločili, ko vas bo na cesti pustil za sabo, vi pa boste zrli v štiri zaključke izpušnih cevi.


Mustang v številkah  dolžina: 4.794 mm; širina: 1.916 mm; višina:  1.381 mm (fastback) / 1.394 mm (convertible); medosna razdalja: 2.720 mm; prostornina prtljažnika: 408 litrov (fastback) / 332 litrov (convertible).


Ford Mustang (9)V paleti barv je ob drugih na voljo oranžna Fury, za katero boste v primerjavi z ostalimi (skoraj enako atraktivnimi) morali plačati skoraj dvojno ceno. Lahko pa si omislite še kontrastno črno streho ali nalepke za dirkaške proge na pokrovu motorja. Prvi vtis prenovljenega Mustanga dopolnjujejo nova 19-palčna platišča, ki so lahko med drugim ponikljana, lakirana v črni barvi ali iz poliranega aluminija.

Ker so Mustang pred časom zaradi pomanjkljivosti nekoliko okrcali pri EuroNCAP, so se Fordovi inženirji v drugo bolj potrudili pri naboru varnostnih sistemov, med katerimi je sistem za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev, ne manjkata pa niti prilagodljivi tempomat z ohranjanjem varnostne razdalje ter sistem opozarjanja pred nenamernim zapuščanjem voznega pasu z aktivnim usmerjanjem.

Ford Fiesta ST in Mustang (1)Pri pogonskih agregatih je izbira relativno enostavna – s petlitrskim osemvaljnikom, ki premore 331 kW moči (450 KM) pri 7.000 vrt./min in ima 529 Nm navora pri 4.600 vrt./min., greste na vse z izbiro GT. Druga in edina preostala izbira pa je 2,3-litrski EcoBoost, ki poskrbi za 231 kW (290 KM) moči pri 5.400 vrt./min. in doseže 440 Nm navora pri 3.000 vrt./min.. Če zanemarimo vložek v enega ali drugega, se je dobro zavedati, da imajo Mustangi GT glede na tehnične podatke okvirno tri litre višjo normirano porabo na sto prevoženih kilometrov v kombiniranem ciklu, prostora za gorivo pa le dva litra več (59 oziroma 61 litrov) – posledično boste imeli na račun pogostejših postankov na bencinskih servisih bistveno več “sledilcev”, ki jim boste lahko seveda kasneje ušli s prepričljivejšim pospeševanjem (a zaradi konfiguracije “steze” verjetno ne z uporabo serijskega programa Launch Control).

Če za trenutek ostanem pri pogonu, je ob ročnem 6-stopenjskem menjalniku kot (precej draga) alternativa na voljo tudi opcijski 10-stopenjski samodejni menjalnik. Slednji naj bi poskrbel za prilagajanje nastavitev v smeri optimalne zmogljivosti voznih načinov (Normal, Sport, Track, Snow/Wet, Drag Strip, My Mode), spremljata pa ga tudi nepogrešljivi obvolanski prestavni ročici, s katerima lahko nadzor prevzame voznik.

Mustang je bil ob prenovi deležen tudi izboljšav na področju vozne dinamike, kjer so se inženirji poigrali z nastavitvami blaženja za izboljšano stabilnost v ovinkih, zadnje vzmetenje pa so nastavil bolj togo, da bi preprečili zvijanje karoserije v ovinkih. Seveda se tudi na tem področju da izkušnjo še izboljšati, za doplačilo je namreč na voljo prilagodljivo športno vzmetenje MagnaRide.

Zabava z Mustangom ni poceni, v določeni meri tudi na račun posebnosti naše davčne zakonodaje. Cene na ceniku (v celoti ga najdete na tej povezavi) se začnejo pri 46.300 evrih za fastback z EcoBoostom, medtem ko je najdražja različica na ceniku GT convertible za izhodiščnih 75.200 evrov. Žal vam ne morem postreči z uradno slovensko ceno za omejeno serijo Bullit, lahko pa napišem, da so ji Nemci nastavili vstopno ceno 52.500 evrov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Za strastne voznike"


1 leto 11 meseci nazaj

Tale fiestica pa sploh ni napačna!

 
Še več udobja in dodatna sedeža
Zrela eleganca